Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub
Kuchcik gotujeDlatego dziś sięgnęłam po przepis na szybkie pierniczki na ostatnią chwilę. Przepis jest naprawdę prosty, a upieczone pierniczki są gotowe od razu do jedzenia. Moje dzieci (zaraz po zrobieniu szybkich zdjęć) zabrały się za ozdabianie pierniczków. Och… będą śliczne. Maluszki i te ich wymyślne wzory Pierniczki będą nie tylko smaczne, ale też i piękne Wesołych Świąt moi drodzy(...)Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi lub podsypać rękę odrobiną mąki, jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość
Słodkie okruszkirazem propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Składniki: - podłużne biszkopty (ilość według potrzeb) - krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki(...)jaką lubimy, z dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę na białą. Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki
mojewypiekiinietylko30 dag mąki pszennej 20 dag masła w 20 dag cukru opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ( opcjonalnie troszkę
Moje Wyroby“Melting Moments” to tłumacząc na polski “Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche , waniliowe ciasteczka mają taką nazwę. Po prostu rozpływają się
Moja DelicjaSezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw
Mostek w kuchniNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest
Candy PandasZawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą
Mania Wypiekanianiezawodny czosnek :P To słodkie, o którym wspominałam to ciasto Zebra. Przyznam się bez bicia, że ostatni raz je robiłam na zajęciach technicznych w podstawówce, to jakieś....ile ja mam lat teraz....a! jakieś 26 lat temu :P Jak ten czas płynie. Tak chciałam być szybko "duża" a teraz ...hmm. Cieszę się, że mam cudowną rodzinę, dwa psy, trzy(...)już ciasto na dwie równe części, to do jednej wsypujemy dwie łyżki kakao a do drugiej te dwie nieszczęsne łyżki mąki :D Wtedy się już bawimy w wylewanie do formy. Wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i na zmianę wylewałam jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach 1 godzinkę. Pękło mi...nie mam recepty na to, by ciasto zwyczajnie
Pieprzyć z Fantazjąminy gości, jak dowiadują się z czego to ciasto zostało przygotowane :). Teraz już wiem, że nie ma chyba rzeczy, której nie da się przygotować lub zastąpić na diecie paleo. Samo przygotowanie jest szybkie. Wymaga głównie blendera i formy do ciasta (19 cm średnicy). Składniki: Spód ciasta: ¾ szklanki daktyli 1 szklanka orzechów laskowych 1 łyżeczka espresso ¼ szklanki oleju kokosowego ½ łyżeczki wanili(...)wylewamy ostrożnie ostatnią warstwę. Odstawiamy do lodówki na około 5h. Przechowujemy nasze Tiramisu paleo w lodówce. W temperaturze pokojowej dość szybko się rozpuszcza. Przed zaserwowaniem posypujemy górę wybranymi przez nas dodatkami. przepis z unconventionalbaker.com Artykuł Tiramisu paleo, bez pieczenia, glutenu i cukru. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie oliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić(...)wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego
Smaczne ZdroweTarta, robi się ją szybko, można zrobić wersję z bitą śmietaną lub budyniem. U nas budyń, bo dzieci bardzo chciały :-) Tarta znika ekspresowo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Forma: 26 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 2 budynie po 40 g każdy bez cukru(...)dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut
kruche babeczkijednego gościa. Do tego są naprawdę proste i szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni. Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g szpinaku ( użyłam mrożonego) Jaja ubijamy z cukrem(...)proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut
Cynamonowe szczęścieszybko znikają ;) Piekłam je już chyba ze trzy razy pod rząd :) Mikołajowi też smakowały hehe ;) Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 60 g miękkiego masła 2 łyżki kakao* * te na zdjęciach są bez dodatku kakao. Piekłam(...)niej dokładnie rozpuścić. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-12 minut
My simple kitchenDodatkowo cukier puder Pokroić masło w kostkę i dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli i śmietaną. Wyrobić szybko gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Tuż przed przygotowaniem kremu wyjąć masło z lodówki. W 250 ml roztrzepać żółtka (bez nadmiernego napowietrzania). Dodać mąki i cukier puder oraz nasionka z laski wanilii. 500 ml mleka mocno podgrzać(...)ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przekroić na dwie równe części. Każdą rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką na prostokąty nieco większe niż dno formy do wypiekania blatów, bo ciasto po upieczeniu nieco się skurczy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy wyłożonej papierem. Podziurkować widelcem. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodzie