Żeby nie było, że w święta osoby będące na diecie bezglutenowej nie mają co zjeść ;) Mam i przepis dla bezglutenowców. Pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i w szczelnej puszce długo utrzymują swoją świeżość. Składniki: - 1 białko - 125g cukru pudru - 200g zmielonych migdałów - 3/4 łyżeczki cynamonu - 1/3 soku z cytryny - szczypta soli Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20-25 minut. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
CookYourselfPolish Carpathian Mountain Cream Cake – sugeruje jej polskie pochodzenie. Skąd jednak pochodzi? Ciężko jednoznacznie określić. Jedna z plotek opowiada o pewnym cukierniku, który chcąc upiec ptysie ułożył surowe ciastka zbyt blisko siebie. W wyniku pieczenia ptysie zlały się w jeden płat ciasta, który został następnie przecięty na pół i przełożony kremem. Pokrojone w kwadraty i obsypane cukrem pudrem(...)ciasta kruchego wyłożony kremem i przykryty płatem ciasta parzonego. Skąd jednak by nie pochodziła, to bezsprzecznie należy zgodzić się z tym, że jest ciastem naprawdę urodziwym, niezwykle smacznym i szybkim, bo… dość szybko znika z talerza Znam wiele osób, które nie biorą się za karpatkę bo podobno ciasto ptysiowe opada tuż po upieczeniu, albo wychodzi za gęste lub zbyt
Jacob TastesPyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant(...)boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka układać na kwadratach, składać w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem gruba rafinada. Piec ok 15-20 minut w 200 st do zarumienienia
Smakołyki AsiUwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko(...)szczypta soli jajko do posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem
Smakołyki Asiprzypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł(...)smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru- 100 g zimnego posiekanego masłaWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy manny- 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- aromat waniliowy
Walijskie Pichcenieznakomitym wyborem wegańskich śniadań. Przyznam, że nazwa inspirowana kultową piosenką Herman’s Hermits’s, których to fanką byłam w (bardzo) wczesnej młodości również wpłynęła na moją szybką fascynację tym miejscem. Ale zacznijmy od początku. No Milk Today odwiedziłam w sobotni poranek – byłam pierwszą klientką, zostałam więc obsłużona ekspresowo, a właścicielka poświęciła mi sporo uwagi. Takim sposobem na śniadanie(...)Jako, że dobrze toleruję owies (w małych ilościach), zamówiłam cappuccino na mleku owsianym, jednak dostępne są też inne mleka roślinne. Dodatkowo zjecie tu bezglutenowe ciasto tiramisu, są też bezglutenowe ciastka i brownie (podawane na ciepło) z lodami. Uwaga! Podobnie jak w większości lokali, nie można tu płacić kartą. Jest za to internet, ale za skorzystanie z gniazdka elektrycznego, trzeba
Fill The BowlSkładniki: 500g mąki 90 g sezamowych nasion 125g rozpuszczonego masła 125ml. oleju 1 łyżka proszku do pieczenie szczypta soli 1/2 łyżki mielonego cynamonu 175g cukru
Viola cooks with passionEkspresowe ciasteczka Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce. W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie
kolorowotorcikowodosłodzenia Herbatniki miksujemy drobno i proszkiem z buraka, jeśli używamy. Dodajemy krem orzechowy i dokładnie mieszamy. Jeśli używacie masła, to warto je rozpuścić, ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała. Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy. Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną(...)Następnie dodajcie pokruszoną czekoladę i wymieszajcie, by się cała rozpuściła. Twaróg miksujemy lub mielimy, aż będzie gładki. Porcjami przekładamy ser do przygotowanej masy. Przelanie masy do twarogu może spowodować szybkie ścięcie agaru lub żelatyny i powstaną grudki. Mieszamy energicznie. Próbujemy – jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajcie słodziwa wedle uznania. Twaróg jest kwaśny i nie każdemu wystarczy
Kucharzycakażdy lubi słodycze. Wszystko jest dla ludzi. Ważny jest umiar, by cieszyć się ze słodkich smakołyków w codziennej diecie. UCZYMY JAK SŁODZIĆ! I wiecie z czym jest moje szybkie ciasto? Z mieszanką kompotową! Można ją kupić niemal wszędzie, włożyć do zamrażarki i korzystać w każdej chwili, niekoniecznie by zrobić kompot, ale by zrobić takie oto ciasto. Polecam! Składniki półtorej(...)pieczenia 2 szklanki mrożonej mieszanki kompotowej (aronia,śliwka,truskawka,agrest,rabarbar,czarna porzeczka,truskawka,wiśnia,czereśnia)-NIE ROZMRAŻAĆ! 4 duże wiejskie jaja o temperaturze pokojowej opcjonalnie kilka pokruszonych ciastek na wierzch Rozgrzej piekarnik na ok 180-185 stopni. Okrągłą formę tortownicę , u mnie 27 cm średnicy wyłóż papierem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj mąkę
Z Kuchni Do KuchniMoja córeczka na kolację zażyczyła sobie pyszne kanapki więc dostała. Nie tylko pyszne, z jej ulubionymi dodatkami ale też ciekawie wyglądające. Kiedy je zobaczyła to aż zapiszczała z zachwytu. Szybko zabrała się za pałaszowanie a do teraz wykłóca się czy to na dole to biedronka czy pająk.... Takie zabawne jedzonko na pewno skusi niejednego niejadka warto więc spróbować zwłaszcza(...)zielone oliwki mała czerwona cebulka kawałek zielonego ogórka zielona cebulka koperek Chleb posmarować masłem i na każdą kromkę położyć plaster sera. Z kanapek wyciąć kwiatki foremką do ciastek. Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki na połówki, cebulę i ogórka także w plasterki. Ułożyć wszystko na kanapkach, z zielonej cebulki i koperku zrobić łodygi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasteczka z kleiku ryżowego są bardzo popularne, trochę je zmodyfikowaliśmy i wyszły nam bardzo smaczne, lekko chrupiące a zarazem delikatne w środku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego
kgwjanczewooknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella(...)polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkościcukier się karmelizuje, a to powoduje, że pączki szybko i silnie się rumienią. bardzo duży wpływ na jakość pączków ma dodatek do ciasta spirytusu lub kwasu, ponieważ składniki te szybko wpływają na ścinanie się białka mąki i jajek co zabezpiecza paczki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę(...)mąką i przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło: Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się
Ciastka - domowe słodkościpomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha, to już przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę(...)następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4), tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek".Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować ciastka rozmąconym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12-14 minut, do momentu, aż będą złoto-brązowe na brzegach.Źródło: toriavey.com
Świat Ciasta