szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:88/1736)

Litewskie kibiny 165

popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką. 2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu

Apetyczna babeczka
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16292

jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze(...)zapachów z lodówki.Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe. Sernik bananowy z mascarpone bez pieczeniaSkładniki:100g herbatników (około 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 145

Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina była wniebowzięta Składniki na formę o średnicy 20-23 cm.: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżek dżemu truskawkowego lub innego Do miski miksera/malaksera przesiać mąkę, proszek i cukier puder. Wkroić do tego zimno masło. Wyrobić mieszadłem K lub ostrzami malaksera lub łapkami, (byle szybko, ciasto kruche nie lubi ciepła naszych rąk). Dodać żółtka, wyrabiać do momentu, aż z ciasta zrobi się kula. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, obie części spłaszczyć, zawinąć

moj przepis na
Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami 171

oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni 😗  Składniki (forma o średnicy 26 cm) : Ciasto: masło 100 g, mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania, sól pół łyżeczki, jajko 1 szt, nadzienie: pory 2 szt, pierś kurczaka 2 szt, pieczarki 350 g, kukurydza(...)smaku, dodatkowo: ser żółty 200 g, olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem

kulinarne odsłony pati
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 113

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Strucla gruszkowa z kruszonką 161

łyżkami cukru, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Całość podsmażać na małym ogniu w przykrytym rondelku ok 10 minut mieszając delikatnie nie więcej niż 3 razy. Gotową masę wystudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej(...)zrosną się ze sobą podczas pieczenia. Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na  30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę; Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach. Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 211

prosta i bardzo smaczna tarta... na kruchym cieście, nadziana masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać inne owoce, jak np. czerwone porzeczki, maliny, bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona 😉 Składniki: 120 g masła(...)białej czekolady 250 g serka mascarpone 300 g borówek amerykańskich Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem

Kuchnia MagdaLeny
TARTA MIODOWA 106

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)włoskich kwiaty soli morskiej lub gruba sóla morska szczypta ************************************************************  Połowę prawdziwego masła posiekać z mąką , dodać 2 łyżki cukru pudru , 1 jajko oraz 1 łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy i wylepiamy formę na tartę( dokładnie)ciastem.Przykryć papierem do pieczenia i piec tartę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta Banoffee 123

połączenie dwóch smaków - toffi i bananów na kruchym spodzie. Kiedy zobaczyłam te tartę w programie Jamiego Oliviera musiałam spróbować! Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak pyszne! Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale warto:) Spód do tarty - możecie użyć takiegi jak Wam się sprawdza najlepiej, lub zrobić według mojego przepisu: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 łyżka(...)macie to polecam ten wg mojego przepisu:) 2 łyżeczki cukru waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i zagnieść szybko ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać trochę wody. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na grubośc ok 0,5 cm i wyłożyć formę

Kulinarne Inspiracje
Proste ciasto z twarogiem i śliwkami 235

szczypta soli,500 g twarogu, 100 – 150 g śmietany, cukier waniliowy, śliwki, 1- 2 łyżki bułki tartej, cynamon. Przygotowanie: Z mąki,2 jajek, wody,masła,soli i cukru zagnieść szybko ciasto. Musi być miękkie. Włożyć na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto

kulinarnajamka.blogspot.com
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 161

filiżanka dobrej kawy, czego  więcej potrzeba w pochmurny poranek?  Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego. Składniki na ok 100 ciasteczek: 500 g mąki pszennej(...)łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto. Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki. Gotowe ciasteczka układać w małych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Jagodowe ciasto - najprostsze 168

już właściwie na zakończenie sezonu jagodowego.                                Proponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :)Składniki : 5 średniej wielkości jaj 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia(...)papierowy i delikatnie osuszyć Wsypywać stopniowo do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem - ucierać Wlać olej cienkim strumieniem i nadal ucierać Osuszone jagody posypać delikatnie mąką i przesypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 - 180 stopni *C przez około 40 min. Sprawdzać ciasto patyczkiem. Moje piekłam w prodiżu. Podobne ciasto piekłam

Proste Potrawy
Kruche ciasteczka maślane z mąki kukurydzianej i ryżowej 754

godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka. Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową.  Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek. Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Ze smakiem bez glutenu
Kluski śląskie z dziurką 180

ugnieść w misce.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.  Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty

Kuchnia Danusi
Śliwkowy piernik (piernik ze śliwkami, ciasto ze śliwkami) 157

Ciasto cudownie aromatyczne, przyjemnie wilgotne i niezwykle słodkie. Zapraszam na przepyszny, śliwkowy piernik! :-) Ciasto szybko się robi i szybko znika z talerza. Ze względu na mocną słodycz idealne do gorzkiej kawy czy też herbaty. SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju - 1 łyżeczka sody  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki miodu(...)stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i dżem śliwkowy. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję pokrojone śliwki. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 50 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). SMACZNEGO

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania