sera białego tłustegozielony ogórekkilka łodyżek szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną
Słodkie PrzyjemnościLubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto
codojedzeniaPieróg z kaszanki to pyszna alternatywa do zwykłych małych pasztecików. Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też smakuje obłędnie. Zapraszam i polecam gorąco. Pieróg z kaszanki w cieście francuskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał(...)talerzyku, tylko wykorzystał moją niemoc (drzemka) i bezczelnie je rozkroił zanim zrobiłam zdjęcia na blogaska (!). Jest idealne pod każdym względem: łatwe, szybkie, lekkie, puszyste, wilgotne i ma kruszonkę! Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 250 ml mleka sojowego 50-100 ml octu (jeżeli jabłkowy to 100, pozostałe 50 ml) 350 g mąki pszennej 1 banan łyżeczka proszku
greenscarfdeskę oprószoną mąką, wierzch smaruję odrobiną oliwy z oliwek, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Jak szybko rośnie zależy od temperatury w kuchni. W każdym bądź razie kulki mają podwoić swoją objętość. Jak już ciasto odpowiednio wyrosło, odgazowuję kulki uderzając pięścią w każdą z nich. W tym przypadku nie rozkręcałam pizzy w rękach, ale rozwałkowałam na kształt
Blondynka GotujeJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam odkąd go zrobiłam, stał się naszym ulubionym ciastem :) SKŁADNIKI : BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg serka w wiaderku (użyłam z Biedronki(...)dlatego ja lekko je podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną
Pani na deserproszkiem i kakaem. Delikatnie ale zdecydowanie mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie, równej grubości części. Składniki na poncz: 300 ml gorącej, przegotowanej wody 100 ml cukru kieliszek spirytusu(...)pudru Przygotować krem. Zarówno mascarpone jak i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Mamy wtedy gwarancję, że szybko i ładnie ubiją się. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać w kilku partiach mascarpone i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolną część ciasta ułożyć na tacy lub w blasze. Nasączyć ponczem. Następnie wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić go po całym
Ze smakiem bez glutenuCiastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru
Ugotowaćwiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego
Codzienna kuchnia niecodziennanich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 – 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu. Dajcie znać, czy pomysł na szybką „Zebrę” się sprawdza. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieWiśnie w pełni i można je wykorzystać na rożne sposoby. U mnie ciasto ucierane z wiśniami. Pyszne mięciutkie, rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty i szybki. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku(...)wydrylowanych wiśni WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę, jogurt i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie wydrylowane wiśnie. Lekko wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewycoś zielonego i gotujemy na małym ogniu. Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował. U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki
chleba naszegook.25 min.) 3. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze kawałki orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują
A Ty Smakuj Mniezamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę(...)udekoruję..Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj , ja co prawda dodałam dodatkowo troszkę mąki pszennej, ale to chyba nie konieczne.No i ja nie miksowałam masła, a po prostu zagniotłam ciasto ręcznie. 125 g miękkiego masła 65 g cukru pudru 225 g mąki krupczatki 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżki zimnej wody Masło zmiksować
Moje domowe kucharzenie