hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" ( klik do recenzji ). Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie(...)mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki, ale i wielu innych ziaren i nasion. Ale nie o tym chciałabym dziś napisać :) Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż wspominałam w poprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :) Składniki na blachę o wym. 22x22
Simply FoodDzisiaj dzień babci. Z tej okazji życzymy wszytskim babciom wiele zdrowia i szczęścia. :) Wnukom z kolei proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych 330ml(...)wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego *ilośc wody dotyczy galaretek normalnie ropzuszczanych w 500ml wody
Kolizje SmakówBułeczki te robi się wyjątkowo szybko, są tanie. Poza tym jedną bułką naprawdę się najecie – są syte, mimo że niewielkich rozmiarów. Jak raz spróbujecie, nie będziecie chcieli wrócić do sklepowych nadmuchanych bułek. 50 dkg mąki (najlepiej tortowej) 300 ml ciepłej wody lub 200 ml wody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier(...)wodę dokładnie wymieszać w misce. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Wszystko razem połączyć. Ciasto zagniatać około 5 minut. Następnie podzielić na 8 równych części – ok 100 g każda. Formować z nich bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem – jeśli ktoś nie ma czasu, można tę czynność pominąć. Włożyć bułeczki
kuchcikowniaByliśmy w sobotę z wizytą u znajomych. Zapraszając obiecali szarlotkę z lodami, więc Żarłoczek cieszył się bardzo bo to jego ulubione ciasto. Przyznam, że i mnie bardzo smakowała - tak bardzo, że szybko zanotowałam przepis. A koleżanka, gospodyni wieczoru, była bardzo zadowolona bo twierdzi, że nie bardzo umie piec co według mnie wcale nie jest prawdą. Ma dziewczyna dobry smak(...)gościach aż 3 duże kawałki, już następnego dnia dopominał się żebym i ja upiekła szarlotkę. No to upiekłam bo przepis przecież wzięłam, ale zrobiłam własną wersję tego pysznego ciasta. I powiem Wam, że nie było jej już zanim dobrze wystygła tak się panowie dobrze nią zaopiekowali - dobrze, że załapałam się choć na jeden kawałeczek . . .Szkoda, że przez bloga nie mogę
Smaczna Pyzapotrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki
PatiGotujeświetnie się sprawdziła. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć domowej masy makowej ale jak niespodziewani goście już są prawie w progu to jest to smaczna i szybka w przygotowaniu słodka niespodzianka dla nich :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem
Słodkie zapomnienieWspaniałe! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Naprawdę warto je wypróbować. Nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania z rodziną. Nadzienie jest bardzo dobre i proste. Idealne jest to, że można dowolnie modyfikować jego farsz(...)podoba, komentujcie :) Ślimaczki z serkiem almette po 1/3 słoiczka papryki marynowanej czerwonej i żółtej 2 opakowania serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu szczypiorek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko roztrzepane Do miski wstawić serek Almette. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną w obu kolorach. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na rozłożone ciasto francuskie
Gotuję Testujęniskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż 3/4 jej wysokości. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 55 minut. Pod koniec(...)można go delikatnie ściąć ostrym nożem. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier był lśniący i miał jednolitą konsystencję. Po rozmieszaniu od razu polewać nim babkę, gdyż bardzo szybko zastyga
Kuchcik gotujeRacuszki na jogurcie Są bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Wprost rozpływają się w ustach, a do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Łatwe, szybkie i przepyszne placuszki jogurtowe, które zawsze się udają. Polecam! Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (użyłam gęstego) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego olej(...)PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 puszka brzoskwiń(...)mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie
Sama słodycz i szczypta chilisię w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy :D Serdecznie polecam przepis, gdyż ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo lekkie, a do tego szybkie w wykonaniu :D Składniki: (na tortownicę 28 cm) Spód – biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska(...)białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Kulinarna (nie)codziennośćtydzień, ładnie sypało i nie był za duży mróz-taka idealna zima.⛄Ale co dobre, szybko się kończy.😒 Trochę dodatniej temperatury, deszcz i topnienie śniegu..znowu brudno😖 I w takie właśnie dni, nie ma się ochoty wychodzić i wtedy przychodzi ochota na zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA
Zdrowie i pysznie na talerzuowocami i kruszonką - idealne puchate, możesz je przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami, gorąco polecam! 2. Muffinki z kokosem i truskawkami - prosty i szybki sposób na coś słodkiego! 3. Drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki - to ciasto, gdzie ciasta mało ale dużo owoców i dużo maślanej kruszonki, możesz je wykonać z dowolnymi owocami. 4. Jagodzianki - w czerwcu pojawiają się(...)Kruche z bezą i owocami - to taki powrót do lat dzieciństwa, pyszne idealne kruche, kwaskowate owoce i słodka beza. 6. Sernik na zimno z owocami i galaretką - szybki, prosty i za szybko znika
SMYKWKUCHNIsurowym jajkiem ale nie bójcie się tego. Wystarczy jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem (najwięcej bakterii jest na skorupce) a ciasto przechowywać w lodówce. Ciasta bez pieczenia są fajne nie tylko dla tego, że robi się je szybko ale przeważnie są też bardzo proste w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkująca pani domu. Nie wspominając o osobach, które piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia