krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński
UgotowaćCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować
Poezja smakuCiasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru
Smakołyki BerenikiDawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam(...)można zobaczyć tutaj i tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy
Moje domowe kucharzenieKolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami. Składniki: na ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody(...)sól, pieprz Mąkę przesiać z solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać je z mąką. Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem
wyzwania kuchennełyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Galaretkę rozpuścić w 4 szklankach wrzątku, dodać dżem i pozostawić do lekkiego stężenia(...)Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko stężeje i trudno będzie ją rozsmarować. Tak więc wlać żelatynę, szybko ubić i rozprowadzić na cieście. posypać startą czekoladą
Jadło i czytadłoJakże aromatyczny deser mam do pokazania. Deser jest leciutki jak pianka i mega pyszny. Znika szybko, za szybko ale jest taki dobry, że nie sposób mu się oprzeć. Polecam wszystkim wielbicielom deserów na zimno. Ciasto jest zrobione na biszkopcie(...)należy upiec, można to zrobić dzień wcześniej ale i tak upieczenie go nie zajmuje dużo pracy ani czasu. Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, no to co? zabieramy się do zabawy w kuchni? Ciasto cytrynowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem, dodając zawartość ‘mokrej miski’ do suchej. Jak przy pieczeniu prawie wszystkich ciast tak i w wypadku tych pancakes dobrze byłoby, gdyby składniki ciasta były w jednakowej temperaturze – jeśli użyjecie zimnej maślanki i zimnych jajek pancakes będą rosły zdecydowanie wolniej, szybciej też opadną po smażeniu. PRZYGOTOWANIE Do większej miski wsypujemy odważoną mąkę, dodajemy sól(...)mnie to nierafinowany olej rzepakowy, dlatego ma tak jaskrawy kolor). Dodkładnie mieszamy mokre składniki ze sobą. Mokre składniki dodajemy do suchych. UWAGA! Niczego nie miksujemy, masę mieszamy szybko i byle jak – im ciasto bardziej niedbale wymieszane, tym lepiej – naleśniczki urosną wyższe i będą delikatniejsze. To jedno z niewielu ciast w których ślad surowej mąki jest nie tylko do przyjęcia
Karo in the Kitchenjeśli nie lubimy piec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję. Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje i robię go, gdy nie mam ochoty na pieczenie. Ilość porcji
Gotuj w domuwypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka czekolady - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru - opakowanie proszku
Szybko Tanio Smacznieuwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Składniki: 1/2 kg mąki 1 jajko 1 żółtko 40 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyzki cukru 125 g masła (roztopić(...)cukru waniliowego 250 g tłustego twarogu Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, rozczynu oraz zimnego masła wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkiem. Na kawałki ciasta nakładać po łyżce twarogu, uformować kulki. Wyłożyć na wytłuszczoną bądź wyłożoną papierem blachę. Piec
My World by Dagmara Rekpolecam. Przepis pochodzi z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację? Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego na pianę orzechową(...)szklanka cukru kryształu 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe) powidła śliwkowe Wykonanie: Mąkę, masło posiekać. Dodać żółtka, cukier i proszek i jeszcze raz szybko posiekać a następnie zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Jedną białą i ciemną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika
Sto kolorów kuchnipuszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało. Składniki kruszonki połączyć i włożyć
Czerwień i błękitpomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia. Pod koniec czasu chłodzenia piekarnik nagrzewamy
Symfonia Smaków