Placek o 2 masach 234Pyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek herbatników
Gotuję Testuję
Babka "Rafaello" 417Moja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka ślimaczki 737Kruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Monia miesza i gotuje
Tort Dobosza 201następnie gotować na małym ogniu aż cukier zrobi się brązowy. Na koniec dodać 1 łyżkę wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta. Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Mama Gotuje
Ale piernik! (druga część przepisu) 282przy tym wspomóc wagą, ponieważ to naprawdę istotne, by blaty piernikowe były równe.) Do każdej z nich dodajemy po 1/3 bakalii i szybko zagniatamy. Przygotowujemy stolnicę lub blat, na którym będziemy wałkować ciasto. Najlepiej wychodzi to na silikonowej stolnicy, nie trzeba wtedy podsypywać mąką. Pierwszą część rozpłaszczamy dłońmi na prostokąt i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia (dzięki(...)Ciepłą polewą dekorujemy każdy z pierników. Jeśli w trakcie polewa nam za bardzo ostygnie, można ją szybko podgrzać, by znów stała się płynna. Trzeba jednak uważać, by nie zagrzać jej za bardzo, wtedy może się rozwarstwić! Na koniec posypujemy ciasta, np. posiekanymi migdałami lub orzechami. Gotowe pierniki bardzo dobrze się przechowują i długo zachowują świeżość
Ratunku obiad
Donaty (oponki) rumowe z lukrem 223się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne. Składniki: CIASTO: Na 20 sztuk dużych oponek 70 dag mąki tortowej 10 g suszonych drożdży D.Oetker 300 ml ciepłego mleka 4 jajka 50 g masła 4 łyżki rumu
Wanilia i Kardamon
Ciasto owsiane z winogronami 173teraz są one najsmaczniejsze i najtańsze. Dlatego wybierzcie się na bazarek, kupcie winogrona i zapraszam do pieczenia. Nie martwcie się, nie zajmie Wam to dużo czasu. Ciasto owsiane z winogronami jest mega szybkie i mega proste w przygotowaniu. Nie wymaga niezwykłych umiejętności kulinarnych. To także propozycja dla osób na diecie bezglutenowej (pamiętajcie aby użyć bezglutenowych płatków i bezglutenowego proszku
365 dni dookoła kuchni
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 240które polecam na śniadanie, drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na drogę, do pracy, na uczelnię... Mimo, że wydają się pracochłonne wcale takie nie są - to zasługa ciasta, z którym super się pracuje, szybko "wychodzi" z miski i z łatwością zapełnimy przygotowane brytfanny gotowymi bułeczkami (po wyrobieniu jest dość elastyczne, wyrośnięte dobrze się skleja). Ja zdecydowanie będę do nich wracać! Przepis
Kolorowy Przepisownik
tarta z botwinką i serem feta 203szybką tartę z botwiny i sera feta. Fetę możecie zastąpić równie dobrze innymi serami, ale ja właśnie taki miałam w lodówce. Tartę robi się bardzo szybko i w zasadzie najdłużej to schładzamy ciasto :) Składniki: 250 g mąki 125 g schłodzonego masła szczypta soli 1 jajo masa pęczek botwiny 1/3 opakowania fety 1 jajo małe opakowanie śmietany lub jogurtu(...)dużej miski dodać schłodzone masło i szybko zagnieść dodać jajko, cukier i szczyptę soli - zagnieść Thermomix do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz masło - czas 30 sekund/poz 5 dodać jajko, cukier i sól - czas 2 minuty / poz 4-5 następnie już postępujemy tak samo: odstawić do lodówki na ok 30 minut wyciągnąć ciasto i rozwałkować rozłożyć ciasto w formie
Gotowanie z pasją
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 211ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy (jak mają cienką skórkę to zostawiamy), kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przekąski na francuskim cieście 223Karnawał już trwa, a z nim zaczynają się domowe prywatki. Nie ma takich spotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Najlepsza wuzetka, ciasto W-Z 1438żółtku. Kolejne dodawać w momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść"). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut. Ciasto
CookYourself
Ciasteczka półfrancuskie 188pieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka. Układam
Ciasteczkowy Potwór
Wuzetka 208żółtku. Kolejne dodawać w momencie, kiedy poprzednie zostanie porządnie wymiksowane z białkami. Na koniec dodać, w 3 turach, przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać (uważać z szybkim mieszaniem, ponieważ piana może "usiąść"). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (przed wyłożeniem papieru, formę wysmarować masłem). Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) i piec przez 30 minut. Ciasto
CookYourself
Najprostsze muffinki malinowe 235Proste i szybkie muffinki gotowe w 30 minut! W tym tygodniu w akcji Ciasto na niedzielę pieczemy Muffinki . Ogromna dowolność przepisu, nadzienia i polewy! Każdy prezentuje swoje ulubione muffinki w preferowanym smaku, wariancie składników i kształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia
Grunt to przepis!