głowy. Kilka dni temu zobaczyłam te kluski u Agaty i już nie było wyjścia. Niedzielny poranek a ja do kuchni i wzięłam się za przygotowywania. Kluski się robi szybko i bardzo fajnie, bo wszystko wyrabia mikser :) Obiad był pyszny, a tak przygotowywane kluski zawładnęły moim sercem i już wczoraj zrobiłam je po raz kolejny, tym razem jako dodatek do obiadu(...)zioła, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zabieramy się za kluski, do misy miksera wlewamy jogurt, ocet i mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, całość wyrabiamy hakiem do ciasta przez kilka minut ( u mnie około 3 – 4 minut ). Ciasto gotowe. Na stolnicy rozsypujemy niedużą mąki i wałkujemy ciasto na prostokątne kawałki, każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem
Kuchnia na wzgórzuNadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać ostudzoną żelatynę, a następnie posiekaną galaretkę agrestową. Powstałą masę szybko wyłożyć na bezę, wyrównać. Można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić
Praktyczna plCałe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce(...)dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj.Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj kulę i włóż
Grahamka, weka i kajzerkaNa blogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł
UgotowaćNie wiem, jak u Was, ale u mnie ostatnio pogoda zwariowała. Raz pada deszcz, raz śnieg, raz grad. Jednego dnia unosi się w powietrzu zapach wczesnej
Życie zamknięte w smakurada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)wcześniej do miseczki wsypać cukier w naszym wypadku ksylitol, połączyć z pokrojonymi drobno laskami wanilii wymieszać i przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. Cukier nabierze cudownego aromatu i uperfumuje każde ciasto) szczypta soli Przygotowanie Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, aż woda będzie czysta, a następnie ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości
W garach u GosiPodryw okazał się skuteczny, bo są 60 lat razem i zarówno Karol na kluskach jak i jego zęby w szczęce całkiem dobrze się trzymają. Marianna robi kluski idealne. I szybko. Równe, niepopękane, cudowne. Twierdzi, że to wprawa, ponieważ robiła kluski zawsze jak ją mąż wkur… znaczy zdenerwował. Mariana lubi swoje kluski – jak mówi – umajać, bo podobno mąż(...)miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła dziurę po ziemniakach. Dokładamy te ziemniaki, które wyjęliśmy, dodajemy sól, gałkę i pieprz (ortodoksi w tym miejscu zamykają oczy) i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy coś, co się da formować w kuleczki i nie pęka. Jak ziemniaki za bardzo się kleją, podsypujemy delikatnie mąką. W uformowanych kuleczkach dziurki robimy kciukiem. Kluski
ladykitchenktórej będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki(...)będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa się na domowy posiłek, a co dostajemy w potrawach
Codzienna kuchnia niecodziennaCo powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę
peanutbuttermonsterSernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato
https:KKuchniaMniamJakiś czas temu, chyba nawet rok albo i dwa kupiłam maszynkę do ciastek (nie pamiętam nawet gdzie, ale koszt dosłownie kilkunastu złotych). Przeleżała tak prawie nieużywana, bo szybko się do niej zraziłam. Ciastka wcale nie chciały wychodzić takie jak na zdjęciu. Albo rozlewały się podczas pieczenia wyrastając na wszystkie strony, albo zdarzała się inna niespodziewana akcja. Wszystko do czasu(...)maślane – wykonanie Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ubijam do białości po czym powoli dodaję ciągle miksując cukier puder a następnie żółtka. Później już ręcznie zagniatam ciasto dodając do tego obie mąki i sól. Możecie też zmieszać wszystko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do maszynki. Blaszkę smaruję margaryną lub innym tłuszczem. Wyciskam na nią ciastka
Arbuziakizmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy(...)trzymamy na palniku jeszcze przez około 2 minuty, mieszamy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Polewę wylewamy stopniowo na herbatniki. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi (polewa dość szybko tężeje
Smaki Na TalerzuKurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemszczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni - choć rzadko się zdarza, aby u mnie tyle przetrwał, nóżek praktycznie dostaje, bo tak szybko go z Panem Mężem zjadamy ;) Jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą - walka o pierwszą pajdę jest z Panem Mężem zawsze zacięta! Sama się sobie dziwię - i w brodę sobie pluję(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!Każdy ma swój własny sposób na buraczki… i ja też Jedni podsmażają je na zasmażce z masła i mąki, a inni duszą w śmietanie
Kulinarny S.O.S.