szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1384/1736)

Marillenknödel - austriackie knedle z morelami 173

Sezon na morele dobiega końca. Z ostatnich moreli proponuję zrobić szybkie knedle, bez gotowania ziemniaków. Knedle z dodatkiem twarogu to austriacka specjalność z Doliny Wachau. Dolina Wachau położona nad Dunajem to oprócz winnic najlepsze sady morelowe w Europie. Morele pochodzące z sadów nad Dunajem wpisane zostały na listę produktów chronionych przez Unię Europejską. Delikatne, rozpływające się w ustach to doskonała(...)małych kawałków, tak by wypełnił miejsce po pestce. Jeśli nie lubisz marcepanu użyj po prostu cukru twaróg, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się lepiło dodać odrobinę mąki. Podzielić na 2-3 częśći. Z każdej uformować wałek i odcinać równej wielkości kawałki ciasta. Ciasto rozpłaszczać na placuszek, na środku układać po 1 moreli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Migdałowe babeczki (na białkach)  z owocami 158

żonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami.   Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek   trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste i po prostu bardzo smaczne z chrupiącą(...)pyszne, mięciutkie migdałowe, z owocami... Teraz już można się nimi zajadać. Są doskonałe na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zróbcie podwójną porcję, bo znikają niesamowicie szybko. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 165

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM     Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze i bez którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie - dzisiaj zdradzę(...)cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe.  Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta

Moja Książka Kucharska
Paluszki chlebowe - grissini 198

Włosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie

Kulinarne Inspiracje
Babeczkowa wyspa skarbów. 190

zamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi i szybkimi ruchami wyjęła resztę składników i ustawiła je w równym rzędzie na kuchennym blacie, gdzie wylegiwał się jej ukochany kot Gustaw. W następnej kolejności schylając się wzięła 3 miski trącone już(...)sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka intensywnie czekoladowe. 137

bogatym, głębokim smaku, że nie je się ich w pośpiechu, wręcz przeciwnie, te ciasteczka służą do dłuuugiego, leniwego delektowania się. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co plasuje je w czołówce rankingu moich ulubionych słodkości. Najważniejsze to użyć dobrej jakości czekolady, ja polecam Goplanę gorzką o 60 % zawartości kakao, bo to ona jest głównym składnikiem(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy

Rozpustne gotowanie
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 288

"20 lat minęło jak jeden dzień ...". Właśnie taki klimat miałam przedwczoraj, kawałek tortu, piosenka która odzwierciedlała mój stan tamtego dnia i pełen relaks ! Długo nie

charlotte gotuje
Jednogarnkowe klopsiki z warzywami 233

różnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2-3 średniej wielkości ziemniaki 5 dkg żółtego sera 1 papryka (można użyć papryki w dowolnym kolorze(...)RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Jednogarnkowe klopsiki z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pieczeń z dzika wg Aleex 159

roku, bo grudniowe dni niosą ze sobą jakąś magiczną atmosferę. Może to klimat nadchodzących świąt, a może zbliżający się schyłek roku? Nie wiem, jednak ta wyjątkowa aura pomaga przetrwać szybko nadchodzący mrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam(...)składników marynaty, bo mój udziec był większy. 2. Udziec z dzika umyć, usunąć widoczne ścięgna lub żyłki z wierzchu mięsa, osuszyć i wygnieść ręką (pouciskać mięso tak, jakbyśmy ugniatali ciasto). 3. Mięso umieścić w garnku, najlepiej kamiennym, i zalać marynatą. 4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć

W mojej kuchni
Ciastka podwójnie czekoladowe 462

Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka(...)mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać. 4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami

Mała Cukierenka
Cynamonowe racuszki bez jajek 147

Racuszki te wypatrzyłam kiedyś w jakiejś gazetce z przepisami. Wypróbowałam i zasmakowały mi tak bardzo, że przepis wylądował w zeszycie, który planowałam regularnie uzupełniać. Co do

Smaki Na Talerzu
Placki tortilla 169

Placki do tortilli kosztują w sklepach niekiedy naprawdę niemało. Okazało się, że można zrobić je w domu przy niewielkim nakładzie pracy (to raz), finansów (to dwa

Życie zamknięte w smaku
Sernik na zimno! 183

Deser! Mniammmm! Zimny i mocno truskawkowy sernik. Idealny na upalne dni. Serniki na zimno dość często robię w domu, z kilku powodów, po pierwsze są dużo

SMYKWKUCHNI
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6074

Kluseczki wręcz rozpływają się w ustach. Poniżej przepis na wersję na słodko, ale można zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy

IMPRESJA SMAKU
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 223

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 197

kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado   JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)się nie sprawdzi. Miksujecie awokado z kakao i syropem klonowym (ewentualnie bananem). Możecie dorzucić orzechy, jagody, maliny truskawki, mandarynki, wiórki kokosowe MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO SZYBKIE LODY Z MROŻONYCH BANANÓW – dojrzałe banany (najlepiej żeby skóra miała ciemne plamki, takie banany są najsłodsze) obieramy, kroimy w pasterki i zamrażamy. Następnie blendujemy je w kielichu mocnego blendera

Powiedz dietom nie
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 183

Sernik na zimno to chyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych.  PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO(...)możesz ten czas skrócić chodzi tylko o to aby masa stężała na tyle, abyś mógł na niej ułożyć owoce i zalać galaretką, więc ta sprawa zależy od tego jak szybko chłodzi twoja lodówka) ułóż na masie owoce i zalej galaretką, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, ale do stężenia obydwóch mas wystarczy około 5-6 godzin (w zależności

SMYKWKUCHNI
Idealny omlet biszkoptowy 220

Omlety biszkoptowe robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim sposobem na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Omlet możesz podać z dowolnym nadzieniem: bitą śmietaną, owocami, nutellą, dżemem, jogurtem, serkiem... Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru - przy słodszym(...)mikserem lub ręcznie trzepaczką. Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką. Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając tylko raz łopatką. Przełóż na talerz i od razu

Anioszek w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem ogókowo - ziołowym 190

Wakacyjne obiady zawsze stanowią wyzwanie, bo najlepiej gdyby dało się je zrobić szybko, żeby nie stać zbyt długo przy gorącej kuchni, no i jeszcze żeby wszystkim smakowało... ale ostatnio mam nieco ułatwione zadanie, bo na dworze się schłodziło, a liczba domowników - z racji wyjazdu szkoleniowego mojego męża - chwilowo zmniejszyła się do osób dwóch... Ułatwienie kolejne to to, że mamy(...)nich odsączone ziemniaki, jajko i sól. Zebrany w osobnym naczyniu płyn po odsączaniu ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką niewielkie porcje ziemniaczanej masy. smażymy po obu stronach na złoty kolor.  Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, posypujemy solą i odstawiamy

Czary - gary w kuchni
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 275

rodzaju niedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek Tima, tak, aby łatwiej było Wam zrobić go w polskich warunkach. Zobacz(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania