gościa indywidualnie. Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię wszystkiego po trochu, bo w końcu(...)względu na dwie osoby, ale potem okazuje się, że i tak wszyscy się nim zajadają. Proponuję więc zrobić go trochę więcej, bo ten sos znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione
Kuchnia u Krysidobre ciastka można zjeść zawsze. Nawet w majowy wieczór ze szklanką herbaty w ręku na rozkwieconym balkonie. Co do dzisiejszego wypieku, stwierdzam, że to rozkosz w czystej postaci. Proste, szybkie i obłędnie smaczne. Uwierzcie mi, na jednym się nie skończy! Składniki : 2 białka szczypta soli 150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania 250 g mielonych migdałów 2 łyżeczki cynamonu(...)lekko łączymy. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem
Słodkie PrzyjemnościCiasteczka te idealnie sprawdzają się podczas wieczornych spotkań przy winie, piwie, czy herbatce, a przede wszystkim przy pogaduchach. Polecam przepis na te ciasteczka robi się je bardzo sprawnie, szybko i do tego są dobrym materiałem na przyprawowe eksperymenty. Składniki: 18 dag żółtego sera np. gouda 25 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany(...)pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć
Ciastka - domowe słodkościgrilowanych przysmaków, nie mogło zabraknąć małych słodkich przyjemności do przegryzienia. Dlatego przed wyjściem z domu przygotowałam słonecznikowo-żurawinowe ciasteczka. Zapraszam Was do spróbowania tego małego smakołyku. Ciasteczka przygotowuje się szybko i prosto, nie mają w swoim składzie mąki ani proszku do pieczenia. Także dla tych z Was, którzy nie mogą jeść tych składników będą ideale. ... kocyk, zieleń i pyszne słonecznikowo(...)łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią). Wyciągamy ciasteczka
Słodkie okruszkiSzybkie, zdrowe i apetyczne śniadanie? Kto powiedział, że to niemożliwe. Dobre chęci i organizacja czasu to połowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje(...)mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni. Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty
Jadło i czytadłoMając niewiele czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)Znikają jeszcze szybciej(...)nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Lawendowe Niebociasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też chleb piec(...)pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
Stare Garyostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitytrzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje(...)kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać, aby go nie spalić. Szybko wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek
Poezja smakuMiodowy serniczek z migdałami Pyszny deser w kilka chwil. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam desery w szklance. Czasem po prostu nie mam czasu na
Słodkie okruszkiNiezwykle proste w wykonaniu i pyszne. Myślę że spokojnie możecie je zrobić z waszymi pociechami. Ja już marzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą
Kuchnia PokoleńChlebek ten robię właściwie co tydzień. Wychodzi mi kilka małych bochenków, które przechowuję w lodówce. Zwykle zapas kończy się po około tygodniu. Chlebek ten najlepiej smakuje
Ze smakiem bez glutenuJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchniCzy Was też czasem nachodzi ochota na coś małego i słodziutkiego? Ja tak mam nader często. Dziś zapraszam Was na kakaowe miodusie *, czyli pyszne, słodziutkie, chrupiące
Słodkie okruszkiLuxe z Lidla. Przygotowanie zajęło niecałą godzinę, potem musiałam dać czas na leżakowanie w lodówce, aby krem się ściął, a potem nie wiem kiedy i jak szybko zniknęło, w sumie się nie dziwię, bo było przepyszne. Składniki: biszkopt z 2 jajek <------ przepis podłużne biszkopty posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl) gorzkie kakao ok.200 ml mocnego(...)tiramisu zalałam nasączone biszkopty poukładane na kremie kawowym. Całość posypałam gorzkim kakao i posypałam posypką rum i wanilia. Tortownicę wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto bardzo fajnie się kroiło i świetnie smakowało. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje