wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną tartę, rozsmarowujemy oraz robimy fantazyjne wzory łyżką – dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy
Poezja smakujest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też.Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek..Naleśnikarka służy
Moje domowe kucharzenieChurros to hiszpańskie "pączki" z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić
Malinowa Kawiarenkapłatkami migdałowymi. Idealna na śniadanie, kolację lub deser. Taka mała, zdrowsza słodkość. Można podawać ją bezpośrednio w naczynku do zapiekania lub wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki jak ciasto. Ja osobiście najbardziej lubię jeść takie zdrowsze słodkości łyżeczką. A gdy posiada się w swoich kuchennych gadżetach piękne, drewniane łyżeczki od "Graciarnia" po prostu nie można z nich nie skorzystać(...)piernika, kakao i cukrem, mieszamy. Do piernikowego mleka dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, do ciepłej kaszy wbijamy jajko i szybko mieszamy całość. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do natłuszczonego i delikatnie obsypanego kaszą manną naczynka do zapiekania. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiPropozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)szybko się go zjada. Duża ilość bakalii równoważy jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta
mojewypiekiinietylkotworzenia rzeczy, nad którymi trzeba pochylić z uwagą na dłuższą chwilę. Cały ten proces skrupulatnej dłubaniny sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś(...)nadzieję użyć swojej do przygotowania perskiego ciasta miłości. Może macie jeszcze jakieś sugestie? *Jak może zauważyliście, link przy "wodzie destylowanej" odsyła na zewnątrz bloga, do sklepu frisco.pl, z którym miałam okazję nawiązać mini-współpracę. Jest to internetowy supermarket, który przed podlinkowaniem pozwoliłam sobie przetestować i mogę z czystym sumieniem polecić:-) Zamówienia dokonałam szybko i bezproblemowo- jedyny ból
les mirabellesMąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel(...)cukier już się roztapia i brązowieje. Na na środku zrobi się bryła. Można wtedy poruszyć kilka razy garnkiem w kółko, żeby się rozpadła. Kiedy karmel jest gotowy, musicie szybko przejść do rzeczy i – co gorsza – szybko skończyć… Wiemy, wiemy… Też tego nie lubimy. Zdejmujecie go z ognia i przygotowujecie sobie blachę (jest w prawie każdym piekarniku
GRUBY WAŁEKszybkie i łatwe w przygotowaniu, choć niektóre przepisy wymagają częściowego przygotowania jak np. upieczenie chleba na tortowe kanapki . Potem wystarczy zrobić jedno lub kilka nadzień i przełożyć nimi kanapki. Efektowna zimna przekąska już gotowa! Właściwie moje tegoroczne menu sylwestrowe można przygotować wcześniej, a w Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta(...)Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja nie ma granic. Pizze można obłożyć krewetkami, salami, pieczarkami, pleśniowym serem, a nawet rybą. Mięsna czy jarska, każdy znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super
codojedzeniaKinkakuji. Tokio – ciasto przełożone kremem i truskawkami z herbatą Sencha. Fukuoka – piekarnia z bułeczkami niedaleko parku Ohori. Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową. Miasto Mishima – pancake z pastą z czerwonej fasoli, bitą śmietaną z nutą mięty. Na trasie szybkich pociągów Shinkansen
Kuchcik gotujespalać tłuszcz, nasze ciało broni się i zbiera zapasy na czarną godzinę. Początkowa szybka utrata masy ciała to zazwyczaj tak naprawdę sama woda. Lub co gorsza mięśnie. Obiecują szybki efekt i powodują frustrację w razie niepowodzenia . Zastanów się, ile czasu zajęło Ci doprowadzenie się do nadwagi lub otyłości. No właśnie :) Nie tyje się 10 kg w ciągu tygodnia, więc(...)tych 10 kg w 7 dni. Wszystko wymaga czasu. Pogarszają nasze samopoczucie - czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, źli. Z utęsknieniem czekamy na koniec diety, żeby móc pozwolić sobie na ciasto czy pizzę. A to nie o to chodzi! Zdrowe odżywianie nie ma być męczarnią. Ważne, żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj
Powiedz dietom niesię składników. Gotową masę przelewamy do blaszki o zbliżonych wymiarach 22 cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 w temp. 180*C Ciasto studzimy i przecinamy poziomo na dwie części. Kawę wraz z alkoholem i dwiema rodzajami czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Ważne(...)sekund (aż do chwili rozpuszczenia się proszku). Przelewam do większej miseczki. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Do żelatyny dodajemy najpierw łyżkę śmietany i szybko ją łączymy z żelatyną, następnie dodajemy kolejną łyżkę powtarzając czynność. Kiedy już nam żelatyna się zahartuje i mamy pewność ,że nie ma grudek, przelewamy ciurkiem wszystko do pozostałej części śmietany i miksujemy dokładnie
W Moim Magicznym Domugalaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)parze" (Garnuszek z wodą i miseczka na nim). Jajko i żółtka dokładnie rozkłócamy i wlewamy powoli do cytryn z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej
Karczma Honoriettyjajko cukier puder Jedno ciasto rozkładamy, smarujemy je nutellą (omijając brzegi). Przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi dokładnie dociskamy. Górę smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 cm. Można je później przekroić na pół. Leciutko skręcamy w spiralki. Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli: 👉 polubisz wpis 👍 lub udostępnisz go 😍 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza Artykuł Szybkie paluchy z Nutellą pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiWitajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)oryginalne Rafaello. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego znika bardzo szybko :) Składniki Biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru kokosowego - 40 gram mąki kokosowej - pół łyżeczki proszku do pieczenie – u mnie bezglutenowy Wykonanie Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę powoli dodawając cukier. Następnie dalej miksując dodawałam po jednym żółtku – za każdym razem
Health-Fit-Life