szybkie bułki - 319 przepisów (strona:12/22)

Babka na oleju według Siostry Anastazji 141

Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę.   Składniki:  6 jajek,  225 g mąki pszennej(...)Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło:  Prawo do gotowania z pasją

Z miłości do słodkości
Babka piaskowa 346

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej(...)mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki   Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło ucieramy

Słodkości i nie tylko
Karpatka 233

posypania  Przygotowanie: Ciasto: 1. Do garnka wlałam wodę i wrzuciłam masło. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się rozpuściło. Wtedy zwiększyłam temperaturę i kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam(...)końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części i każdą z nich wyłożyłam na natłuszczone i obsypane bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto zebra 257

dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką. P.s. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciacho było przygotowane

Emcia Pichci
Babka z jagodami 185

Dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem serka mascarpone która  jest wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Do środka dodałam jagody. Ale uwaga - babka jest pyszna i szybko znika. Składniki: 300g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy jagody Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć na puszystą(...)średnich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać połowę masy wsypać jagody i zalać resztą masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Babkę wyjąć z pieca

Ala piecze i gotuje
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 183

smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru(...)cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy

Słodkości i nie tylko
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 192

Witamy Was już w nowym roku;) W 2014roku zaczynamy od uraczenia Was czymś na śniadanie, ponieważ niestety na naszym blogu (jeszcze) śniadaniowo wcale nie jest! Zmienimy

Symfonia Smaków
Chrupiąca panierka do kurczaka 186

zrobieniu po prostu spróbowałam, czy jest wystarczająco doprawiona. Mimo tego zachęcam do spróbowania ;) Robiłam z nią  chicken-burgery, jest dużo lepsza od tej w przepisie na burgery, bo szybko się robi i nie odpada podczas smażenia. Robiłam też zwykłe kąski, podobne do tych,  które były już kiedyś na blogu i wyszły pysznie ;)  Dla przypomnienia przepis mamy tutaj(...)drobniej tym lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych) pieprz ziołowy papryka słodka przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła) czosnek granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie:  Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor

Czerwona Porzeczka
Pulpety w sosie koperkowym 352

świętach mam dla Was propozycję szybkiego obiadu, z dedykacją dla wszystkich, którzy zmęczyli się długim staniem w kuchni i przygotowywaniem pracochłonnych potraw ;)  Pyszne, delikatne pulpeciki z dużą ilością sosu. Choć z tym sosem na zdjęciu jakoś nie zaszalałam, wierzcie mi na słowo, wychodzi go sporo;)  Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym(...)podanych składników wychodzi około 20 pulpecików . Składniki:  - 500 g dowolnego mięsa mielonego  - 1 nieduża cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko - pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki) - odrobina mąki - sól, pieprz  - około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową) - 3 łyżki gęstej śmietany 18% - 3 łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy

Kraina Tysiąca Smaków
Babka majonezowa 132

Rewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam(...)dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ucierane ciasto cytrynowe 298

Poszukiwałam czegoś cytrynowego i na szybko. Trafiłam na przepis Kulinarnej Piniaty . Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka ma rgaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać(...)ucierać. Gdy masa będzie gładka, dodać budyń, mąkę zmieszaną z p roszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę prze łożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok . 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mni e było to około 50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Dietetyczny pasztet z cukinii 392

planach mieliśmy z Panem Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie…  GOOGLE poszło w ruch i traf padł(...)było bardziej kolorowo   1 duża cebula   3 ząbki czosnku - u mnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ale następnym razem dam nawet więcej   ¼ szkl. oleju   ¾ szkl. bułki tartej   ½ szkl. płatków owsianych - zwykłych np. "górskich" przyprawy do smaku - u mnie: 1 łyżeczka   soli, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wyszorowane szczoteczką pod bieżącą

Grunt to przepis!
Szwedzkie klopsiki. 165

300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę do lodówki, żeby stężały ale jeśli nie ma się czasu(...)się nagrzeje wrzucam klopsiki i smażę na mały ogniu przez 10-15min. Najlepiej nie używać łyżki, ani szpachelki do przerzucania klopsików, a po prostu podrzucać klopsiki przy pomocy szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu

Brzuszki Łakomczuszki
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 174

klientów była prawie pusta. Podeszłam do baru w celu pokazania kuponu, ale okazało się, że nikt o rezerwacji nic nie wiedział, na szczęście stolików do wyboru miałam mnóstwo. Szybkie spojrzenie na tablicę i zdecydowałam się na burger Włoska robota (22 zł, ale z racji kuponu 14,99), a Mąż zamówił pizzę Czuły Pirat (23 zł). Do tego postawiliśmy na Caffè(...)smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego sos BBQ i oczywiście wołowina. Bułka smakowo średnia, ale przynajmniej nie rozpadała się przy konsumpcji. Składniki były świeże, a samo przygotowanie wołowiny poprawne, choć mięso było nieco za bardzo wysmażone. Zastanawiam się także czy dodawanie sosu

Pasja Smaku
Co do chleba? #1 Pasta z tuńczyka, która szybko znika 183

niej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam(...)Tuńczyka i kukurydzę odcedziłam. W misce połączyłam jajko, kukurydzę i tuńczyka, którego wcześniej rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Całość omaściłam majonezem, przyprawiłam solą i pieprzem.  Pasta z tuńczyka na bułkach własnego wypieku: bezcenne!  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sałatka z tuńczykiem Domowy majonez

bastalena
Domowe zapiekanki z pieczarkami 830

tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka 400 g pieczarek 200 g sera 1 cebula szczypiorek sól pieprz Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś(...)solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do 180 st.C. na ok. 10-15 min. Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania