Cześć! Moje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię :) Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak samo z podrobami - znam(...)dwóch rodzajów. Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką. Niezbyt długo trzeba czekać aż cukinia puści sok i zmięknie. Trzeba działać więc szybko. Dla tych, co lubią dodatek koncentratu pomidorowego - polecam go dodać, ale bez tego dodatku też świetnie smakuje. Na koniec zrobiłam zasmażkę z masła i mąki. Do podkreślenia smaku i aromatu
Pieprzyć z Fantazjąogórki z jogurtem. Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą. ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane przez moją siostrę - dziękuję) O "Trzynastej opowieści" Diane Setterfield dowiedziałam się z pierwszy stron książki Anny Strzelec pt. "Okno w widokiem(...)mnie książka wyjątkowa. Naprawdę polecam. Uwaga - wciąga niesamowicie i nie można się od niej oderwać, a z drugiej strony to jedna z tych lektur, których nie chce się zbyt szybko przeczytać i za wszelką cenę się je "oszczędza" ;) Nic dziwnego, że książka została zekranizowana. kreseczki i ogoneczki
Weekendy w domu i ogrodziepieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! „Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Składniki gulaszu z dzika: (4-5 porcji) 400 g mięsa z dzika na gulasz 2 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna(...)ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny , mieszając od czasu do czasu. Po dwóch godzinach dodać pieczarki, musztardę
Moja Delicjamnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy(...)Nadmiar wylizujemy z miski :) DEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć. Jadę za to jutro....cała niedziela będzie
ClauditteMissCookingŚliwki samodzielnie zebrane w sadzie, słodkie, wręcz idealne na powidła. Niby w domu tylko ja je lubię, ale dziwnym trafem część, która nie zmieściła się do słoiczków, zniknęła bardzo szybko. A te zamknięte przydadzą się chociażby do piernika staropolskiego, chociaż nie tylko. Składniki: śliwki (najlepiej bardzo słodkie węgierki) Wykonanie: Dowolną ilość śliwek (nie polecam smażyć mniej niż(...)Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu można smażyć śliwki krócej, kilka razy dziennie. Ja zazwyczaj stawiam je na ognień rano, przed wyjściem do pracy. Potem po południu, kiedy szykuję obiad i wieczorem przed spaniem. Smażę wtedy krócej niż godzinę za każdym razem. Smażymy tak przez kolejne dwa - trzy dni, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Jeżeli powidła nie są wystarczająco słodkie, podczas
Sto kolorów kuchniCiekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj co prawda jest dzień rodzinny, każdy z nas pewnie spędzi go z najbliższymi (no może poza moim R, który w pracy ehh). Pogoda nas rozpieszcza
Gotowanie z pasjąDzisiaj co prawda jest dzień rodzinny, każdy z nas pewnie spędzi go z najbliższymi (no może poza moim R, który w pracy ehh). Pogoda nas rozpieszcza
Gotowanie z pasjąFilet z kurczaka z brokułem i mozzarellą, pomysł na ten przepis dostałem od mamy lecz nie byłbym sobą gdybym go choć trochę nie zmodyfikował. Efekt mojej
Mechanik w kuchniwprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna chrupiące szparagi w otoczce z puszystego ciasta takiego jak na corn dogi, pyszne i niecodzienne, a jednocześnie bardzo proste danie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword piwo, szparagi Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Servings 18 Author Anna Ingredients 100 g mąki kukurydzianej 70 g mąki pszennej(...)wypłynie i zacznie skwierczeć to znak, że olej ma odpowiednia temperaturę. Ciasto najlepiej przelać do wysokiej szklanki, a następnie każdego szparaga, trzymając za "główkę" zanurzyć w szklance z ciastem, szybko wyjąć i delikatnie włożyć do gorącego oleju. Po chwili smażenia obrócić widelcem szparag, aby równo się smażył. Smażyć do uzyskania złotego koloru, około 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy szczypcami
SprawdzonaKuchnia.plinnego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)pół pęczka natki pietruszki łyżka soku z cytryny sól, pieprz Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstawić na pół godziny
Smaczny zeszytLekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą doprawioną winegretem może stanowić samodzielne danie. W zasadzie można ją nazwać quiche , ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc(...)dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko.* Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazdziwiona. Ja tam bym się ciszyła - dwa razy życzenia z tej samej okazji...? Dlaczego nie. Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek(...)skorzystać z tego przepisu. Ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, soczyste od owoców, z kontrastująco-chrupiącą kruszonką. Niby nic, a jednak ciężko odmówić sobie (albo komuś) dokładki. Jest bezproblemowe, szybkie, będą do niego pasowały wszystkie letnie owoce, jeśli truskawki już się Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży
Kuchcik gotuje