Pyszne, puszyste brownie bez dodatku mąki i oleju :) Spokojnie - nie jest z fasoli, więc nie obawiajcie się warzywnego posmaku waszego śniadania. Przygotowujemy je miksując banana, jajko
Chocolate Muffin Blogprzyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt(...)podczas miksowania galaretka dostatecznie się schłodzi ) i dalej miksujemy. Rozlewamy do szklanek i dodajemy maliny, jeżyny, kawałek gruszki, śliwki i brzoskwini. Szklanki wstawiamy do lodówki. Całość szybko tężeje, więc teraz możemy zabrać się za przygotowanie obiadu. SMACZNEGO
Smaki Ewyskładniki na ciasto kruche: 150g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 35 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaCiasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim
Kuchnia EllieKarpatka- hmmmm smak dzieciństwa, ciasto, które lubią chyba wszyscy. Przynajmniej ja nie znam nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam powiem, że nigdy jej nie
SMYKWKUCHNIinternetowej www.dompełenpomysłów.pl Kiedy przyjdą do Was niespodziewani goście, a nie macie w domu nic słodkiego, za to macie wszystkie poniższe składniki, to wykonajcie ten pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie. Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki oleju 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka 3 łyżki nutelli (ja dodałam masę krówkową z puszki, bo akurat miałam(...)misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 3 minuty. Najlepiej obserwować przez szybkę mikrofalówki czy ciasto już urosło. Najlepiej wyjąć na chwilę ciasto, by sprawdzić czy jest gotowe. Nie powinno być jeszcze bardzo płynne w środku, ale za długo też nie należy trzymać
upichcicBurrito to najprostsze i najsmaczniejsze danie z Meksyku. Pikantne i rozgrzewające jest idealną potrawą na chłodniejsze dni. Historia burrito zaczęła się podczas rewolucji meksykańskiej na początku
smakowitehistorie.comChrupiące z zewnątrz, a miękkie, piankowe w środku – idealne bezy. Porcja pysznego szczęścia. Dzisiaj proponuje przygotować potrójne szczęście w towarzystwie śmietany i owoców. Tort bezowy to idealny deser na ciepłe dni: lekki, słodki z mnóstwem pysznych sezonowych owoców! Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru(...)ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując po łyżce oraz sok z cytryny. Wyłączamy mikser i robimy szybki test, czy białka są odpowiednio ubite – odwracamy delikatnie miskę do góry dnem. Jeśli się trzymają to białka są odpowiednio ubite. Kiedy masa się przelewa to ponownie włączamy mikser na kilka
Kolizje Smakówwidać w tym roku w sezonie truskawkowym trochę poszalałam. Zrobiłam szybki deserek z płatków ryżowych. Mało, że szybki i łatwy deserek to jeszcze jaki pyszny. Do posłodzenia użyłam tegorocznego miodu rzepakowego Miody Wileńskich. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich 8 podłużnych biszkoptów 300 g truskawek 1 łyżka miodu(...)minuty. Zdjąć z ognia dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Płatkami napełnić do połowy kieliszki, pokruszyć po dwa biszkopty i na wierzch nałożyć truskawki zmiksowane z miodem. Deser można podać od razu po przygotowaniu lub przed podaniem schłodzić w lodówce
Ala piecze i gotujeŚwietny i wygodny pomysł na coś owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej(...)słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne! Oryginalny przepis tutaj
Stare Garyjuż pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów! Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie! Tym razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości! A wszystko to w pół godzinki! Polecam! SKŁADNIKI: - brzoskwinie w syropie – 5 szt - cukier – 2 łyżki - mąka ziemniaczana(...)cukier – 3 łyżki - płatki migdałów – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynie do zapiekania natłuszczamy. Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Układamy w naczyniu. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami. Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ). Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną
Ostra na Słodkosera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone figi Przygotowanie(...)zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika. Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
Proste PotrawyDla mnie lato to intensywne przygotowywanie się do zimy ;-), czas pracy w ogrodzie, walka z chwastami no i zbiory, mnóstwo tego. Zabrałam się za masowe przetwarzanie
greenscarfWitajcie Kochani po długiej przerwie! Czas zacząć nadrabiać kulinarne zaległości;) Przepis na dzisiejszy wypiek dostałam.....w drugiej klasie liceum od mojej koleżanki z ławki - Kasi. Pamiętam
Kuchnia smakówKochani, znów zaszło słoneczko, spada poziom energii. Mnie na szczęście nie trzeba wiele ,by wyrównać jej poziom. Pyszne espresso z bitą śmietanką o smaku Rafaello i
Z Kuchni Do Kuchni