szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:17/327)

Kruche ciasteczka 244

PRZYGOTOWANIE: Składniki prócz masła powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i wybić jajko, posiekać składniki nożem, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto

Kuchnia Danusi
Tarta migdałowo — waniliowa 245

Ciasto szybkie i proste. Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Piernik z suszonymi śliwkami 333

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie

Smakołyki Bereniki
A po drugie... 201

cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 175

godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić.Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem.Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapachniało ziołami 193

wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 222

gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Propozycja na śniadanie 196

resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 226

oczkach.Do wyrośniętego zaczynu dodać starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ostatnie jabłko pokroić w plastry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 507

Ciasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):2 jajkaszklanka cukrucukier wanilinowyszklanka kefiru lub maślanki½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy  jajka

kuchcikownia
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 260

Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).  Porcelana ze sklepu

Mała Cukierenka
Babka górnicza 244

Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2 łyżki słodkiego dżemu2 szklanki mąki2 łyżeczki sody1 łyżeczka kakaopół łyżeczki cynamonu1 szklanka mlekaMargarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
sernik z brzoskwiniami na biszkoptach... 230

pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze wystygnie rant sernika posypać pudrem cukrem sernik jest wilgotny, puszysty i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 341

ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj

Niezły Młynek