Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam(...)cukrzycy i chorób krążenia. Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej
Qlinarnie i QlinarnieBrakuje Ci pomysłu na danie? A co powiesz na placki z pieczarkami, wędliną i żółtym serem? Są wspaniałe! Pyszne, łatwe do zrobienia, a do tego
Kulinarne S.O.S.Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem(...)syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy. I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów, które mam nadzieję bardziej przybliżą Wam atmosferę gotowania w profesjonalnej kuchni Makro, w której na co dzień szkolą się profesjonalni kucharze: Post Suflet
Poezja smakuzawiera tyle witaminy C co 6 szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny - są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem. Bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E i C, kwas foliowy(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyzawiera tyle witaminy C co 6 szklanek soku pomarańczowego 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa pszennego w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych są niskokaloryczne Najpopularniejsze rodzaje kiełków: kiełki lucerny - są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem. Bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E i C, kwas foliowy(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiśniami. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest przepyszne! Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. Są one szybkie w wykonaniu, zawsze są udane i smakują praktycznie każdemu. Są alternatywą dla osób, które nie mają w domu piekarnika a chcą zjeść domowe wypieki. Ciasto Filadelfia to jedno z najbardziej popularnych(...)gustu i czy przygotujesz je jeszcze raz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez pieczenia Filadelfia Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Tortilla z łososiem Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka śledziowa z buraczkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto bez pieczenia Filadelfia pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz WiedziećUpieczenie pysznego kurczaka to nie lada wyzwanie - powinien być soczysty w środku, mieć chrupiącą skórkę i mnóstwo aromatu. Nieskromnie przyznam, że mi się udało i polecam
Cooking MonsterJest takie zestawienie, które kocham – kukurydza z boczkiem. Mam słabość do gotowanej kukurydzy, ale kukurydza z boczkiem, to już nie jest słabość a obsesja. Zaraz się
ladykitchensuchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość. Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche(...)dosmażcie na drugiej stronie. Na półmisek wylewamy połowę sosu, rozkładamy na nim świeżo usmażoną rybę, polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków i fasolką z pesto – perfekcyjny, lekki zestaw! SKŁADNIKI filet z łososia (na zdjęciach 550g) sól pieprz olej ryżowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ
Karo in the KitchenZebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)znać, iż znowu jest bardzo gorąca- zaczęłam dorzucać do niej pulpeciki. Pamiętajcie by nie wrzucać ich wszystkich na raz. Zupa musi wrzeć, by białko w naszych luźnych, mięsnych kulkach szybko się ścięło. Jeśli wrzucilibyśmy od razu je wszystkie temperatura płynu gwałtownie by spadła i pulpety mogłyby się rozpaść. Po około 10 minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak
PichceniomaniaNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozgrzać oliwę do temperatury ok. 28 stopni C . Z cieplejszej oliwy nasz nos będzie w stanie wychwycić więcej aromatów. 3. Teraz wsadź nos w kubek z oliwą . Szybko wciągnij aromat, po czym odsuń kubek od nosa. Ponownie zbliż kubek do nosa i zaraz odsuń. Powtarzaj tę czynność, starając się wyłapać jak najwięcej aromatów. Jednocześnie cały czas rozgrzewaj oliwę(...)balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności
Chilli Czosnek i OliwaZapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są one bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram(...)stały się zbyt miękkie, zaraz kiedy na patelni nie będzie widoczny płyn należy wyłączyć gaz po gruszkami. Pozostawiając gruszki do lekkiego wystudzenia zająłem się przygotowaniem bardzo prostej sałatki, która jednak doskonale komponuje się z przygotowanymi bagietkami. Użyłem w tym celu gotowego miksu sałat, który jest do nabycia w każdym większym sklepie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć tylko
Wyprawy kulinarne