Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapracowanym grudniu zdarzyło mi się zamówić obiad do domu. Wybrałam wtedy właśnie naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Danie było znakomite! Pomyślałam, by je odtworzyć w swojej kuchni. Farsz można przygotować w trakcie smażenia naleśników. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (u mnie orkiszowe ) opakowanie (250 g) świeżego szpinaku 25 g suszonych pomidorów lub 50 g pomidorów osączonych(...)ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej szczypta suszonego imbiru pół łyżeczki soli 100 g sera typu feta Szpinak opłukać i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Przykryć pokrywką i odczekać, aż liście zwiędną, ale nie stracą zielonego koloru. Wyjąć szpinak na talerz. Suszone pomidory zalać wrzątkiem i pozostawić
Weekendy w domu i ogrodziePenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzuPapardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzukażdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem: 500 g krewetek królewskich niegotowanych 300 g świeżego szpinaku baby(...)wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych. Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe. Na patelnię wrzucić umyty i wysuszony szpinak, dodać soli i pieprzu i dusić aż zmiękną liście. Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć
Ola la LCHFDomowe pierogi ze szpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób(...)rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 jajko gałki muszkatołowej, sól
cool and mintyZawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z dynią i szpinakiem w naszej oryginalnej wersji :) Ostrość tego dania zależy tylko i wyłącznie od Was. My preferujemy dania średnio ostre, wiec takie też przygotowaliśmy. Tajskie curry możecie podać z dowolnym dodatkiem… ryżem(...)chlebkami pita, tortillą, albo zjeść samo. Składniki 700g dyni (waga przez obraniem) 1 łyżeczka czerwonej pasy curry 2 garście szpinaku 1 cebula 400ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 250g gotowanej ciecierzycy sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Przepis na tajskie curry z dynią i szpinakiem Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na idealne ciasto na pierogi to żaden problem. A farsz? To już kwestia smaku, upodobań, albo chęci na coś konkretnego. Ja tak właśnie miałam. Zobaczyłam na straganie świeży szpinak, pomyślałam więc, że dobrze byłoby go zmieszać z serem feta (to już robiłam), ale dodać do tego, dla przełamania smaku... żurawinę, to już jest całkiem nowy smak. Jak pomyślałam(...)zrobiłam. I wiecie co, do był dobry pomysł. Wszystkim smakowało. Zawsze to coś innego, ale smacznego, ciekawego... Składniki: 800 g świeżego szpinaku 250 g sera feta garść suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej pierz ziołowy Ciasto na pierogi na ok. 50 szt: 500 g mąki pszennej (Typ...) 55 g miękkiego masła 2 żółtka
Kuchnia u KrysiCoś dla fanów połączenia mięsa ze szpinakiem. U nas w domu to połączenie jest bardzo lubiane i często staram się by przygotowane było w różnych odsłonach. Tym razem świeży szpinak w towarzystwie kanapkowego serka śmietankowego. Bardzo zgrany duet:) Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. 3-4 małe filety z kurczaka 125 g serka kanapkowego (ja wykorzystałam Twój Smak(...)Piątnicy) około 100-150 g świeżego szpinaku 1 pomidor granulowany czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz Umyty szpinak przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Dokładnie odcedzamy, a nawet delikatnie odciskamy nadmiar płynów. Przekładamy na deskę i siekamy na mniejsze części. Tak przygotowany szpinak mieszamy z serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso
Smaki Na TalerzuBorek ,tureckie ciasto z serem i szpinakiem Borek , czyli najbardziej popularny placek w Turcji . Typowe danie tej kuchni . Wersja ze szpinakiem i serem feta jest nie mniej popularna niż wersja z mięsem i szpinakiem . Doskonałe chrupkie ciasto filo nadaje tej potrawie lekkości . Niestety ciasto filo na razie trzeba kupić , wykonanie go w domu przekracza moje umiejętności kulinarne Wspaniały dodatek(...)mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony szpinak ( nie trzeba rozmrażać
Ogrodnik w podróżygłowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:) Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time(...)godzina Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi) sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku SOS: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki
Cooking for Emilygłowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła. W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:) Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie Drukuj Prep time 15 min Cook time 45 min Total time(...)godzina Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi) sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 250 g szpinaku SOS: 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki
Cooking for Emilytylko jest duża szansa, że skusi on niejadka, ale też świetnie skomponuje się kolorystycznie z mdłymi sosami. Wizualnie dania nabierają więcej apetyczności. Oczywiście zieleń uzyskujemy naturalnie – ze zblendowanego szpinaku. Zachęcam do przygotowania takich tradycyjnych klusek w nieco nowoczesnej formie – na pewno zrobią wrażenie, a przygotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste. Pysznie smakują z sosem kurkowym (u mnie(...)znakomity, domowy obiad. Z jednego kilograma ziemniaków otrzymacie ok. 40 klusek – można również lepić je na kształt kopytek. Ach jak ja kocham kluchy! Zielone kluski śląskie (ze szpinakiem): 1 kg mączystych ziemniaków 1 małe jajko 200 g świeżego szpinaku mąka ziemniaczana (ilość w przepisie) sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i odlewamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę
Poezja smaku