zbliżającą się Wielkanoc przygotowałam cztery wersje farszu do jajek, cieszące nie tylko oko, ale i podniebienie. Pierwsza wersja z dodatkiem buraka, aromatyzowana kuminem i czosnkiem; d ruga - ze szpinakiem i czosnkiem; t rzecia - z suszonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi a ostatnia wersja najprostsza, bo z kurkum ą i chili . Mam nadziej ę , ż e każdy(...)jajka 1 ugotowany burak 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta chili lub imbiru 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz Farsz ze szpinakiem 4 jajka 100 g szpinaku 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz Farsz z suszonymi pomidorami 4 jajka 5 suszonych pomidorów 1 ząbek
La grande e la piccola cuocaobsypała się już liliowymi pąkami. Wraz nadejściem wiosny poczułam też wiekszą potrzebę koloru. Zwłaszcza teraz, kiedy wszędzie króluje total nude. Dlatego niewiele myśląc przygotowałam pyszne, orzeźwiające, zielone ciasto ze szpinakiem zwieńczone obłędnym kremem kokosowym i słodkimi borówkami . Od razu zrobiło mi się lepiej Zielone ciasto z kremem kokosowym to niezwykle prosty, a zarazem bardzo efektowny deser. Wzbudzający niemałe zainteresowanie swoim(...)intensywnym, oryginalnym kolorem oraz zachwycający przyjemną dla podniebienia kombinacją świeżej cytrusowej nuty ze słodkawym aromatem kokosa. Co więcej, sam smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny . Ale to właśnie te zielone liście sprawiają, że ciasto ma piękny, soczysty kolor, jest przyjemnie wilgotne, miękkie i bardzo dobrze zachowuje świeżość. Jeżeli miałabym teraz wybrać ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z początkiem wiosny
Fitsweet.meWitajcie, Dzisiaj polecam przepis wegetariański według mojego pomysłu, czyli paprykę faszerowaną kaszą jaglaną i mrożonym szpinakiem Hortex. Nie wiem, czy wiecie, ale warzywa mrożone możemy przechowywać nawet do 8 miesięcy bez większych problemów. Takie przechowywanie nie wpływa też nie tylko na właściwości odżywcze, ale również na walory smakowe. Do używania mrożonek do przygotowywania potraw przekonuje mnie też(...)trafia do naszego organizmu. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi naturalnych witamin, a nie tych pochodzących z suplementów. Składniki: 2 czerwone papryki 80 g kaszy jaglanej 150 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego Hortex 1 garść włoszczyzny w paski, mrożonej Hortex 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Papryka czerwona mielona Papryka mielona chili Kurkuma mielona Pieprz czarny mielony Sól Bazylia suszona Natka
Przepisy Babcichrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam w domu soczewicę w puszce, świeży szpinak i resztkę mleka kokosowego – idealnie pasowały do dorsza w boczku. Jeśli nie lubicie soczewicy – można wykorzystać ugotowane, młode ziemniaczki, zaś równie dobrze jak szpinak sprawdzi się jarmuż. Dorsz(...)dorsza lub innej białej ryby kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetty 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy “pieprz cytrynowy” sól morska Kokosowy szpinak: 150-200 g świeżego szpinaku baby 1 cebula szalotka 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (można zastąpić słodką śmietanką
Poezja smakuSzpinak poznałam i polubiłam dzięki mojej Teściowej i sposobie w jaki go przygotowuje. Oczywiście różne eksperymenty pokazują mi, że teraz lubię go w każdej chyba wersji, jednak ta jest zdecydowanie tą, którą lubię najbardziej. Co ja Wam będę dużo pisać, spróbujcie sami. Uczulam tylko, że dobry szpinak, to szpinak dobrze doprawiony – od tego zależy ostateczny smak, nie żałujcie więc(...)soli, pieprzu i czosnku;) A jeśli spodoba Wam się ta wersja, zapraszam też do wykorzystania bardzo podobnego przepisu na rybę zapiekaną ze szpinakiem – przepis tutaj -> KLIK 1 op. mrożonego szpinaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 1/2- 2 szkl. mleka kilka ząbków czosnku (ilość, w zależności od jego intensywności) gałka muszkatołowa sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na TalerzuMakaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapracowanym grudniu zdarzyło mi się zamówić obiad do domu. Wybrałam wtedy właśnie naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Danie było znakomite! Pomyślałam, by je odtworzyć w swojej kuchni. Farsz można przygotować w trakcie smażenia naleśników. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (u mnie orkiszowe ) opakowanie (250 g) świeżego szpinaku 25 g suszonych pomidorów lub 50 g pomidorów osączonych(...)ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej szczypta suszonego imbiru pół łyżeczki soli 100 g sera typu feta Szpinak opłukać i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Przykryć pokrywką i odczekać, aż liście zwiędną, ale nie stracą zielonego koloru. Wyjąć szpinak na talerz. Suszone pomidory zalać wrzątkiem i pozostawić
Weekendy w domu i ogrodziePenne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzuPapardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą. Ten przepis powstał nie ma co ukrywać ;) w ramach sprzątania lodówki. Ponieważ to sprzątanie okazało się bardzo smaczne w skutkach, więc ten makaron ląduje tutaj co bym o nim nie zapomniała. A Wy możecie wypróbować taką(...)kombinację smakową. Danie posypałam orzechami laskowymi zmielonymi z pieprzem – powiem Wam, że jest to znakomita kombinacja smakowa. Przechodzimy zatem do przepisu. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 10 dkg makaronu penne gruszka garść szpinaku w liściach 1 łyżka gorgonzoli orzechy laskowe zmiksowane z pieprzem ( tu odbyło się to na oko ) cebula 2 ząbki czosnku kilka pomidorów suszonych
Kuchnia na wzgórzukażdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem: 500 g krewetek królewskich niegotowanych 300 g świeżego szpinaku baby(...)wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych. Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe. Na patelnię wrzucić umyty i wysuszony szpinak, dodać soli i pieprzu i dusić aż zmiękną liście. Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć
Ola la LCHFDomowe pierogi ze szpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób(...)rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 jajko gałki muszkatołowej, sól
cool and mintyZawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z dynią i szpinakiem w naszej oryginalnej wersji :) Ostrość tego dania zależy tylko i wyłącznie od Was. My preferujemy dania średnio ostre, wiec takie też przygotowaliśmy. Tajskie curry możecie podać z dowolnym dodatkiem… ryżem(...)chlebkami pita, tortillą, albo zjeść samo. Składniki 700g dyni (waga przez obraniem) 1 łyżeczka czerwonej pasy curry 2 garście szpinaku 1 cebula 400ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 250g gotowanej ciecierzycy sól pieprz 1/2 szklanki bulionu Przepis na tajskie curry z dynią i szpinakiem Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na idealne ciasto na pierogi to żaden problem. A farsz? To już kwestia smaku, upodobań, albo chęci na coś konkretnego. Ja tak właśnie miałam. Zobaczyłam na straganie świeży szpinak, pomyślałam więc, że dobrze byłoby go zmieszać z serem feta (to już robiłam), ale dodać do tego, dla przełamania smaku... żurawinę, to już jest całkiem nowy smak. Jak pomyślałam(...)zrobiłam. I wiecie co, do był dobry pomysł. Wszystkim smakowało. Zawsze to coś innego, ale smacznego, ciekawego... Składniki: 800 g świeżego szpinaku 250 g sera feta garść suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej pierz ziołowy Ciasto na pierogi na ok. 50 szt: 500 g mąki pszennej (Typ...) 55 g miękkiego masła 2 żółtka
Kuchnia u Krysi