Składniki: 200 g rurki Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 300 ml kremówki, 6 brykietów szpinaku, kilka zielonych oliwek, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się(...)szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchnienergii na drugie śniadanie - tradycyjnie w formie zmiksowanych owoców i warzyw. Pyszne zielone smoothie :) SKŁADNIKI 2 sztuki kiwi 2 łodygi selera naciowego 1 banan garść szpinaku 2 łyżki otrębów - u mnie mieszane 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy ze skóry, selera z włókien. Szpinak myjemy. Wszystkie składniki miksujemy, dodając wodę i otręby
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI: Świeży szpinak Szynka parmeńska Ser bałkański lub feta Tortilla pszenna Czosnek Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak. Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w rulon i po chwili możemy
kulinarnyJaSKŁADNIKI: pierś kurczaka świeży szpinak świeże pomidory lub z puszki dymka lub cebula czosnek śmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit ) oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy(...)Szpinak wykładamy na talerz, a na nim kurczaka
kulinarnyJakakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść orzechów(...)kilka pestek moreli garść suszonej żurawiny dressing: dwie łyżeczki miodu gryczanego 1,5 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól Sposób przygotowania: Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy
Słodkie Przyjemnościwarzywne soki bez dodatku cukru i innych sztucznych dodatków w tym barwników. Są to soki świeżo wyciskane przygotowywane z owoców sezonowych, warzyw, a czasami z dodatkiem zielonych liści szpinaku, pietruszki oraz jarmużu. Polecam: sok z marchwiowo-owocowy sok z owoców koktajl warzywny ze szpinakiem dietetyczny koktajl z buraka Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango(...)Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Soki owocowe i warzywne doskonale mogą zastąpić jeden z posiłkiem, będą też urozmaiceniem diety niskokalorycznej. Tym razem proponuję Wam przygotować sok z buraków i jabłek . Buraczki są tanie i niskokaloryczne, a picie z nich soku przynosi same korzyści. Buraki podnoszą odporność, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż wyczyszczone, wypolerowane, umyte. Można usiąść, napić się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem(...)oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie
BaRepasSkładniki na dwie duże porcje. Składniki: 100 g świeżego szpinaku typu baby 40 g orzechów nerkowca 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Przepis: Szpinak myjemy i osuszamy. Do blendera wsypujemy orzechy nerkowca, ziarna słonecznika, dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy(...)listki szpinaku. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i żółty ser, ponownie miksujemy. Tak przygotowane pesto jest wspaniałym dodatkiem do makaronów
Emcia Pichciczosnku - kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego) - sól - 1 pęczek natki - 2 cebule Dodatkowo: - 10 dag makaronu ryżowego - 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną) - garść liści szpinaku (pominęłam) - garść kiełków fasoli mung - po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki) - 10 ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą) - czerwona cebulka (mój dodatek) - kawałek pora(...)zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona
mojewypiekiinietylkoowoce morza , a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii(...)Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto
Chilli Czosnek i Oliwazamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki: 1 kg ładnego schabu bez koś 3-4 pęta białej, surowej(...)łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki suszonego majeranku olej do smażenia sznurek dodatkowo: 1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku garść fiołków garść stokrotek winegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem
Bon Appetit Małgorzatywodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) Dodatki do ciasta: wiązanka szparagów (u mnie białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli(...)ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki (w 6/7 ich długości) i jeśli są to białe to je obieramy odbierakiem (zielonych nie trzeba). Następnie kroimy je na mniejsze części i podgotowujemy w osolonej wodzie na al dente. Pomidory kroimy w paseczki
Bon Appetit Małgorzatyktóry się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki camembert 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy(...)skórki i przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min. zapiekane ziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany) 60 g fety 2 łyżki smietany 18 % 1 garść startego sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 małe jajko Szpinak podsmażyć
Monia miesza i gotujeWszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka(...)patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz
upichcic