Delikatne mięso drobiowe zawsze sprawdzi się na obiad, a teraz z dodatkiem młodej kapusty czy szparagów jest super. Chciałabym zachęcić Was do zrobienia zarazików drobiowych z dodatkiem sera i smażonej szynki. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 cebula szalotka pokrojona
Kuchnia BeatyWANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! WANILIOWO - KARDAMONOWA ZUPA Z TRUSKAWEK I CZEREŚNI! NATURALNIE - ZDROWY GRYCZANY TORT NALEŚNIKOWY Z OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA
SMYKWKUCHNIdzisiejsza propozycja ;) Zapraszam! Śniadanie : Sałatka z jajka z tuńczykiem, cebulką, pomidorkami, ogorkami i oliwkami z majonezem z dodatkiem ostrego sosu chilli - sriracha (inspiracja Filozofia Smaku ). Lunch : Kasza gryczana ze szparagami i sosem sojowym oraz grillowane bataty. Jedzonko do pracy Smacznego
Codzienne Gotowaniemyjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam
Poezja smakuśródziemnomorskie przysmaki. W naszym klimacie traktuje się je najczęściej jako rośliny jednoroczne, chyba że są uprawiane pod osłoną – wtedy karpy (bo karczoch to bylina) zimują w ziemi, jak szparagi. Potrzebują sporo miejsca – jedna srebrzysta, dekoracyjna roślina, pokrojem podobna do ostu, potrafi być rozłożysta na prawie dwa metry kwadratowe. W zależności od sposobu prowadzenia i odmiany wydają od średnio
Karo in the Kitchenobróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem
Kulinarne przygody Gatityrozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki prawie już mamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprostu genialne i nie zawaham się z nich skorzystać). W Jedz i bądź piękna znajdują się także szczegółowe opisy sezonowych produktów i ich właściwości – dowiecie się, że szparagi są wspaniałe na odtrucie, bazylia jest antybakteryjna, a rzodkiewka doda blasku po zimie. Na łamach książki Jedz i bądź piękna znajdziemy również wskazówki dotyczące eliminowania stresu, spożywania alkoholu, trawienia
Kuchnia BazyliiPrzyznaję się bez bicia. W dużej mierze kocham maj za światło rano. Za bez, za rabarbar i za szparagi też. Ale co z tego. To światło o 7:00 czy 8:00 rano jest bezbłędne i od aparatu aż ciężko mi się oderwać. Zupełnie przypadkowo poszłam w stronę fioletu. Teraz sama jestem sobie wdzięczna za ten zmysł dobierania dodatków
Mango Papajadodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso itp. będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami naleśniki z pieczarkami My nasze grillowane naleśniki zjedliśmy na śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiękną i soczystą zieleń, która wybucha ze zdwojoną siłą wokół nas, ale także z kilku innych powodów. Po pierwsze maj obfituje w pyszne sezonowe warzywa; na targach pojawiają się szparagi i mój ulubiony rabarbar. Po drugie w maju mamy dwie rodzinne uroczystości, czyli urodziny męża i młodszej córki, a jeszcze 21 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia - a jak wiecie
Kulinarne przygody GatityWiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo
Smakowity Blog KulinarnyPolsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie
Milion Smaków