szparagi - 5593 przepisów (strona:264/373)

Cztery pory roku na Polanie Smaków – Andrzej Polan 57

syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto z truskawkami. Wiosną na straganach króluje młodość: sałata masłowa, rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos, szczawiową z naleśnikiem po rusku lub botwinkową z lodami z maślanki i chrzanu. Lato

Tajemnice Smaku
Jak przechowywać żywność? 54

trzeba umyć, odszypułkować i wypestkować. Drobne (np. jagody, porzeczki, wiśnie) lepiej mrozić w pojemnikach niż woreczkach, nie zbrylą się. Warzywa (np. brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, groszek, bób, szparagi, szpinak) przed zamrożeniem zblanszuj (zanurz warzywa we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie przelej lodowatą wodą i ostudź). Dzięki temu zachowają aromat i barwę, będą też łatwiejsze w obróbce

ProstePesto.pl
Ryba smażona – z czym podawać? 55

marchewki, surówką z kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone lub gotowane warzywa. Rybę na talerzu podawaj

Zasmakuj Kuchni
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 93

sezonowymi owocami będą: gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze. Sezonowe warzywa, które występują w tej porze to: ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, rzodkiewka, pietruszka, cykoria. Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto także zaopatrzyć

Rozdomowiona
Jak wzmocnić osłabiony organizm 57

przed infekcjami. Znajdziesz je m.in. w bananach, cykorii, cebuli i czosnku, karczochach,  ziemniakach, topinamburze. O tym co to jest topinambur dowiesz się z artykułu Topinambur wraca do łask szparagach.  Pokarmy bogate w witaminę C - ich lista jest bardzo długa. Naturalną witaminę C znajdziesz m.in. w natce pietruszki, cytrusach, brokułach, papryce, kalarepie, brukselce, kalafiorze czy szpinaku. Przeciwutleniacze są bardzo

Cztery Fajery
Zupa z soczewicą i ciecierzycą w stylu marokańskim 61

koszyka Zapraszam do innych moich przepisów na zupy kremy: Krem z marchewki i batatów Orientalna zupa dyniowa Pikantna zupa dyniowa Krem z kalafiora z pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Zupa grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z serem cheddar Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora

nietylkopasta.pl
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 142

przepisów na zupy Zupa dyniowa (wegańska) Zupa z fasolki szparagowej Krem z brokułów Pomidorowa z soczewicą Zupa z białej kapusty Zupa kukurydziana Krem z brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki z koziej brody Zobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii

WegePrzepis
PIECZONY KALFIOR TERIYAKI 69

SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM     TUŃCZYK Z FASOLKĄ I JAJECZKAMI PRZEPIÓRCZYMI     BAKŁAŻAN POD SIEKANĄ CEBULKĄ     SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM     SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI     CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI NA MUSIE Z MANGO     SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z DRESSINGIEM CYTRUSOWYM     CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE

globuskulinarny
OMLET JAJECZNY Z WARZYWAMI 54

jajeczny z warzywami to propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Tak naprawdę do omletu jajecznego można użyć różne warzywa, na jakie tylko mamy ochotę. Mogą być to pomidorki koktajlowe, szparagi, szpinak, pieczarki, cukinia... możliwości jest tu wiele. Mój omlet przygotowałam z pieczarkami, cebulką, papryką czerwoną i szczypiorkiem. Wyszło smacznie, a takie śniadanie przygotowane jest dosłownie w chwilę. A co ważne

Zrób to smacznie
KREM Z BATATÓW Z ORZECHAMI 62

aromatycznych warzyw stworzyły iście słoneczne danie. Przedzierają się tu rozmaite smaki, od słonego, nieco pieprznego do stonowanego słodkiego. INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU:   KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW     KREM RZODKIEWKOWY Z KIEŁKAMI     CHOWDER KUKURYDZIANY     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM     ZUPA KREM Z SERKA TOPIONEGO Z GRZANKĄ     KREM

globuskulinarny

Proponowane wyszukiwania