szarlotki - 4330 przepisów (strona:64/289)

Bezglutenowa szarlotka z ananasem na półkruchym cieście 150

Wariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki lekkiej mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka mielonego lnu 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę i przegnieść(...)należy dodać mnie cukru - 1/2 szkl powinna wystarczyć . Jeśli w masie jabłkowej wyjdzie dużo soku, należy dodać jeszcze 1-2 łyżki bułki tartej. Dobrze żeby trochę soku zostało, wtedy szarlotka nie będzie nazbyt sucha. Masę wyłożyć na podpieczony, gorący spód i wstawić do piekarnika na 40 minut. Piekarnik bez termoobiegu, nagrzany do 180 stopni. Szarlotka ta jest idealna na ciepło

Ze smakiem bez glutenu
Szarlotka ze świeżych jabłek 395

Wczoraj zostałam obdarowana kilkoma kilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego(...)białek. Wierzch ciasta pokryć ciastem startym na tarce o grubych oczkach. Piec ciasto ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C na ładny złoty kolor. Zaraz po upieczeniu wyjąć szarlotkę z formy na kratkę i pozbyć się papieru

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 152

czas temu do którejś z gazet o tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki . Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się(...)mogłam w końcu jej skosztować i okazało się, że jest pyyyyyszna! Polecam gorąco na leniwe weekendowe popołudniu, koniecznie z pysznym latte. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki

karmelowy
Szarlotka 1977

Przepis ten pochodzi z restauracji w której pracowałam lata temu. Jest prosty ale pyszny a szarlotka smakuje i na ciepło i na zimno, jest po prostu przepyszna a do tego bardzo szybka i nie skomplikowana. Składniki 250 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 duże lub 5 mniejszych jajek cynamon 1,5 kg jabłek, ja najczęściej wybieram Elstar(...)ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Szarlotka dla mnie jest najlepsza jak przeleży jeden dzień w lodówce.  Wrzućcie w komentarzach zdjęcie waszej szarlotki, jestem ciekawa jak wam się ona udała

Delusional Trine
Jabłkowy przekładaniec 186

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku(...)wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym

Ewusiowe Smaki
Szarlotka Mojej Mamy 127

zadowolenie. Mam nadzieję, że ta moda nigdy już nie minie i coraz więcej ludzi będzie jej ulegać. Z taką atmosferą zawsze kojarzy mi się, nie wiem dlaczego, dobra szarlotka! W związku z tym, że właśnie zaczął się sezon na jabłka podaję przepis na szarlotkę, ale nie byle jaką, bo moją ulubioną, robioną już od lat :). Zmieniłam w niej tylko(...)pewnego czasu) rodzaj mąki i ilość cukru. Szarlotka Mojej Mamy Składniki: 1,5 kg jabłek 1⁄2 kg mąki (u mnie orkiszowa ale może być pszenna) 140 g cukru (można więcej ale jak dla mnie ilość jest wystarczająca) 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego(może być też śmietana) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej ekologicznego) Sposób przygotowania

Moja Mama Gotuje
Karnawałowa szarlotka z pianką 242

Jest karnawał! Jest i szarlotka! Ciasto, które wybitnie sprawdza się w szalejącym obecnie karnawale to Szarlotka . Ale nie taka zwykła z cukrem pudrem, albo kratką na wierzchu. Ma być strojnie, okazale i bogato, czyli pod piankow ą pierzynk ą ! Aromat prażonych jabłek , posmak wanilii , delikatna nuta cynamonu i r o zpływaj ą ca si ę w us tach słodka pianka(...)przestygnięciu nie będzie tak chłonęło wilgoci z nadzienia . Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.    Ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wanilinowy oraz

Grunt to przepis!
Szarlotka z bezą 143

Szarlotka czy też jabłecznik jak dla mnie nazwa nie ma najmniejszego znaczenia- ciacho ma być smaczne! Moja ulubiona to ta z kwaśnych jabłek. Zawsze, gdy robi się już zimno pędzę niczym wiatr na ryneczek w poszukiwaniu szarej renety. Gdy już ją upoluję z przyjemnością siadam w domu i zaczynam planować jabłkowe przysmaki. Tym razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą(...)można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka ta jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu

Wielki apetyt
Szarlotka babci Zosi 180

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis autorstwa mojej babci na pyszną szarlotkę. Moim zdaniem to najlepsza słodycz, jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory.  Składniki  - 3 żółtka - 1 całe jajko - szklanka cukru  - kostka margaryny Kasia  - cukier wanilinowy  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej

cukrem pudrem posypane
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 151

Jedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w XX w. Ostatnie sto lat Rosji widziane jest przez pryzmat gotowania i jedzenia od carskich uczt do gołych półek okresu pierestrojki. Łatwo mi się odnaleźć w takiej historiografii, bo ja też wiele wydarzeń pamiętam(...)owocowa, więc jabłka ma nie być. Pozostali nie wyobrażają sobie tego dania bez kwaskowato-słodkiego dodatku. W jakim obozie Wy jesteście? Jaki jest wasz sekretny składnik tej sałatki? Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej Autor: Anya Von Bremzen Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Mundus Data premiery: 2016 Ilość stron: 320 Okładka: miękka Artykuł Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” pochodzi

Ugotowane pozamiatane
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy(...)piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego

Ciastka - domowe słodkości
SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia! 866

właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia. Z soczystymi jabłkami, kremem mascarpone, herbatnikami i czekoladą. Połączenie nietypowe, ale za to niesamowicie smaczne. Robi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika

Ostra na Słodko
Szarlotka tatrzańska 255

lubić szarlotki jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno

Ala piecze i gotuje
Szarlotka waniliowa z budyniem 119

Pyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie(...)tarce o dużych oczkach i posypujemy nim jabłkową masę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut (wierzch ma być ładnie zarumieniony). Szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 177

Macie ochotę na smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie(...)minutę jej drzemki czy samodzielnej zabawy, by przyrządzić coś w kuchni. Dla niej uczę się zdrowego stylu życia, a z Wami się nim dzielę tutaj na blogu. Wracając do szarlotki, oto ona: Składniki na formę 20 x 20 cm: 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej

Jeść, by żyć w zdrowiu