święta - 13778 przepisów (strona:371/919)

Jajka faszerowane szpinakiem i serkiem czosnkowym 248

Pyszna propozycja dla miłośników szpinaku - jajka nadziewane szpinakiem i serkiem  z czosnkiem niedźwiedzim. Propozycja w sam raz na nadchodzące Święta jajeczne :) SKŁADNIKI 6 jajek 100 g szpinaku 50g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól pieprz  kiełki rzodkiewki PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy, przekrawamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Roślinny zdrowy majonez 203

Pogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez

Roślinna - blog wegański
Babka pomarańczowa 199

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki:    150g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Jajka z pastą z makreli 206

Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 6 jajek ugotowanych na twardo

Kto ugości moich gości?
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 228

irlandzkie święto narodowe. Na świecie znane jest z powodu swojej barwy - w tym dniu wszystko w Irlandii jest zielone. Razem z Lejdi , Martynosią i Mopsikiem postanowiłyśmy również, symbolicznie, to święto uhonorować. Z tego powodu w naszych kuchniach zagościły dzisiaj zielone dania - koniecznie sprawdźcie, co dobrego przygotowały dziewczyny. Ja mam dla Was zielony, a właściwie lekko seledynowy sernik. Jego kolor mnie(...)przeczytałam na Kwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje.  Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik z kremem budyniowym. 210

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam

Kuchnia Łukasza
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 160

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego

Pora coś zjeść
Szynka peklowana i pieczona 260

Wielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości .  Szynka peklowana i pieczona  Wiem że teraz można kupić wszystko,  supermarkety prześcigają się w promocjach .  Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej .  Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu

Takie tam pichcenie
Pierogi ruskie 179

Jadam i ubóstwiam! Swojego czasu spotykałyśmy się ze znajomą i potrafiłyśmy pół nocy lepić właśnie ruskie w ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 215

Makowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka

Moja Delicja
Babka cytrynowa 286

cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się  udaje. Smakuje super orzeźwiająco :)  Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki cukier puder

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 229

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz - z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki :) Składniki 4 jajka

pink envelope
BABKA MARMURKOWA 240

stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 221

Wprawdzie Święta dopiero za trzy tygodnie , ale skoro naszła mnie dziś ochota na drożdżowca to pomyślałam ,że wejdę już troszkę w klimat Wielkiej Nocy i sporządzę babę . Wyrosła pięknie  , dorodna  .  Solidna porcja smakowitości.. Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna

Malinowa Kawiarenka
BABKA PARZONA WANILIOWA 435

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa się w ustach … a aromat unosi się w całym domu! Oblana lukrem albo obsypana tylko cukrem pudrem tworzy fantastyczny smakołyk do popołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny

Ostra na Słodko