gotowany na zakwasie żytnim. Jeśli wolisz lżejszą i mniej kwaśną wersję żuru - zakwas owsiany będzie idealny! Zobacz również przepis na -----> żytni zakwas na żur , Żur , świąteczny żurek z chrzanem w chlebie Owsiany zakwas na żur - przepis: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 litr wody 3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren pieprzu
Moje QulinariaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a na blogu spory ruch w poszukiwaniu świątecznych wypieków, sałatek itp. W ubiegłe Święta Wielkanocne zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki
Kuchnia domowa AniWłoskie świąteczne mini babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi. Bardzo aromatyczne i puszyste, pięknie pachnące cytryną i pomarańczą. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży świeżych 50 g miękkiego masła 2 cukry waniliowe 40 g cukru skórka otarta z cytryny 1 jajko 2 żółtka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
wyzwania kuchenneŚwiąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka pół łyżeczki aromatu cytrynowego pół szklanki mleka + kilka łyżek
Chocolate Muffin BlogNiebawem Święta Wielkanocne. Czas wielkich wiosennych porządków, szykowania przepysznych świątecznych specjałów. Dziś moja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache. Składniki: 3 szkl mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szkl cukru płatki migdałowe konfitura wiśniowa 200 g ciemnej czekolady 160 ml śmietany kremówki ulubione dodatki Wykonanie: Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane
Malinowe PocałunkiKolorowa, zabawna i bardzo świąteczna babka ze skórką pomarańczową. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku) 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie
Malinowe Pocałunkiwięc styczniowe zmiany potraktowaliśmy na zasadzie eksperymentu - zobaczymy, czy jesteśmy w stanie bez mięsa wytrzymać, czy nam go będzie brakowało, a przy okazji oczyścimy nasze organizmy po świątecznym obżarstwie. Mój Mąż przeszedł na weganizm, ja jednak, z uwagi na to, że jestem w ciąży, uzupełniałam swoją dietę o produkty mleczne i odrobinę ryb. Jestem świadoma tego, że kobieta w ciąży
Chilli Czosnek i OliwaPomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się
UgotujmyTo.plposiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :) Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może stać nawet miesiąc, ale bez czosnku. Przepis pochodzi z "Obiadów świątecznych"- Renaty Pacer
Proste Potrawymięciutka wprost rozpływa się w ustach . W sam raz na świąteczny stół :) Składniki : 305 g mąki 200 g cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 200 ml likieru kawowego Sheridan's 2 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na pyszną pieczeń z warzywami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Za świeżym pieczywem smakuje wybornie. Doskonała propozycja na świąteczny stół. SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki
Tradycyjna kuchnia Kasijesteś weganem czy też nie, zawsze warto być otwartym na zdrowsze odpowiedniki i poszukiwać nowych doznań smakowych. Mogę zapewnić, że ten majonez to interesująca alternatywa na świąteczny stół, do której z pewnością będziesz często wracać. Składniki: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. migdałów lub nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu
Roślinna - blog wegańskipoza pracą nie działo się nic szczególnego. Chociaż wiosna zbliża się wielkimi krokami a obowiązków przybywa to jednak o blogowaniu nie zapominam. Jeszcze kilka chwil i pojawią się przepisy świąteczne, te które już widzieliście w naszej Chochli , ale na pewno warto do nich zajrzeć. Poza tym szykuję mały konkurs, o tym już za tydzień! Zapraszam na podsumowanie w zdjęciach
Magiczne Życie MartyŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej, 120g mąki
Z miłości do słodkościWigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto
Kuchnia Łukasza