Mini Mazurki z masą marcepanową, konfiturą z róży i gorzką czekoladą to jedno z najlepszych, świątecznych połączeń smaków. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mini Mazurki z Marcepanem, Konfiturą z Róży i Czekoladą - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła
Słodka Stronaświątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka
SzczyptaSmaQPieczemy ok. 1,5 godziny. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 30 minut (aby soki się wchłonęły). Szynka domowa pieczona na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu. Bardzo aromatyczna, krucha i delikatna nie tylko dla smakoszy o wysublimowanym guście. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szynka domowa pieczona appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoJajka faszerowane to danie bez którego Święta Wielkanocne u nas nie istnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A chrzan i jajka to główny bohater wielkanocnego stołu. Zobaczcie przepis na koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą i sosem chrzanowym. Możemy również w tym przepisie połączyć te dwa składniki, tworząc pyszne faszerowane jajka z kremem chrzanowym? Jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi? Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :) Składniki: kurczak (około 1,2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren
Symfonia smakowaiedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bułeczki, 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy, 6 plastrów chorizo, 2 liście jarmużu, 4 suszone pomidory z oleju, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku
SzczyptaSmaQświęcelnik ma ponad 700 lat. Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka, i potem jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie. A to i inne wielkanocne śląskie potrawy możecie znaleźć w najnowszym wydaniu śląskiego magazynu blogerów Maszkety . Źródło. ' Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem chciałam Was zachęcić do upieczenia mini babeczek. Możecie nimi udekorować świąteczny koszyczek ze święconką, pięknie też będą wyglądały jako dekoracja Waszego stołu. Do ich upieczenia wykorzystałam przepis babkę cytrynową , ale można też je upiec z przepisu babkę majonezową lub pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej
Kulinarne przygody Gatitywielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej. Babka limonkowa składniki: 150 g mąki 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z limonki
Przysmaki KarolkiKolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru
Polska Zupalubię mocno przesłodzonych mazurków, dlatego też stworzyłam wersję mniej słodką z masą kawowo- budyniową. Warto przygotować ten mazurek, gdyż może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, Masa kawowa: 1 szklanka mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia KasiDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka
DiteczKolejna pyszna propozycja z klopsikami w roli głównej. Tym razem klopsiki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek. składniki: 500 g karkówki 0,5 l wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie
Monia miesza i gotuje