Dzisiejszym wpisem rozpoczynam sezon świąteczny. Przez cały adwent chciałabym Wam pokazać kilka pomysłów, tak jak obiecałam na słodkie prezenty(ale nie tylko), dekoracje i umilacze. Oczywiście jeśli wpadnie mi coś po drodze do głowy nie omieszkam się tym tu podzielić, mam nadzieję że będziecie tu w grudniu zaglądać z przyjemnością. Tak więc od dziś zapraszam na Na dobry początek jeden
FarmażonyZaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ... Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam i wyszło super. Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują świętami ....są świąteczne...... Czytaj więcej
FarmażonyIdą święta la la la ....nie no śpiewać nie będę, bo jak na razie to jestem wykończona przez tą przed świąteczną bieganinę. Troszkę zaniedbałam przez to blogowanko, ale mam nadzieję, że przede mną same spokojniejsze dni. Prezenty w większości są teraz pozostaje gotowanie i przygotowanie domu. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na słodki prezent dla bliskich. Cukiereczki
Farmażonytemacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka
OstryKęsTeraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny 100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody
kolorowotorcikowoPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody
kolorowotorcikowoNaczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę
kolorowotorcikowoŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą
kolorowotorcikowoNajlepsze przepisy na świąteczne sałatki dla Was. Smaczne, niedrogie i szybkie w przygotowaniu. Podzielcie się przepisami z najbliższymi i przygotujcie wspólnie najsmaczniejsze sałatki w te Święta! Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaŚledzie w oleju lnianym W propozycjach świątecznych przepisów nie może oczywiście zabraknąć śledzi. Dzisiaj bardzo prosta, ale także bardzo smaczna wersja. Śledzie są marynowane w oleju lnianym. Ten duet idealnie do siebie pasuje. Składniki dla 4 osób: 500 g filetów śledziowych z solanki 1-2 cebule 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 świeże listki laurowe
Pełny talerzWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny
Smakołyki Asiprzygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych
nietylkopasta.plPaszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek
Podróż w kulinariakwaśny. Więc jeśli ktokolwiek zapytałby mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
PatiGotujeczerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp. Ciasto 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka
O kuchni z uczuciem