zaplanować Wielkanocne menu. Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę w formie zapiekanych jajeczek w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko! Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól morska do smaku
Wanilia i Kardamonblogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny
Wanilia i Kardamonwysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego mleka 3 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g waniliowego serka homogenizowanego 1 czubata łyżka przyprawy
My Chcemy Jeśćprzywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Składniki 1 puszka białej fasoli 1 puszka ciecierzycy 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki słodkiej
My Chcemy JeśćBarszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy
My Chcemy JeśćKtórą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony
My Chcemy Jeśćwyszedł idealny. Można zatem powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, ponieważ z oryginału zostało jedynie ... nadzienie. Pozwólcie, że zadedykuję go Izie, która poprosiła mnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie się na Święta nadaje, dodatkowo świetnie smakuje na zimno na kanapce. Składniki: 1 kg / 1,5 kg schabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo
Garniec Magaliebardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny, i nie tylko na świąteczny czas!!! Sernik makowy 1 kg dobrego sera 1/2 cytryny 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie) 1/2 szklanki śmietany 36% (opcjonalnie) 400 g gotowej masy makowej
Dzieje kuchennej Wiewióryniego ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów
Pełny talerzkorzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem jej (nie będzie przesadą jak to napiszę
Pełny talerzwspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad? Gorąco polecam, bo danie jest pyszne, a wszystko robi się samo. Chwila smażenia, potem wszystko przykrywamy
Pełny talerzWielkanocne babeczki z pisankami to moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku. Do ich przygotowania można wykorzystać dowolne kolorowe draże - ja kupiłam orzechowe M&Msy, bo mają ładne, żywe kolory. Babeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też
Ciastkozercyświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Kuchnia Beatyrozmazuje się i na stałe utrwali wzór. Same wzory dobrze, aby imitowały szydełkowe serwetki, więc jeżeli macie takie, to podpatrzcie wzór i w 15-20 stwórzcie swoją własną świąteczną pisankę. Powodzenia
Jadło i czytadłoKutia to obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Zawsze robiłam ją z pszenicy, którą zawsze trzeba było przebrać i oddzielić inne niepożądane ziarna. Dosyć czasochłonne zajęcie, więc gdy usłyszałam w jednym z kulinarnych programów, że kutię można zrobić na bazie kaszy gryczanej, postanowiłam taką przygotować. Kutia ta smakuje równie wyśmienicie, zupełnie nie czuć gorzkawego posmaku kaszy
Jadło i czytadło