wizytę w Alchemist Gastropub i muszę Wam powiedzieć, że nie zawiedliśmy się! Wręcz przeciwnie – było pysznie! Rozpoczęliśmy na spokojnie, od wyboru przystawek. Trio hummusów – klasyczny, z suszonymi pomidorami i z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pysznego, ciepłego pieczywa przypominającego ciabattę. Wszystkie rodzaje past były naprawdę pyszne, ale jeśli miałabym wybierać, to zdecydowanie ten ostatni skradł moje serce
Taste and CookSkładniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 1 bakłażan 1/2 opakowanie sera feta 2-3 suszone pomidory kilka oliwek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu olej Przygotowanie Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry, nasolić i odstawić, następnie opłukać, wysuszyć … Czytaj dalej Bakłażan grillowany z fetą
czarrna od kuchniinnego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Składniki: 330 g mąki pszennej 200 ml wody 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli oliwa z oliwek czarne oliwki zioła
zadanie-gotowanieTortellini a do tego ulubione pesto i mamy szybki obiad. Pesto może być dowolne, u mnie moje ulubione z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 500 g tortellini z nadzieniem serowym 4 łyżki pesto z rukoli ser sałatkowy lub feta do posypania Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Dobrze osączyć i przełożyć do dużej miski. Dodać pesto i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeekspresowym tempie. Polecam wszystkim, bo jest naprawdę bardzo smaczny :-). Miłego dnia :-) Składniki: stek z tuńczyka sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa: cukinia papryka czerwona oliwki zielone i czarne suszone pomidory 1.Warzywa myjemy, kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa, smażymy. 2. na patelni grillowej podgrzewamy oliwę, umyty stek z tuńczyka, oprószamy z obu stron solą i pieprzem smażymy
kruche babeczkipiekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy ser do posypania (użyłam hiszpańskiego queso curado) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy
Mienta blogwykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki
Jeść, by żyć w zdrowiulaurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem słonecznika
Kuchenne zapiski Edytyniezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy:) Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania
Pobite gary Barbaryorganizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Zadbaj o sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie! Składniki: 2 kromki pieczywa ProBody - pełnoziarniste z nasionami 1 mały ogórek gruntowy 2 suszone pomidory (plasterki) 1 jajko 2 listki sałaty margaryna Pro Serce (3 x mniej kcal niż masło!) pieprz kolorowy Przygotowanie: Jajko ugotuj na pół twardo - u mnie "L" ok. 8 minut
Alutka-Gotujesałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy JeśćOceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 240 g ciecierzycy (ugotowanej lub odsączonej i przepłukanej z puszki) 1 garść młodego szpinaku 80 g fety sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych pomidorów pieprz i papryka w proszku (ostra i słodka) Przygotowanie Ciecierzycę zblenduj ze szpinakiem, fetą i sokiem z cytryny. Dodaj posiekane pomidory, dopraw do smaku, dokładnie wymieszaj. powiedz dietom
Powiedz dietom niesmalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę
Ala piecze i gotuje