Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami … 157Sałatkę możemy przygotować w słoiku i zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik, na wycieczkę… Tam, gdzie nas nogi poniosą, oby tylko
Tajemnice Smaku
Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca 127Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi
Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 142Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy
Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 141Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki
Tajemnice Smaku
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 162Przepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy
Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 141Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do
Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa – zielone szparagi – zielony groszek – feta – chipsy z batatów 150Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym
Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 120Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice Smaku
Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami 124Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście
Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 145Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę
Tajemnice Smaku
Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą… 149Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi
Tajemnice Smaku
Sałatka z kozim bundzem naturalnym, ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 144Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się
Tajemnice Smaku
Sałatka z wędzonym serem kozim, burakiem i borówkami 173Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie “Figa” w Mszanie (o czym we wcześniejszym wpisie ) zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z
Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 148Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości? Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ? A może bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim
Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 142Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest
Tajemnice Smaku