Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 193Krewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki i najczęściej ze wszystkich owoców morza goszczą w naszych kuchniach. Można je przyrządzać na wiele sposobów i różne jest podejście co
Tajemnice Smaku
Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort 158Cykoria sałatowa to roślina, której liście charakteryzują się gorzkawym i cierpkim smakiem. Można ten gorzkawy posmak zmniejszyć, mocząc przed podaniem cykorię w wodzie
Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 150Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki
Tajemnice Smaku
Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą 168Włoska klasyka smaku “Insalata Caprese”, czyli dosłownie sałatka z Capri, wyspy z której się wywodzi. Podstawą autentycznej sałatki Caprese są dwa zasadnicze składniki, Mozzarella
Tajemnice Smaku
Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem 145Melon to wspaniały owoc, ma mało kalorii i świetnie nawadnia organizm. Jest bogaty w witaminy i minerały. Najlepszy melon, to dojrzały melon. Wybierając melona w sklepie
Tajemnice Smaku
Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą 143Ten przepis jest doskonałym przykładem prostej, orzeźwiającej przekąski. Marynowane kulki mozzarelli możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, aby po wyjęciu z lodówki
Tajemnice Smaku
Smażone figi w szynce parmeńskiej 143Smażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone
Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 134Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się
Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 175Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość
Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 160Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik
Tajemnice Smaku
Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem 187Spaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z
Tajemnice Smaku
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi 143Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym
Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 127Świeże, chrupiące ogórki, najlepiej gruntowe, kawałek sera feta, kilka listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się
Tajemnice Smaku
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 144Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice Smaku
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą… Prosta i szybka sałatka 147Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Bo, jak tu nie szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko
Tajemnice Smaku