Chrupiąca wiosenna surówka 213rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę. Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny) i olejem, dosalam i mieszam Zobacz przepisy na surówki
w kuchni i w ogrodzie
Ryba z frytkami 227Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty 223Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Czytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzie
Mizeria 206Składniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Ogórka myjemy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Można ogórka poszatkować
prawdziwe jedzenie
Niedzielny kotlet czyli ukochany schabowy 232bułce. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Kotlety prosto z patelni wędrują na ręcznik kuchenny i odciskam z nich nadmiar tluszczu. Do schabowych polecam prostą surówkę lub mizerię . Kotlty schabowe można wykonać też w wersji bezglutenowej i bezjajecznej
prawdziwe jedzenie
Sałatka z buraczków 282Składniki : 1 kg buraków 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz masło lub olej Buraczki gotujemy ok.2 godzin, studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce
prawdziwe jedzenie
Buraczki z papryką 201Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule
prawdziwe jedzenie
Surówka z marchwii i pietruszki 263prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos Warzywa myjemy, cienko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy. W tym momencie mamy już gotową surówkę. Moje dzieci lubią najbardziej takie proste potrawy. Wielu dorosłych dodaje do tego jeszcze kapkę majonezu lub chrzanu ze słoiczka
prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 222boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenie
Kolorowa przekąska 261Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa
prawdziwe jedzenie
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 274Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy
prawdziwe jedzenie
Kapustka duszona na słodko 234Składniki : Mała główka białej kapusty 3 cebule łyżka soli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy
prawdziwe jedzenie
Risotto z mięsem i kapustką 213startą na tarce kapustę. Dusimy wszystko razem nie dłużej niż kwadrans. Ważna jest konsystencja kapusty i ryżu; mają być ugotowane na chrupko więc nie zbyt długo. Podajemy z surówką z białej kapusty
prawdziwe jedzenie
Fish & chips 230Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu
prawdziwe jedzenie
Fasolka szparagowa 249Nie wiem czy kiedykolwiek dodam zaległe wpisy...czasem są takie przepisy, które robiłam jakiś czas temu, a nie zapisałam co i jak...ale w miarę możliwości
Moje domowe kucharzenie