Błyskawiczna surówka, którą serwujemy do wszystkiego. Potrzebujemy tylko główkę młodej kapusty, ogórka szklarniowego, cebulę, 4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pieprz , jakieś zioło. Warzywa ucieramy na tarce, olej i ocet wlewamy do szklanki gdzie dodajemy sól, cukier i pieprz. Wszystko razem łączymy w misce dokładnie mieszając. Nakładamy do miski i serwujemy
chleba naszegoCzasami jest tak,że wracasz do domu, szczęśliwa bo kotlety już panierowane czekają tylko na usmażenie-otwierasz lodówkę i (oprócz kotletów)tylko ogórki i koperek
Kopystką po garachSałatka ma bardzo wytworny i niepowtarzalny smak. Kwaskowatość pomarańczy, delikatność ogórka i kremowa konsystencja pomidorów sprawiają że chce się ją jeść więcej i więcej. Sałatka będzie
Moje Małe CzarowanieSzybka sałatka, robię ją często bo jest smakowita i właśnie szybka a moja ulubiona papryka jest w niej obecna. Łososia w puszce można kupić w każdym
Moje Małe Czarowaniearomatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl
Codziennik Kuchennyszybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np. kasze, dzięki czemu odpada np. obieranie ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się nad surówką :) Więc przyznaję bez bicia, są to potrawy idealne dla leniwych, a ponieważ ostatnimi czasy gotuję tylko na dwóch palnikach, to takie lenistwo jest opcją
Kraina Tysiąca SmakówMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego …
My Blueberry CornerNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Pyza i Surówkajakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszon e do obiadu. W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione
Smaczna PyzaSkładniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1/2 cebuli 1/3 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę odcisnąć z
magiczna kuchnia KasiLekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony
Wanilia i Kardamonrobi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend? GRILLA! A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób
Pyry na GazTypowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich: 20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków
królestwo garówPyszna i prosta surówka z włoskiej kapusty z dodatkiem jabłka, marchwi, cebuli i ogórka kwaszonego , to wspaniały dodatek do drugiego dania. I takim dodatkiem będzie dzisiejszej niedzieli. składniki na 4 porcje ćwiartka kapusty włoskiej jabłko marchewka 3 ogórki kwaszone cebula odrobina oliwy z oliwek sól odrobina kolendry przepis Kapustę myjemy , szatkujemy i lekko solimy. Dodajemy startą na tarce
Smakowite DaniaRozgrzewamy olej na patelni (u mnie to był wok) i smażymy mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kurczak robi się bardzo szybko Ja podałam z ogórkiem kiszonym i frytkami, ale można podawać z ryżem i surówką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą
Gospodyni MiejskaSałatka szybka do zrobienia i świetna na upały. Składniki sosu trochę z przypadku, gdyż miałam akurat w domu, kiedyś kupioną a rzadko używaną, musztardę miodową
Stare Garynadzieje, że przyspieszy ona mój powrót do zdrowia. Jedną rzeczą o której marzę w tej chwili to bycie zdrową na wyjazd. Czy to tak wiele? :) Uwielbiam wszelkie surówki i sałatki, co prawda nie można nimi zastąpić obiadu, ale świetnie sprawdzają się jako przekąski między posiłkami lub jako dodatek do potraw. Całkiem niedawno odkryłam kasze owsianą. Jeżeli nigdy jej nie próbowaliście(...)niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz Pietruszkę
Be Fit Be Strongrzodkiewka 1 pęczek, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, olej lniany 4 łyżki pomidory, cebule, ogórki, pokroić w kostkę do miski szczypoiorek i rzodkiewki drobno pokroić do miski dodać pieprz ziołowy, sól czosnkową, olej lniany i wszystlo wymieszać surówka jest pyszna, zdrowa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsurówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe(...)filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście zielony. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyłyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function
Smaki EwySałatka niesłychanie prosta i szybka do wykonania, a co najważniejsze bardzo tania. Wystarczą cztery składniki i gotowe:) Króluje ona na moim stole, kiedy w ostatniej chwili
PatiGotujeŚwieże i kruche warzywa polane pysznym sosem na basie musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. No czy może być jakiś lepszy dodatek do grilla? Nie wyobrażam
PatiGotuje