surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii. Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać
Świat Domowej KuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMłoda kapusta bardzo dobrze komponuje się z koperkiem i natką. Prezentowałam już przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem TU Dzisiaj nieco w odmienionej wersji równie pyszna i zdrowa. SKŁADNIKI 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku pęczek natki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sok z połowy cytryny szczypta soli WYKONANIE Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy(...)drobno siekamy nożem. Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy, aż zmięknie. Koperek i natkę płuczemy i również drobno siekamy. Mieszamy z kapustą. Jogurt łączymy z majonezem dodajemy do surówki, mieszamy. Można dodać cukier jeśli chcemy złamać winność surówki. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy(...)delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę pietruszki
Kuchnia po mojemuPyszna aromatyczna surówka z kapusty, do obiadu w sam raz. Bardzo lubię taka surówkę np: na kanapkę z szynką, smakuje wyśmienicie. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki: 1/4 malutkiej główki słodkiej kapusty 1 cebula malutki pęczek szczypiorku, pietruszki i koperku 2 małe marchewki sól, pieprz do smaku 2,3 łyżki dobrej oliwy 1/2 łyżeczki cukru
Sama słodycz i szczypta chilisałatki szacuje się nawet na czasy starożytnych Rzymian. To od nich rozprzestrzeniła się na cały świat. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla , który jest skrótem od koolsalade , oznaczającym surówkę z kapusty. Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie(...)surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego. W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała popularność wraz z popularnością sieciowych restauracji. To w nich jest dodawana do pizzy, czy serwowana w tzw. barach sałatkowych. Warto jednak robić ją w domu, bo jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych. Składniki: 4 szklanki białej
Codzienna kuchnia niecodziennaCiepło. Zimno. Słońce. Deszcz. Gorąca kawa. Zimne lody. Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :) Przepis dostałam od koleżanki :) Składniki: 1/4 główki z dużej, młodej kapusty 1 duża marchewka mały pęczek koperku mały pęczek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Kapustę drobno poszatkować. Posypać sporą szczyptą(...)soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę wraz z zieleniną dodać do kapusty. Olej wymieszać z musztardą i miodem. Dodać do surówki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (sól już nie będzie konieczna). Najlepiej odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne
My simple kitchenSurówki z kapusty – zwłaszcza jej młodej odmiany – to niezawodny dodatek do tradycyjnych, domowych obiadów, dań z grilla czy burgerów. Mimo, że są sprawdzone i lubiane w swoich klasycznych wersjach, warto pokusić się o ich urozmaicenie. Nic tak nie doda im smaku oraz kolorytu, jak wzbogacenie o różnobarwne warzywa – paprykę, marchewkę, czerwoną kapustę, cebulkę dymkę. Całość złoży się na chrupiącą(...)pyszną surówkę – tak dobrą, że zdolną zdetronizować swoje co bardziej znane krewne Składniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam wegańskiego) 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego) 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub innej, według uznania), najlepiej
Even Better FoodSurówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie
W kuchni u Monikijest to surówka dla każdego (i nie do wszystkiego). Ser pleśniowy jest wyczuwalny i w sumie o to chodzi, ale jakoś nie pasuje mi do klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera(...)chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę - wszystko dodajemy do kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cukru robimy sos, który wlewamy do warzyw, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki
Kardamonovyrazem coś bardzo leciutkiego, dodatek do obiadu, albo samodzielne danie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka pęczek szczypiorku 1/4 szkl. oliwy sok z połówki cytryny 3 łyżeczki syropu klonowego Kapustę poszatkować na dość drobne kawałki. Ogórka pokroić(...)posiekać, paprykę pokroić w krótkie paski. Wszystko rzucić do jednej dużej miski. W szklance mieszam składniki na sos i zostawiam do "przegryzienia". Surówkę zalewam sosem na kilka minut przed podaniem, gdyby stała z nim dłużej, kapusta puściłaby dużo sosu i zmieniła nieco smak, choć według mnie nadal jest smaczna, choć wygląda mniej apetycznie. Wszystko dokładnie wymieszać, ja serwuję
Przepysznik - BLW i nie tylkopewnej rzeszowskiej restauracji urzekła mnie surówka z kapusty z dodatkiem czosnku. Przy pierwszej nadarzającej się okazji swoją sprawdzoną surówkę wzbogaciłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rodzina zaakceptowała nowy smak. Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu. Składniki: 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 duża marchew posiekana natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól Sos: 1/2 szklanki
Czerwień i błękitDziś danie konkretne - warzywa ( ziemniaki, marchewka, cebula, papryka) zapiekane z dodatkiem kiełbasy. Ja ten typ jedzenia nazywam daniem dla drwala:) Warto do dania dodać jeszcze jakąś surówkę, świetnie sprawdzi się taka z kiszonej kapusty. Danie bardzo proste, nie wymagające wiele pracy, robi się samo i będzie wszystkim smakować. Warzywa pieczone z kiełbasą Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki(...)cebulę i papryką, całość wymieszać i wstawić na kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. 15 minut przed końcem położyć na wierzchu kiełbasę, zapiec razem. Podawać z surówką z kapusty kiszonej
Smaczny zeszytmłodej kapusty sprawia, że można poeksperymentować. I dziś zapraszam na kawałek smażonej kapusty w panierce. Porcja jest na tyle duża, że nie potrzeba już tutaj ziemniaków i wystarczy surówka. Sama kapusta jest bardzo aromatyczna od ziół i oblepiona pyszną i chrupiącą panierką. Składniki : pół główki młodej kapusty pół główki czosnku łyżeczka soli jajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki kminku(...)czosnek niedźwiedzi i wymieszać. W drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z starty parmezan. Kapustę obtaczać w jajku, a potem w bułce z serem. Kapustę smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podawać gorącą np. z surówką z pora
Weekendy w domu i ogrodzieZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i Qlinarnie