mleka 60 ml wody 25 g masła 310 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania bułek sezam do posypania bułek stripsy 1 duża pierś z kurczaka sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany sos sojowy 1 jajko 100 ml mleka ok 1/2 szkl mąki dodatkowo mąka na panierkę olej do smażenia dodatki sałata pomidor ogórek(...)naciąć na górze, aby powstało charakterystyczne wyżłobienie. Posmarować odrobiną mleka i posypać sezamem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, studzić na kratce. Stripsy Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na paski o grubości 2-3 cm. Mięso zamarynować w soli, pieprzu, papryce, czosnku i sosie sojowym, odstawić do lodówki na 1 godzinę
Kuchnia w opałachskładników. Gwarantuję, że ten przepis na stripsy jak z KFC zaskoczy Ciebie i bliskich, bo smakiem i wyglądem niczym nie różnią się jak te z popularnego B-Smarta ;) Domowe stripsy jak z KFC Podstawą do zrobienia domowych stripsów jak z KFC jest oczywiście panierka. Wygląda ona specyficznie, a w smaku powinna być chrupiąca i lekko ostra. Do jej zrobienia przydadzą(...)kurczaka do pojemnika i powtarzaj czynność z poprzedniego kroku. Maksymalnie umieść dwa kawałki mięsa, aby efekt był jak najlepszy. Na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą umieść stripsy z kurczaka i smaż je aż się zarumienią tak jak na zdjęciu. Ja dodatkowo ściągam je z patelni, odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym i umieszczam na 5 minut w piekarniku
RozdomowionaPyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne
DefinicjaSmakuzostaw na 20-30 minut. 3. Kurczaka wyjmij i pozwól ociec nadmiarowi płynu. Zanurz kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła całość i otrzep nadmiar panierki. Połóż kurczaka na kracie umieszczonej nad blaszką i zostaw na 20 minut. 4. Rozgrzej olej (50 ml) w dużym naczyniu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smaż(...)temperaturę 176 C. Smaż przez 15-18 minut aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. Usmażone przenieś na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi. Pyszna przekąska - chrupiące stripsy z kurczaka To wszystko, smacznego! Przepis na słynną panierkę KFC, został zamieszczony w „Chicago Tribune” po dogłębnej analizie odręcznej receptury , którą zdradził siostrzeniec Colonela Sandersa
Gotujemy i jemySzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli
Maślane ciasteczkoTego mięsa nie trzeba specjalnie przedstawiać. U Edytki znalazłam pomysł na fajne stripsy z kurczaka (ponoć a'la KFC, nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)rondlu rozgrzać większą ilość oleju, kawałki mięsa najpierw opanierować w mące, a następnie smażyć ze wszystkich stron. Mięso powinno być zanurzone w tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem, np. czosnkowym . Smacznego!!! Źródło: Przy kuchennym stole
Kuchnia domowa Aniulubionym dipem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany w ten sposób kurczak jest chrupiący i słodko - pikantny w smaku. Stripsy można smażyć zarówno we frytownicy, jak i na dużej patelni. W obu przypadkach(...)czas smażenia wynosi około 8 minut, a temperatura oleju powinna wynosić 180 stopni. W przypadku smażenia na głębokim oleju, na dużej patelni, należy często przewracać kawałki kurczaka podczas smażenia. Źródło przepisu: Macheesmo . Stripsy podaj z pikantnym dipem ketchupowo - majonezowym! Pikantny dip majonezowo - ketchupowy
Gospodyni Miejskadań z fast foodów. Domowe wersje często wychodzą takie same, a na pewno są dużo zdrowsze. Wykonanie Quritto nie trwa długo, a smakuje świetnie, do jego wykonania wykorzystuje kurczaki podane jak Stripsy w KFC więc spokojnie można też podać je jako osobne danie. Stripsy KFC Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
Ptasia Kuchniadań z fast foodów. Domowe wersje często wychodzą takie same, a na pewno są dużo zdrowsze. Wykonanie Quritto nie trwa długo, a smakuje świetnie, do jego wykonania wykorzystuje kurczaki podane jak Stripsy w KFC więc spokojnie można też podać je jako osobne danie. Stripsy KFC Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
Ptasia KuchniaChyba każdy szukał kiedyś sekretnej receptury na panierkę do kurczaków z KFC :) Niestety jest ona tak pilnie strzeżona, że tylko nieliczni znają jej sekret :) Ja mam swoją domową recepturę na pyszne kruche i soczyste stripsy, które oprócz fantastycznego smaku mają jeszcze jedną zaletę - dzięki temu, że są pieczone(...)wciagjaą tłuszczu jak te smażone w głębokim oleju. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp. SKŁADNIKI ( około 12 stripsów) stripsy 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy shoarma/ złocisty kurczak lub inna ulubiona 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy
DefinicjaSmakuDomowe Stripsy KFC to pyszne kawałki kurczaka w pikantnej i chrupiącej panierce będą znakomitą propozycją dla wielbicieli fast-foodów. Proces powstawania domowych stripsów jest bardzo prosty a ich smak wyjątkowy. Takie stripsy świetnie smakują w towarzystwie ulubionych sosów, frytek i surówki. składniki na 4 porcje podwójny filet z kurczaka marynata 500 ml maślanki 2 jajka 1 łyżeczka soli(...)mieszance obu mąk i przypraw (nadmiar panierki strzepujemy). W dużym garnku na dobrze rozgrzanym oleju, smażymy partiami kawałki kurczaka około5-7 minut na złoty kolor. Usmażone skrzydełka wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Domowe Stripsy KFC + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek(...)Stripsy ze schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków. Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatne, wspaniale zrumienione, chrupiące, aromatyczne. Oto przepis na domowe delikatne stripsy z piersi kurczaka. Polecam z ryżem, buraczkami lub sałatką colesław. Smacznego:) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki szczypta suszonego czosnku i kardamonu pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Składniki na ciasto: jajko sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
Zasmakuj Kuchnirobotem. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Będzie gęste. Mięso wrzucamy do ciasta i bardzo dokładnie mieszamy tak, aby ciasto pokryło kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do szerokiej miski. Mąki mieszamy. Na koniec stripsy obtaczamy w mieszance mąk. Aby ułatwić sobie pracę, od razu obtaczamy wszystkie stripsy. Obtoczone odkładamy na bok miski. Olej wlewamy(...)rondelka. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy różną ilość oleju. Olej powinien mieć wysokość taką, aby stripsy swobodnie w nim pływały, czyli kilka centymetrów. Ja zużyłam 0,5 litra oleju. Olej podgrzewamy. Powinien być gorący. Jednak jego temperatura powinna być taka, aby kurczak, podczas smażenia, ładnie się zarumieniał, nie palił. Do gorącego oleju wrzucamy kilka kawałków kurczaka i smażymy
Smak mojego domuSprawdź inne wyszukiwania: