stir fry - 704 przepisów (strona:29/47)

Potrawy na Sylwestra 247

Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #46 191

smaki Azji, ponieważ dania z tej części świata przygotowuje się bardzo szybko, a co więcej są lekkie i pożywne. Polecam! Śniadanie : Omlet z dymka i sosem sojowym Lunch : Stir-fry z kurczaka z makaronem i warzywami (przepis wkrótce na blogu) Przekąska : Pomidorki koktajlowe Smacznego

Codzienne Gotowanie
Smażona mielona wołowina z brokułami 305

pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami

Poezja smaku
Wieprzowina w sosie słodko-ostrym 205

Cudowna w smaku. Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą słodyczy. Dodatek świeżego szczypioru nadaje mu lekkości. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni. Porcja na 2 osoby: - 4 kotlety wieprzowe ( schab ) - 1 duża marchewka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku przyprawy* - 1 łyżeczka ziaren gorczycy

kawawszklance
Fasolka szparagowa z woka 178

jako ciekawy i godny wypróbowania. I gdy tylko w domu pojawiła się fasolka, od razu wiedziałam jak ją przygotuje;) Ponadto, jak większość dań przygotowywanych w woku, dań typu stir - fry, jest niesamowicie proste, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu, co stanowi jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #39 209

moje zestawy składają się ze śniadania, lunchu i przekąski, którą zazwyczaj zjadam po południu, pod koniec dnia.  Śniadanie : Roladki z szynki z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami Lunch : Stir-fry z kurczaka z papryką Przekąska : Brokuły i pomidory Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #40 249

talerzu, dlatego u mnie dziś żółty omlecik, zielone brokuły i czerwona papryka. Mam nadzieję, że zestaw się spodoba i zasmakuje ;) Śniadanie : Japoński omlet z cukrem i sosem sojowym. Lunch : Stir-fry z wołowiny z brokułem, podany z ryżem. Przekąska : Czerwona papryka, pomidor. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bakłażan po azjatycku 253

Bakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan

Poezja smaku
Pad Thai 163

jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z krewetkami. Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy! Na 4 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 378

sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą. We wszystkich daniach typu stir fry najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek

Smaki Przyprawy i Kolory
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 163

Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło

Food Square
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 166

dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który doskonale dopełnia całość dania. Zabawa teksturami opiera się na połączeniu gumowego papieru ryżowego

Food Square
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 275

Pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 200 g jarmużu 1 szt suchej kajzerki 1 szklanka kaszy jaglanej szczypt ziół dalmatyńskich szczypt świeżego tymianku opakowanie kiełek typu stir-fry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać

Karczma Honorietty
makaron po chińsku 295

czerwona cebula 1 mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy

zobacz ich smak
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 261

Stir fry to danie, które można przygotować na tysiące sposobów, a skoro fasolka szparagowa jest teraz na czasie, to czemu nie zrobić by z niej składnika przewodniego. Spróbujcie takiej wariacji, a nie pożałujecie - lekko, azjatycko i fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek

zobacz ich smak