spaghetti - 5367 przepisów (strona:297/358)

Nad morzem 160

wynagrodził nam super pyszny obiad w barze na plaży. Rodzice wybrali frutti di mare: tata owoce morza smażone w cieście, podane z cytrynk ą i polent ą , a mama spaghetti allo scoglio( “na skale”). Dzieci “pogardziły” tymi pysznościami i wybrały frytki oraz grillowane parówki((( Po południu dla ochłody orzeźwiająca granita, z dużą ilością kruszonego lodu i kolorowego soku

Mia Cucina Sofieta
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 180

powiedzieć o mnie i moich preferencjach kulinarnych zaglądając do mojej spiżarni (czytaj kuchennej szafki)?  v   Na pierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v   Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą  zupę), soczewica

Mia Cucina Sofieta
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 163

dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem  jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti ( klik ), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :)  Składniki: 2 gałązki natki pietruszki garść słonecznika 15-20 pistacji sól pieprz  oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku opcjonalnie: trochę świeżego

Symfonia Smaków
Cynamon. Baklazan. Ryz. 127

widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek

Przysmaki Karolki
Tort bolognese 269

Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 342

robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. 192

Witam Was, po krotkiej przerwie. Weekend spedzilismy w Rzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch. Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso

Smaki Edyty
Carbonara trochę inaczej- a'la Edyta 240

Carbonara pochodzi z Włoch, a dokładnie swe korzenie ma w  Rzymie. Zwykle używa się makaronu spaghetti, fetuccinne lub rigatoni . Stworzona nie tak dawno, bo w połowie XX wieku. Pierwszy opis carbonary możemy znależć po wojnie , kiedy Włosi jedli dużo jajek I boczku dostarczonego przez żołnierzy amerykańskich. Dzisiejszy obiad został trochę przeze mnie zmieniony. Wiem, wiem

Smaki Edyty
Mega łazanki w ,, ogródkowym,, sosie 184

Bardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie

Buniabaje w kuchni
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 313

stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia zwyczajnie ma ,, lenia ". I wbrew temu co powtarzają specjaliści na temat makaronu , że powinien być gotowany al'dente i na świeżo - czasem warto zrobić w ten sposób - pozwolić by makaron ,, wypił" sos , odstał

Buniabaje w kuchni
25 października ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU 169

cieszą się jej smakiem. Łazanki z kiszoną kapustą   Makaron z duszonym schabem   Makaron inaczej - łazanki    Makaron z kurczakiem   Makaron ze szpinakiem    Spaghetti Bolognese

Magiczne Życie Marty
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 157

awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu to myślałam, że to takie same niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej

Magiczne Życie Marty
Pizza makaronowa z serem pleśniowym 308

Post Pizza makaronowa z serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE 222

DROBIOWA Z CEBULĄ I  PIWEM NA MAKARONIE. (autorski;) 500g wątróbki dobiowej 2 duże cebule 1/2 szklanki piwa łyżka masła majeranek, pieprz, sól liść laurowy opakowanie makaronu (u mnie spaghetti) Wątróbkę dobrze oczyściłam, obrałam z błonek. Cebulę obrałam i pokroiłam w pół talarki, zeszkliłam ją na maśle. Następnie podsmażyłam z tą cebulą wątróbkę, nie soląc jej, aby nie była twarda

W kuchni Karmel-itki