Doenjang jjigae to tradycyjny gulasz w Korei złożony z warzyw, tofu i mięsa na bazie sfermentowanej pasty sojowej doenjang. Doenjang, to obok sosu sojowego, gochugaru (ususzonych) i gochujang (sfermentowanych płatków koreańskich papryczek chilli), jeden z podstawowych produktów obecnych w każdej koreańskiej kuchni. Niektórzy nazywają gulasz doenjang jjigae mocno warzywną koreańską zupą miso Bardzo prosta a jednocześnie pełna bogatego i zachwycającego
Lamarida.plwłasnego doświadczenia. Tymczasem proponuję przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem niezawodna alternatywa to chili con carne . Podstawą tego dania jest oczywiście fasola w pysznym pomidorowym sosie, dużo warzyw i dlatego warto wybrać te ekologiczne. Przepis na chili sin carne Składniki: na 4 porcje 200 g ugotowanej fasoli pimento 150 g ugotowanej fasoli mung, czerwonej 1 cebula
codojedzeniapory biała kiełbasa kojarzyła mi się z żurkiem i Wielkanocą. Od teraz mam jeszcze jedno skojarzenie a mianowicie pyszne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą w sosie pomidorowo warzywnym. Jednak by danie smakowało należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę bo to podstawa tego dania. Minimum roboty maksimum smaku. Salaterka z kolekcji Paris Porcelana Bogucice. Składniki: 4 szt kiełbasa biała parzona
Ala piecze i gotujekoniec dodać żelatynę, ilość według instrukcji na opakowaniu, szybko i dokładnie wymieszać. Lekko ciepłym zalać rybę w półmisku. Wystudzić, wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Wyśmienicie smakuje podana z sosem tatarskim . SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :) Składniki na polędwiczkę z pieczarkami: – 350 g polędwiczki wieprzowej – 250 g brunatnych pieczarek – 3 cebulki szalotki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka masła – 150 g śmietanki
Kuchenne Wariacjemasła czosnkowego, które spalając rozpuszcza się. Chleb zanurzany w spływającym maśle był po prostu doskonały. Forma zaskakująca, ciekawa i do tego pyszna. Potem na stole pojawiają się ostrygi z sosami: chrzanowym, agrestowym oraz z lodami szczawiowymi. Dobrym uzupełnieniem była wódka Staritsky&Levitsky. Kolejne mini przekąseczki to kawior szczupaka, raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist
królestwo garówUkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym
Niespełnione zdolności kulinarneżeby przegryzło się ze sobą. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy w folię. Kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i układamy na talerzu. Podajemy z ulubionym sosem. Możecie do tego dodać również plastry sera na szynkę a na to ogórki. Wówczas taką tortillę polecam chwilę podgrzać w piekarniku by ser rozpuścił się i wtedy kroimy oczywiście
Gotuj z MąkąWyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60 g 2 ogórki kiszone jajko 0,5 cebuli 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (ja wolę jednak mniej, bo moja była ciut za rzadka) sól pieprz Ugotować jajko na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać
Karola gotujemałym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich składników (około 1 godziny). Na sam koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową!) i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie sos zagęścić (np. mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody). Gulasz podawać z kaszą lub ryżem
Ugotowaćbyło. W szybkim gotowaniu najważniejsze jest planowanie. Zastanawiam się co zajmie najwięcej czasu i co mogę zrobić w międzyczasie. Dlatego pierwszy wstawiłam makaron. Za cel uznałam, że sos musi być gotowy zanim makaron się ugotuje. Czyli jakieś 15 minut. Udało się. A jak to zrobić znajdziesz poniżej w przepisie. Składniki (2 duże porcje, lub 2 średnie porcje + mały głodomorek) makaron
wysmienitymiód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać cynamon oraz przyprawy. Wymieszać. Wystudzić. Zimny sos dodać do śledzi, dokładnie wymieszać. Odstawić na 48 godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDoprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać dwa serki topione. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Posolić i usmażyć na patelni. Połączyć z sosem szpinakowym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Słodki Zakątekrozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która
Słodki Zakątekpowiedział, że pizza nie może być słodka. Sosem jest niskosłodzony dżem truskawkowy udekorowany ulubionymi owocami. Pizzę tą robi się bardzo szybko. Uwielbiają ją zarówno dorośli jak i dzieci. Słodka, owocowa przekąska na każdą porę dnia! Składniki na ciasto do pizzy: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłej wody 25g drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli Dodatki do pizzy: Niskosłodzony
Słodki Zakątek