sosy - 72734 przepisów (strona:2974/4849)

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu 221

pomarańczy. Najlepiej robić to nad naczyńkiem, by złapać sok. Posłuży on do przygotowania pomarańczowego winegretu  z granatu uwolnić pestki z oleju, octu, soku z pomarańczy i miodu przygotować sos kapustę posolić i mocno wygnieść. Dodać pieprz, wymieszać z winegretem. Wyłożyć na półmisek, rozłożyć fileciki z pomarańczy i posypać pestkami granatu. Podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym 267

Zapiekamy w temperaturze 160 stopni (przykryte folią aluminiową) przez 30 minut, a następnie, po zdjęciu folii aluminiowej jeszcze 20 minut, aby zapiekanka się przypiekła. Podajemy w głębokich talerzach, polane sosem, który się wytworzył na dnie. Artykuł Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Esencjonalny rosół 207

wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Dbamy o stały zapas rosołu, ponieważ w ogóle nie używamy kostek rosołowych do robienia zup i sosów. Mrozimy rosół w dużych, zamykanych woreczkach do mrożenia. Kładziemy je na płasko w zamrażalniku i układamy jak deseczki jeden na drugim:) Rosół można mrozić przez co najmniej miesiąc. Przeczytaj nasz

Niedzielny kucharz
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem 206

szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny.  3. Pod koniec duszenia do garnka wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos powinien lekko się zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Brokułowe kotlety 176

tego, że super smakują to jeszcze szybko się robią :) Składniki: - 1 brokuł - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka delikatu - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - szczypta lubczyku i oregano, curry - sól do smaku - bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie: Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie

Zainspirowana w kuchni
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 186

kiełbasy / mięsa wcześniej ugotowanego lub usmażonego 300 g zielonego groszku (mrożony/świeży/konserwowy) 4 jajka rozm. L 150 ml słodkiej śmietanki 18% łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) pęczek natki pietruszki sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania ciasta: Masło musi być mocno schłodzone. Kroję je na małe kawałeczki i wraz z mąką, solą

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z frikeh, mango i fety 200

cebuli pokrojonej w piórka i osolonej opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki szczypiorek drobno posiekany Przepis na sałatkę z frikeh, mango i fety Frikeh ułożyć w miseczce i polać sosem ukręconym z harrisy, oliwy, octu, cynamonu i pieprzu. Obok ułożyć w osobnych kubkach pomidory, mango i ogórka. Udekorować cebulą, serem feta i szczypiorkiem. Jeśli zabieramy sałatkę do pracy możemy wszystkie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z tortellini i brokułami z sosem jogurtowym 249

dente. Jogurt łączymy z majonezem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone tortellini mieszamy delikatnie z brokułem i pokrojonymi w dzwonka pomidorami. Całość polewamy sosem

Qchnia po prostu
Restauracja hiszpańska La Iberica ul. Burakowska 5/7 230

starają się”. Plus za szczerość, ośmiornica była idealna, jak i cała sałatka. I znowu – czemu jej było tak mało Jagnięcinę także zjedliśmy z olbrzymim apetytem, była miękka, sos był pyszny i aromatyczny. Na koniec postawiliśmy na klasyczny hiszpański deser czyli churros. Pyszne MOJA OPINIA Zwiększcie porcje, macie tak dobre jedzenie Chętnie wrócę tam po raz kolejny. W restauracji

nietylkopasta.pl
Placuszki z płatków owsianych i maślanki 181

Zostawić na 10 minut. Na patelnię wlać olej, nakładać łyżką porcję ciasta. smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Smażyć na średniej temperaturze. Obsypać placuszki cukrem pudrem, można polać sosem klonowym. Mniam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Łosoś w sosie śmietanowym z bazylią, suszonym pomidorem i żurawiną 203

Dzień Dobry :-) Pyszny łosoś w sosie śmietanowym ze świeżą bazylią, suszonym pomidorem o żurawiną. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę, w ogóle je bardzo lubię, mam nadzieję, że Wy też :-) U nas to tego była kasza orkiszowa. Miłej środy kochani :-) Składniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii  1 szklanka żurawiny

kruche babeczki
Kotlety z pęczaku i selera naciowego 172

wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką

Tradycyjna Kuchnia
Szybki gulasz z wieprzowiny 145

gorący tłuszcz i smażymy, potem po 3-4 min. dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem 4-5 min., można lekko podlać 1/2 szkl. wody, potem  przygotowujemy zaklepkę na sos: 200 ml mleka, czubata łyżka mąki, pół łyżeczki przyprawy. -- Łączymy ze sobą w słoiku i mieszamy porządnie, następnie wlewamy całość na patelnię. Mieszając, przegotowujemy całość około

chleba naszego
Placuszki z mascarpone 705

Puszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym. Artykuł Placuszki z mascarpone pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
GALANTYNA DROBIOWA 267

Galantyna drobiowa jest pyszną odmianą dla wędliny. Dodatkowo możemy podawać ją na zimno w formie przystawki jak i na ciepło polaną sosem. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest wilgotne i łatwo się kroi. Rolady nie zawierają jajek ani zbóż zawierających gluten. Przepis polecam również dla dzieci jako urozmaicenie na talerzu ! SKŁADNIKI: 2 nogi z kurczaka 2 piersi z kurczaka

Marcepanowa kuchnia