sosy - 72734 przepisów (strona:2961/4849)

Paprykarz domowy 310

cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka wędzona słodka 1,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 1 g/kg WYKONANIE  Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z boczkiem i groszkiem 143

boczek się zarumieni dodaj odcedzony wcześniej groszek i smaż chwile na małym ogniu następnie dodaj śmietanę i mieszając doprowadź do wrzenia ugotuj makaron i wymieszaj w garnku z sosem. całość posyp posiekaną natką pietruszki i pokrojoną mozzarellą

Studencka Micha
Przegrzebki w boczku 202

Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam!  Przegrzebki w boczku Składniki:  Kilka świeżych, oczyszczonych przegrzebek Kilka plastrów boczku masło sok z cytryny natka pietruszki pieprz

Codzienne Gotowanie
Polędwiczki w sosie własnym 259

Dziś kolejna propozycja na danie obiadowe - polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, moja wersja podana z ziemniakami i mizerią.  Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa  słodka papryka sól pieprz możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa

Gotuj z Mąką
Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą 203

przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości jednego centymentra każdy. Pastę podawać z tostowymi paluchami. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Wskazówki. Tuńczyk jakiego użyjemy może być w sosie własnym, w oleju bądź w wodzie. Uważajmy z solą kiedy przyprawiamy pastę do smaku. Ja użyłam dosłownie szczyptę soli i pieprzu. Pastę jest bardzo łatwo przesolić a przesolona wiadomo

mecooks
Wyborne roladki z kurczaka 148

Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, położyć roladki i zapiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni około 35-40 minut. Polewając co jakiś czas powstałym sosem. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
KREWETKI PO MEKSYKAŃSKU 215

Krewetki gotowane w lekkim sosie z masła i pomidorów. Z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni  meksykańskiej: kolendrą, kminem rzymskim oraz słodką i wędzoną czerwoną papryką w proszku. Podane z ryżem, pastą z awokado i jogurtem naturalnym. Obficie skropione sokiem z limonki. Polecam na weekendową kolację. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 40 g masła 1 cebula / drobno posiekana 4 ząbki czosnku / pokrojone

cool and minty
Roladki z szynki czyli wielkanocne rollsy 5298

Czerwoną paprykę i rzodkiewki pokroić w słupki. 3. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. 4. Ogórek obrać i pokroić w słupki długości szynki. 5. Każdy plaster szynki posmarować sosem chrzanowym i ułożyć dwa kawałki papryki, trzy kawałki ogórka, kilka rzodkiewek, ćwiartkę jajka i rzeżuchę. 6. Szynkę zwinąć i związać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Roladki z szynki ! Jeśli spodobał Ci się

Atlas Smaków
Moskole z gulaszem 237

Składniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę

Gaździnka warzy
Surówka z kapusty pekińskiej w stylu azjatyckim 176

kapusty pekińskiej 1/2 papryczki chili 1/2 papryki żółtej slodkiej 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy 3-4  łyżki   octu ryżowego   1  łyżka   sosu sojowego 1 łyżka  brązowego  cukru szczypta soli Sposób przygotowania: Kapustę pokroić w paski, posypać szczypta soli i  lekko zgnieść dłońmi. Dodać pokrojone papryki oraz wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszać

Gosia gotuje
Kopytka 208

Kopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.   Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki

Blog z Apetytem
Kim chi z bialej rzepy 185

białej rzepy 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 70ml wody 1 łyżka mąki z ryżu szczypta soli 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku 2 łyżki gochugaru 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku Wykonanie   tutaj     Rzepę pokroić w gruba kostkę ,przełożyć do miski ,zasypać sola i cukrem,wymieszać ,odstawić na około 45 - 60 minut. W rondelku zagotować

w mojej kuchni
kim chi koreanska klasyczna 214

łyżeczki startego imbiru-obranego 3-4 cebule obrane pokrojone w grubą kostkę 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę 1/4-1/2  szklanki sosu sojowego opcjonalnie 1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty    warsztaty kulinarne  Wykonanie  Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić

w mojej kuchni
Kotlety z białej fasoli 307

dodać podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Ulepić kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z każdej strony. Podawać np. z kuskusem, chrupiąca surówką lub sosem pieczarkowym

Simply Food