brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy
Kardamonovydynię w piekarniku a następnie zmiksować. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić. Będą potem w zimie przydatne do placków ale też ciast czy sosów. Placki z dynią i śliwkami Składniki: 2/3 szklanku pure dyniowego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu ok 300 g mąki 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczny zeszytChrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos i surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz
Zielona KuchniaDodać usmażoną wcześniej cebulę, chwilę smażyć po czym z mniejszyć ogień i wlać jogurt rozrobiony z mąką. Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając, doprawić solą i sokiem z cytryny. Do sosu curry dodać ugotowane i pokrojone w kostkę buraki i dynię. Delikatnie wymieszać i podgrzewać do czasu aż warzywa będą ciepłe. Curry z burakiem i dynią podawać z ryżem
Codzienne Gotowanieczosnku, podlewamy wodą dodajemy tychssamych przypraw których używaliśmy do marynaty, kulki, liście i dusimy do miękkości. Karkówkę można podzielić na plastry (najlepiej na zimno, wtedy jest łatwiej) zagęścić powstały sos mąkąii wodą lub odparować i podawać na obiad, lub na zimno na kanapkę czy jako przystawkę np. z chrzanem. Smacznego
Pelusiowa KuchniaFajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków np z dnia poprzedniego.Delikatne i mięciutkie w środku,a chrupiące z zewnątrz.Zrobicie je na prawdę szybko i łatwo.U mnie z sosem pomidorowym,ale można je zrobić również z koperkowym,jogurtowym lub śmietanowym-polecam
Swojskie jedzonkokalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 7. Przyprawiamy pod koniec przyprawą kurkumą i wlewamy śmietanę, 2 minutki gotujemy. 8. Sos wraz z warzywami, przekładamy obok mięsa. 9. Danie gotowe. 10. Smacznego
Kulinarna Chwiladowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym. Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia *** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy
Blog z Apetytemnagrzanego do 200’C i pieczemy przez 1,5 godziny . Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby danie się przyrumieniło. Powstały podczas pieczenia sos możemy zmiksować z jabłkami, zagęścić na ciepło niewielką ilością mąki i polać nim mięso *** *** Do tak upieczonego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem
Blog z Apetytemłyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 gałązki rozmarynu / 1 łyżeczka suszonego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i gruszki pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i podsmażaj całość na oleju z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Potrzebne będą : 500 g piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g makaronu tagietelle 3/4 szklanki śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej) 2 ząbki czosnku 1 cebula (opcjonalnie) sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oliwy parmezan do posypania Pierś myjemy, osuszamy i kroimy
Pelusiowa KuchniaSekwańskie Udeczka Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem ziemniaków, polane sosem musztardowy. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej · Szczypta
Kulinarna Chwilałyżką kremu balsamico. Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, następnie plastry buraków. Na środek wykładamy hummus oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Dookoła układamy połówki pomidorków. Dekorujemy sosem winegret, pozostałym kremem balsamicznym i posypujemy różowym pieprzem oraz czarnuszką
cool and mintyzagotować. Gotować bez przykrycia przez 5 minut, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotować jeszcze przez około 15 minut do momentu aż warzywa zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Posypać kolendrą. Można podawać z ugotowanym ryżem. SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO
Calzonella.compaski i w kostkę pokrojony pomidor (dodać ewentualnie passatę wg. gustu) oraz plasterki kiełbasy, smażyć aż pomidor się rozpadnie, a papryka będzie lekko twarda, rozbić jajka bezpośrednio na powstały sos i gotować pod przykryciem,aż jajka się zetną(najlepsze miękkie żółtko), podawać z dodatkiem rukoli, można całość posypać szczypiorkiem
Kuchnia Beaty