sosy - 72734 przepisów (strona:2705/4849)

Buraczki na zimno 278

Buraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie. Do przygotowania tej surówki potrzebujemy dosłownie kilku składników. Pomysł na śniadanie: Szakszuka z kurczakiem i papryką Składniki 2 -3 buraki oliwa z oliwek sól pieprz kwasek cytrynowy cukier Zobacz przepis na: Surówka z pieczonych buraków Buraczki na zimno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z soczewicy z kaczką pieczoną 157

wszystkie można tu wykorzystać. PRZEPIS ZUPA Z SOCZEWICY Z KACZKĄ Składniki zupa z soczewicy z kaczką: 400g soczewicy suchej kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 plaster selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 1 łyżeczka

Dorota Smakuje
Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem 150

Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem to pyszna bezmięsna alternatywa mięsnych kotletów. Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane

Pieprzyć z Fantazją
Makaronowa sałatka z jajkami 141

kostkę. Zieloną część cebulki dymki/szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy makaron z szynką, jajkami oraz połową zieleniny. Dodajemy sos, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wokół brzegów miski rozkładamy cząstki jajek. Wierzch posypujemy resztą szczypiorku

Smaki Na Talerzu
Kaszotto z indykiem i cukinią 142

drobno pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, chwilę podsmażać, po czym wsypać kaszę. Po dodaniu kaszy podlać ją 250 ml bulionu i zamieszać. Czynność powtarzać, aż kasza będzie miękka, a powstały sos kremowy. W międzyczasie dodać przyprawy. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić z kaszą około 7 minut. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Doprawić

Kuchcik gotuje
Zupa-krem z suszonych grzybów 126

się nimi w kuchni - wystarczy użyć suszonych grzybów. Wszyscy, którzy jesienią zdecydowali się na ususzenie części swoich leśnych zbiorów, mogą teraz bez problemu cieszyć się ich smakiem w zupie, sosie czy krokietach. Cała reszta może bez problemu kupić suszone grzyby w sklepie spożywczym. Pamiętajcie jednak, że przy grzybach należy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza jeśli zbieracie je sami. Zupa-krem

Z notatnika dietetyka
Surówka z rzodkiewki 135

obiadu, doskonale komponuje się z mięsnymi daniami. Gwarantuję, że ta wiosenna surówka z rzodkiewki Wam posmakuje. Tarta rzodkiewka została wymieszana ze szczypiorkiem, z dodatkiem majonezu i jogurtu. Podobnie przygotowuję sos rzodkiewkowy, w którym rzodkiewka zostaje starta na bardzo drobnych oczkach. Lubię rzodkiewkę i często ją wykorzystuję do przygotowania potraw. Uwielbiam twarożek wiejski z rzodkiewką i twarożek z rzodkiewką i ogórkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki zapiekane z pysznym farszem 239

oczkach *** *** Na wierzchu możemy dodatkowo wyłożyć podsmażone pieczarki, jeżeli nam zostały *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło polane ulubionym sosem np. czosnkowym lub ketchupem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
babka ziemniaczana z kiełbasą 140

oraz pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 90 min. Babę podajemy np. ze śmietaną lub sosem np. grzybowym. Możemy ją również podać na następny dzień, podgrzaną

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z gotowanymi białkami 159

Sałatka z gotowanymi białkami , z białek które zostały nam po pieczeniu różnych kruchych ciast, np. mazurka z polewą czekoladową , przygotowaniu sosu majonezowego z gotowanych żółtek... Majonez z gotowanych żółtek polecam szczególnie tym, którzy boją się dodawać surowe żółtka. białka 6 jajek ugotowanych na twardo, puszka groszku, 1 duże twarde jabłko (np. ligol) 1 - 2 łyżki majonezu, szczypiorek, Wymieszać białka

królestwo garów
Szałołt… niy wiym jaki (Sałatka… ;) ) 153

We szałołtach je nojlepsze to, że idzie bele co wczajś1 do miski, ôblołć2 zōłzōm3 i mōmy danie, jak u jakego grołfa4. Niystety je sam zeler [...] Artykuł

Chop w kuchni
Kluski śląskie 186

kulkę, a następnie najmniejszym palcem lub trzonkiem małej drewnianej łyżki robimy charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i wyciągamy ok 1 minutę po wypłynięciu. Podajemy z sosem, gulaszem i surówką lub jako samodzielne danie, okraszone boczkiem lub masłem

Kuchnia w czekoladzie
Nuggetsy 138

czyli pyszne kawałki kurczaka w panierce, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak ich dorosłych, prawda? No bo, czy jest ktoś, kto ich nie lubi? :) My je uwielbiamy :) Zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego, majonezowego lub miodowo- The post Nuggetsy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wegetariańskie chilli 117

kminu i kolendry, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli lubisz ostrzejsze chili). Zamieszaj i smaż 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze minutę. Zalej całość sosem pomidorowym (usuń z niego cebulę, czosnek i liść laurowy), dodaj upieczonego batata i cieciorkę oraz odsączoną fasolkę. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu 5-10 minut. Dopraw do smaku solą

Niedzielny kucharz
Przepis dnia: Sałatka z pieczonego batata, kapusty i cieciorki 134

Sałatka z batata i pieczonej kapusty to jedna z najlepszych sałatek jakie jedliśmy. Super smakuje bez żadnego dresingu, ale jeśli chcesz możesz ją polać ulubionym sosem. Czas: 35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 1 duży ziemniak 2 puszki cieciorki (2×400 ml) Kawałek czerwonej kapusty Garść jarmużu (150 g) 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz