sosy - 72734 przepisów (strona:2674/4849)

Kurczak po włosku z patelni / Italian style Chicken Skillet 143

sprawdzi się oczywiście bazylia, ale natka pietruszka też dobrze komponuje się w potrawie. Kurczak po włosku świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, możecie go też podać z makaronem (w sosie albo pesto lub zapiekanym z serem), także z zestawem surówek lub sałaty. Smacznego:) Jeśli lubicie kurczaka po włosku, wypróbujcie też mojego kurczaka a la pizza: Kurczak po włosku z patelni

Lekcje w kuchni
Polędwiczki drobiowe i tzatziki 198

Lekkie danie obiadowe na upalne dni. Dobrze przyprawione mięso drobiowe ze schłodzonym, aromatycznym sosem tzatziki i dodatkiem kaszy jaglanej.… Czytaj dalej Polędwiczki drobiowe i tzatziki

Pij soki wyciskane
Olej sezamowy. Co warto o nim wiedzieć? 140

zachwyca swą wartością odżywczą, zatem sięganie po przepisy na dania z takim dodatkiem każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Olej ten świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz sosów, można go też wykorzystać podczas przyrządzania dań mięsnych. Co ważne, lepszy smak takich potraw nie jest jedynym powodem, dla których warto po ten olej roślinny sięgnąć. Olej z sezamu

ProstePesto.pl
PLACKI CUKINIOWE Z MARCHEWKĄ 138

smaczne, na każdą okazję. Placki cukiniowe z marchewką świetnie smakują podane z gęstą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Placki można podawać także z jogurtem, sosem tatarskim, pomidorowym lub ketchupem. Do placków śmiało możecie dorzucić posiekany mały pęczek koperku lub natki. Smakują odgrzane następnego dnia w piekarniku. Placki cukiniowe z marchewką SKŁADNIKI: 2 cukinie

Zasmakuj Kuchni
Hummus ze szparagami 189

Ostatnio przygotowywane szparagi z sosem holenderskim okazały się dość twarde po odłamaniu główek i zostało dużo końcówek. Nigdy ich nie wyrzucam i zawsze przerabiam, dodając do gulaszu lub gotując z nich zupę-krem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 138

pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut (powinien być elastyczny). Odcedzamy, rozkładamy pojedynczo, aby płaty nie posklejały się

Smaki Na Talerzu
Budyniowy ryż na mleku 168

bazie domowego budyniu, na mleku kokosowym i krowim. Deser nie spływa z łyżeczki, a w konsystencji przypomina pudding. Uwierzcie mi na słowo, poniższy deser świetnie smakuje podany z domowym sosem owocowym (np truskawkowym, malinowym).  Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (nie z puszki!) 1 szklanka zwykłego mleka 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati (waga przed gotowaniem

Ugotować
Makaron z szynką + film 136

szynki i cebuli dodajemy śmietanę, całość doprawiamy do smaku suszoną bazylią, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu śmietanowego z szynką i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron umieszczamy na talerzach posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.   Artykuł Makaron

Smakowite Dania
Jadalne chwasty – Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy 153

oliwie podsmażamy cebulę posiekaną drobno. Następnie do cebuli dodajemy pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy tez oregano, sól i pieprz. Wszystko gotujemy kilka minut. Potem do sosu pomidorowego wrzucamy ciecierzycę z woda w której się gotowała. Dodajemy tez ogórki pokrojone w kostkę i posiekaną gwiazdnicę. Gotujemy 5 minut. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Jadalne chwasty – Gwiazdnica

Dorota Smakuje
Makaron penne z papryką i boczkiem 201

pieprz do smaku Dusić kilka minut /do miękkości papryki,w razie potrzeby podlać odrobiną wody/. Makaron penne ugotować al’dente,  odcedzić i przełożyć  do gotowego sosu. Starannie wymieszać  i wyłożyć na talerze. Posypać startym serem i ozdobić listkami bazylii

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka ziemniaczana teściowej 140

pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy ze sobą. Wszystkie warzywa oraz sos przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Na koniec próbuję sałatkę i jeszcze ewentualnie doprawiam do smaku. Sałatkę odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę, aby smaki się „przegryzły

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z białą kiełbasą i kolorową papryką 165

papryka zmięknie, dodajemy na patelnię passatę pomidorową, roztarte w dłoniach oregano oraz ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryło się sosem pomidorowym.   Kulkę mozzarelli rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu makaronu z dodatkami. Przykrywamy wszystko przykrywką i dusimy jeszcze wszystko 3 minuty, na średnim ogniu, aż ser się

Smaczna Strona
Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem 167

Kluski śląskie kojarzą się z sosem pieczeniowym, duszonym mięsem i modrą kapustą. Ale kluski śląskie świetnie sprawdzą się również w wersji bezmięsnej. Przykładem takiego dania.. Czytaj więcej: Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem The post Kluski śląskie z wędzonym pstrągiem i jarmużem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Relish z papryki i buraki pieczone 164

sałatkę czy buraka nawet w plastrach na kanapki, wyjmuję i raz dwa mam gotowe buraki. Dzięki tej metodzie swoją dzisiejsza sałatkę zrobiłam w kilka chwil. Pieczone buraki plus tytułowy sos paprykowy to naprawdę pyszne połączenie smakowe. Relish to produkt z marynowanych, rozdrobnionych warzyw, owoców czy ziół. Zwykle traktuje się go jako dodatek do potraw, który wzmocni czy podkreśli ich smak

Dorota Smakuje