gotować na małym ogniu około 20 minut. W połowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. Bardzo smaczne, polecam
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą(...)fragment w dolnej części placka a następnie zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w folię aluminiową aby się nie otwierała. Całość możemy skropić odrobiną ostrego sosu np. piri-piri
Pyry na Gazjajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Sos beszamelowy: 1 l mleka 150 g masła 150 g mąki gałka muszkatołowa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić(...)jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem
Z Kuchni Do Kuchnipokroić w plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, odrobiną soli oraz pieprzu. Szpinak ułożyć na dnie miski (ja wykorzystałam formę do tarty). Następnie dodać pomidory i wlać połowę sosu. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać ser feta i ułożyć plasterki piersi z kurczaka. Całość zalać pozostałym sosem
Ugotowaćcebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy(...)patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką
Ogrodnik w podróżyktórym naprawdę chciało się AŻ TAK! Zobaczcie jak cudnie rozrysowali przepis i opisali go w języku angielskim. Te małe ślimaczki z dodatkiem zielonej cebulki można jeść z sosem sojowym (będzie bardziej azjatycko) albo z sosem czosnkowym (bardziej swojsko). Ja zupełnie przypadkiem potraktowałam je (zamiast grzanek) jako dodatek do zupy kremu. Jej też zrobiłam zdjęcia i pewnie niebawem pojawią
bistro mamałyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu(...)pokroić bardzo ostrym nożem na małe kawałki (na jeden kęs). Nori czasami ma lekko zaznaczone miejsce krojenia. Sushi najlepiej jeść bambusowymi pałeczkami lub palcami (nigdy widelcem), zanurzając je w sosie sojowym wlanym do małej miseczki. Przechodząc z jedzeniem do innego rodzaju sushi, dobrze jest zjeść plasterek marynowanego imbiru (dla odświeżenia kubków smakowych
Kuchcik gotujesmaczny obiad. Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki(...)kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Od czasu
Trzeci talerzłyżeczki solo himalajskiej 1 łyżka oregano listki rukoli czarne oliwki Pasta z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę(...)zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki. Gotowałyśmy wspólnie z blogami: Z chaty na końcu wsi Moje małe
Kulinarne przygody Gatitygustu ta propozycja. Omlet nie zawiera mąki pszennej, zamiast tego znajdziemy w nim budyń, który nadaje waniliowego posmaku. Nawet jeśli jesteście na diecie, nie musicie rezygnować z sosu czekoladowego :) Jest naprawdę przepyszny :) Jako dodatki proponuję mandarynki i migdały :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)Sos: 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według upodobań. Udekorować dodatkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogteż służyć jako baza do sałatki. Składniki: 200 g ryżu parboiled + 2 łyżki masła klarowanego (koniecznie) 1 sztuka jarmużu (kilka liści) 3-4 garście prażonych i posolonych orzechów ziemnych sos sojowy Ugotuj ryż i wymieszaj z masłem, odstaw pod przykryciem. Jarmuż ugotuj na parze (5-7 minut, bez twardych części, ja odcinam je nożyczkami), drobno posiekaj. Na talerzu ułóż ryż(...)następnie jarmuż, skrop sosem sojowym i posyp orzechami. Natychmiast podawaj. Squash Akademia w Rzeszowie na ul. Piłsudskiego 34. Wcześniejsza rezerwacja wymagana. Szczegóły tutaj . Kale and nuts with rice If you appreciate simplicity, you’ll certainly love this dish. Only 3 main ingredients and so delicious:). Plus minimum effort… It can also serve as a basis for a salad. Ingredients
Qlinarnie i Qlinarnieszpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku z hummusem i warzywami będą(...)hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus
Chilli Czosnek i Oliwakukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach, SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy cytryny 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. WYKONANIE: warzywa(...)mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami, dodajemy mozarellę i fetę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz., pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół
Kuchnia Beatypestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem w cieniutkie plasterki. Awokado obrałem, po usunięciu pestki pokroiłem na mniejsze kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny. Odstawiłem na kilka minut. Sos : do oliwy dodałem sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksowałem. Wszystkie składniki przełożyłem do salaterki, polałem sosem, delikatnie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem listkami majeranku
R'n'G Kitchenogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię 4 plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe(...)odpocząć na desce, by soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować. Odcinamy i wyrzucamy sznurki – teraz już nic się nie rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego
Karo in the Kitchen