sosy - 72234 przepisów (strona:2166/4816)

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą 145

Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę(...)lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, zagotowałam i gotowe

nietadieta
Placuszki bezglutenowe, wegańskie 143

Składniki: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 20 ml oleju + do smażenia 200 ml mleka ryżowego 2 małe jabłka 1 banan Dodatkowo: mus jabłkowo - gruszkowy z cynamonem sos jabłkowy Mąki zmieszałam w misce, dodałam olej, mleko i wymieszałam na dużych obrotach za pomocą miksera. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach. Banana pokroiłam na cienkie plasterki. Do masy(...)łyżki.  Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki do zarumienienia z każdej strony. Mój synek miał dziś wyjątkowo słodkie preferencje, dlatego dodatkowo na placuszkach wylądował mus oraz sos

nietadieta
Leczo z cukinii po ukraińsku. Danie wegańskie 145

Leczo z cukinii po ukraińsku Składniki: 5 małych cukinii 2 duże cebule 3 marchewki 2 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrałam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanym woku z dodatkiem oliwy podsmażyłam(...)cebulę i czosnek. Następnie dołożyłam pozostałe warzywa, dodałam przyprawy, majeranek i ok 3/4 szklanki wody. Całość dusiłam pod przykryciem ok 50 min. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, wymieszałam i dusiłam jeszcze 5 minut. Zależało mi na czasie i dlatego wrzuciłam wszystkie warzywa w tym samym czasie. Jeśli lubicie aby cukinia nie rozgotowała się za bardzo, należy ją oczywiście dodać

nietadieta
Pizza bez glutenu 166

oliwek 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki(...)silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. osobiście byłam zaskoczona długością wypiekania, czekaliśmy cierpliwie aż ciasto będzie chrupiące

nietadieta
Spaghetti w sosie szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem. Bez glutenu, bez laktozy 151

Spaghetti z sosem szpinakowo - pieczarkowym z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 3/4 szklanki mleka ryżowego 450 g pieczarek 150 g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku tymianek majeranek sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy (2 łyżki) makaron spaghetti z brązowego ryżu Pieczarki obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam(...)koniec do mleka ze szpinakiem dodałam zmiksowane pieczarki i podsmażonego kurczaka. Wszystkie składniki gotowałam na wolnym ogniu ok 10 min. W międzyczasie ugotowałam makaron:) Makaron przełożyłam na talerze, polałam sosem i udekorowałam listkami szpinaku

nietadieta
Pasta z czerwonej soczewicy 116

Pasta z czerwonej soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku kawałek selera sól pieprz majeranek oregano bazylia oliwa z oliwek 4 łyżki sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam do miękkości. Powinna wchłonąć wodę, jeśli tak się nie stanie, należy ją przecedzić przez sitko. Cebulę, czosnek i seler obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a seler starłam(...)dużych oczkach.  Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek i seler. Do miski przełożyłam soczewicę, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i selerem. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Kurczak nadziewany warzywami 110

włożyłam do kurczaka. Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 60 min do piekarnika nagrzanego do temp 180 º C. W ciągu tej godzinki kilka razy podlałam kurczaka sosem powstałym w trakcie pieczenia. Następnie do naczynia żaroodpornego dołożyłam drugą część warzyw. Całość polałam agawą i ponownie wstawiłam do piekarnika, tym razem bez przykrycia, temp(...)mnie to była kolejna godzina. Kurczaka należy dość często podlewać sosem i sprawdzać czy się za bardzo nie przypieka:) u nas może troszkę się przypiekł ale i tak był przepyszny

nietadieta
Pasta z czerwonej i zielonej soczewicy 138

szklanka zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika sól majeranek oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego Soczewicę ugotowałam, a następnie odcedziłam wodę. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrałam. Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki, a marchewkę i pietruszkę starłam na dużych oczkach.  Na rozgrzanej(...)oliwie podsmażyłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam pestki dyni i słonecznika. Do miski przełożyłam soczewicę, dodałam podsmażone warzywa z pestkami dyni i słonecznika. Dodałam sos pomidorowy, przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera

nietadieta
Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi 147

oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min,  temp. 180°C. Jeżyny zalałam wrzątkiem, po czym odlałam wodę. Sos: Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu. Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli(...)Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam

nietadieta
Sałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca 155

kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min,  temp. 180°C. Sos: Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy. Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość(...)polałam sosem

nietadieta
Pesto z rukoli i bazylii. Danie wegetariańskie, bezglutenowe 126

świeżej rukoli pół szklanki pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół szklanki wody sól Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać oliwy lub wody.  U nas sos gościł w towarzystwie makaronu bezglutenowego... mniaaaaam

nietadieta
Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym 1578

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;) Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. : Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem. Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym Łosoś pod szpinakową pierzynką   Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Składniki: ok. 400g łososia kilka gałązek świeżego

Kulinarne Przeboje
Pyzy na słodko z owocami 216

smaczne, słodkie, ale lekkie śniadanie na wielkopolską nutę? Ja jestem na tak. Możecie wykorzystać pyzy z dnia poprzedniego i zjadać je na słodko następnego dnia. Ciepłe, w owocowym sosie, z chrupiącymi pistacjami podane w towarzystwie filiżanki kawy, będą stanowiły fantastyczny początek dnia. Do przygotowania kluch na łachu (11 – 12 sztuk) (czyli wielkopolskich pyz) potrzebujemy (11 – 12 sztuk(...)przykryciem na średnim ogniu ok 5-7 minut. W tym czasie w małym rondelku umieszczamy konfiturę i nalewkę – podgrzewamy, aż składniki się połączą. Gorące pyzy podajemy polane sosem. Wierzch można posypać siekanymi pistacjami. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 220

mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry   Grzyby zalej zimną wodą i po 10 minutach wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki obierz(...)drobne kawałeczki i zagotuj. Pogotuj ten wywar przez 10 minut, po tym czasie wyłów dodane przyprawy i pancerzyki. W tym czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz z sosem rybnym i cukrem trzcinowym, trawę cytrynową. Dodaj naszą mieszankę do wywaru, dodaj mleko kokosowe oraz przygotowane krewetki i grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Gotuj całość przez 10 minut

Kuchnia na wzgórzu
Kotlety z jajek 221

Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne. Składniki(...)formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!