reatauracji, nie na proszony obiad, nie na ładne zdjęcie na bloga:) ale każdy z chęcią takie zje. Można zrobić cały gar i potem odgrzewać w tygodniu. Klopsiki w sosie pomidorowym już wcześniej wystąpiły na blogu ( tu wersja z indyka z dodatkiem cukinii ) ale takich dań nigdy dość – te dzisiejsze są z dodatkiem sera pleśniowego – nie czuć go potem(...)zdecydowanie dobry dodatek. Resztkę polenty gdy jest ciepła trzeba przelaż do płaskiego naczynia – potem pokrojona w plastry będzie świetna do odsmażania lub grillowania dnia następnego. Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie Drukuj Prep time 30 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 45 min Serves: 5 Ingredients KLOPSIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo
Cooking for Emilyrazu rzuciła nam się w oko, ponieważ lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak pieczony kapuśniak ! Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym , pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż(...)już we wtorek Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach W klasycznej, libjskiej i żydowskiej wersji, bo jest to danie z basenu morza Śródziemnego, jest to ryba gotowana w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. My zrobiliśmy danie na wypasie, z rybą i krewetkami. Wyszło pysznie. Super jest sos, zupełnie różny od klasycznych sosów pomidorowych za sprawą jednego tylko składnika: cynamonu
Niedzielny kucharzNaleśniki o smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Polecam! Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia + olej(...)dodajemy do cebuli i smażymy, aż puszczą sok *** *** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę sosu pomidorowego z pieczarkami, układamy dwie łyżki podsmażonego kurczaka i posypujemy garścią startego żółtego sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Jeżeli zostało nam trochę sosu
Blog z Apetytemobiadów. I każda rodzina ma swój przepis. Niby jedno danie, a co dom, to inny smak. Mylę się? Na pewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed(...)szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób. Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam. Mięso. Używałam zarówno wieprzowego, tu najlepiej sprawdzała się łopatka, ale także indycze sprawdziło się znakomicie. Ryż
Karczma HonoriettyZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości
Kuchnia MagdaLenygłówki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia SOS POMIDOROWY: 4-5 pomidorów (zamiennie można użyć pomidorów z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli *** Kapustę kroimy w kostkę, przekładamy(...)mięsa *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy gołąbki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki) oraz listki bazylii. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około
Blog z Apetytemziemniaków 80 g parmezanu lub innego sera 1-2 łyżki bu ł ki tartej 1 ząbek czosnku s ó l, pieprz bu ł ka tarta do obtoczenia pulpecików Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2 szalotki pokrojone w drobn ą kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passat
La grande e la piccola cuocaszklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże. Mieszamy. Następnie wlewamy białe(...)ciasto klei się nam do rąk, to podsypujemy odrobiną mąki), w środku robiąc zagłębienie. Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałym zagłębieniu rozsmarowujemy 2 łyżeczki sosu pomidorowego i układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie, gdy ser mozzarella zacznie się topić, układamy połówki pomidorów koktajlowych, dociskając
Kuchnia MagdaLenyszklanki ciepłej wody 8 g drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kula mozzarelli 9-10 pomidorków koktajlowych świeże listki oregano Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże. Mieszamy. Następnie wlewamy białe(...)ciasto klei się nam do rąk, to podsypujemy odrobiną mąki), w środku robiąc zagłębienie. Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałym zagłębieniu rozsmarowujemy 2 łyżeczki sosu pomidorowego i układamy plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Po tym czasie, gdy ser mozzarella zacznie się topić, układamy połówki pomidorów koktajlowych, dociskając
Kuchnia MagdaLenyświeżymi makaronami i jak mam ochotę na nadziewane makarony to kupuję gotowe tortellini . Jest pyszne jak domowe. Dzisiaj wypróbowałam tortellini z mięsem, równie smaczne i syte. Tortellini podałam z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem feta. Sos pomidorowy to typowy sos marinara. Można go przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują krojone z puszki. Tortellini na obiad Składniki(...)półmisku. Gorący sos wymieszaj ze szpinakiem i oliwkami. Polej makaron i lekko przemieszaj. Całość posyp płatkami parmezanu i pokruszonym serem feta. The post Tortellini na obiad w sosie pomidorowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaidealne do lunchbox`ów i zabrania ze sobą do pracy, lub szkoły. Przygotowanie bułeczek zwijanych od podstaw trochę trwa, dlatego zawsze robię je z pozostałego ciasta na pizzę i sosu pomidorowego . Z połowy ciasta piekę jedną większą pizzę, a z pozostałego robię bułeczki pizzowe. Taka kombinacja zawsze się sprawdza, bo w rezultacie mamy dwie świetne przekąski :) Zwijane bułeczki pizzowe(...)przepis: Składniki: 1/2 przepisu ciasto na pizzę (Można zrobić cały przepis i z połowy ciasta upiec pizzę) 100 g sosu pomidorowego do pizzy (Najlepiej domowego, przepis TU ) 250 g mozzarelli 50 g sera długo dojrzewającego (np. parmezanu) 100 g salami 50 g szynki 100 g dowolnych ulubionych dodatków do pizzy np. pieczarki, papryka, oliwi (opcjonalnie, ja nie dawałem
Kuchnia Łukaszasos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez fitmenów, którzy planują posiłki. Ty też je pokochasz! Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Zucchini dobre dla aktywnych Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym(...)Dodaj suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj wszystko, chwilę przesmaż i dodaj przecier pomidorowy. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły. Dodaj pulpę pomidorową i wymieszaj. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez 20 minut. Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz łyżkę miodu żeby przełamać smak. Krok 3 Rozgrzej
Niedzielny kucharzsposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni(...)Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim blogu: sos pomidorowy , sos czosnkowy
Przepisy kulinarne babci Antoninymniejsze lub 1 większą pizzę: 1 średnia cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki oliwa sól, pieprz 1/2 porcji ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami 1/2 porcji klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek labneh z oliwy) - można zamienić na ser feta(...)blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości. Na pizzy rozsmaruj sos pomidorowy, przełóż ją na blachę (na papierze do pieczenia) lub kamień i piecz przez 7 min. Upieczoną pizzę obłóż grillowanymi warzywami. Na wierzchu ułóż kuleczki z serka labneh
Chilli Czosnek i Oliwa