Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 265dużo pepperoni, pieczarek, mozzarelli, pomidorów. Ale niestety były one chłodne w porównaniu do samego ciasta – może za późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie się też na nie lada gimnastykę – jeśli zamówicie jedną pizzę na dwoje, to będziecie musieli się nagimnastykować, aby przełożyć kawałek pizzy na swój talerz – przydałaby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku. 206Składniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony
Magia jedzenia.
Mini pizze z oliwkami i serem fetta 214wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty Wykonanie – ciasto podzielić na równe części. Rękoma uformować okrągłe małe pizze, odłożyć na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować pizze sosem pomidorowym obłożyć piórkami cebuli, fettą pokrojoną w małe kawałeczki oraz oliwkami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 -20 minut. Pizze powinny się zarumienić i upiec
Kuchnia Pokoleń
Barszcz czerwony na zakwasie. Rozgrzewający, wegański 192Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków pół cebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem
nietadieta
PIZZA Z SEREM W BRZEGACH JAK PIZZA HUT + FILMIK 277Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy ser, zlepiamy je ku środkowi tak aby ser był schowany. Placek smarujemy sosem pomidorowym, na to rozkładamy salami, szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną i posypujemy pozostałym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 % C, przez około 15-20 minut. Należy uważać
Kulinarne Fantazje Marioli
Klopsy z piekarnika 214klopsy, układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze, przykrywamy znowu folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na 45 minut. Podajemy z sosami, np . sos grzybowy lub sos pomidorowy oraz z dowolnymi surówkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemyslenia
Lazania z dynią, cukinią i papryką 249Dziś szef kuchni serwuje lazanię. Pyszny makaron, super dodatki a jako sos ja wykorzystałam keczup cukiniowy ale tutaj będzie równie ok. keczup czy sos pomidorowy, popróbujcie, zachęcam. Lazania szybko znika ze stołu więc lepiej przygotować "słuszną" porcję. Lazania z dynią, cukinią i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Meksykańskie koszyczki z tortilli 357talerz, do każdego z nich włóż delikatnie łyżkę śmietany i każdą z nich posyp poszatkowaną natką pietruszki. Et voilà! Zachęcam do eksperymentowania z przepisem. Ciekawie byłoby dodać kukurydzy, jakiegoś sosu pomidorowego, może użyć przyprawy do taco. Jeśli masz jeszcze jakieś pomysły, podziel się proszę w komentarzach
manslogblog
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 470Jaką pizzę lubicie? Tę na bazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy pamiętać
Kuchnia Bazylii
Gołąbki – klasyczne, nieklasyczne 189Blueberry Corner by "jagodzianka" Gołąbki to jedna z ulubionych potraw mojej młodości. Mięso zawinięte w liście kapusty, polane pomidorowym sosem to super polskie, klasyczne … Przeczytaj cały artykuł Post Gołąbki – klasyczne, nieklasyczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Pizza gyros 184jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
Bullio
Tortellini z boczkiem i serem Mozzarella 211Proponujemy inną wersję tortellini, tym razem z boczkiem, mozzarellą i sosem pomidorowym a wszystko zapieczone w piekarniku. Składniki: -opakowanie tortellini -ok. 35 dkg wędzonego boczku -15 dkg sera mozzarella w wiórkach -1 cebula -duży ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo
Maminek kulinarny
Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki 200Ten przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze
Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 165krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem
Słodki Kompromis
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 194wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie pokłady letniego nastroju nakłoniły mnie do sięgnięcia
Słodki Kompromis