sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:49/154)

Śledzie z farszem grzybowym 197

bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania   smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym   użyłam filetów śledziowych solonych a’la Matias. Kupiłam gotowe SEKO,   w wiaderku. W środku było 6 dużych filetów. Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych(...)włożyłam grzyby, wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 1,5   godziny. Wystudziłam. Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego.   Śledzie wyjęłam z zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną   wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias

Kuchnia u Krysi
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka 75

przygotowanej masy formuje się niewielkie gołąbki, które po krótkim obsmażeniu, dusi się w piekarniku. Gołąbki smakują wybornie, zwłaszcza podane z sosem. Można go przyrządzić z bulionu, w którym duszone były gołąbki, ale można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka Składniki(...)przykrywamy formę i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Można je też dusić na gazie, ale wówczas używamy głębokiej patelni z pokrywką. Podajemy z sosem. Sos można przygotować na bulionie, w którym dusiły się gołąbki. Trzeba go przecedzić do garnka, zagęścić lekko mąką i zagotować, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Gołąbki bez zawijania

Trzeci talerz
Makaron z grzybami i szpinakiem 144

dowolność. Możecie je przygotować z tagliatelle lub spaghetti, które pięknie oblepi się sosem albo z penne rigate (jak na zdjęciach) bądź rigatoni, które złapią sos do środka. Jedyne rodzaje makaronów, których nie polecam, to cienkie i bardzo drobne pasty, jak orzo czy nitki. Utoną w tym kremowym sosie. Szpinak . Najlepszy będzie świeży szpinak baby. Możecie też użyć mrożonego szpinaku(...)przygotowaniu – 30 minut i gotowe! Posiłek obiad Kuchnia polska Słowo kluczowe grzyby, jarski obiad, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, podgrzybki, sos grzybowy, szpinak, szybki obiad, wege Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) świeżych

Na-talerzu.pl
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 170

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego

kuchnia doski
Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym 197

Królik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą.   Gdy mięso będzie już miękkie, a sos zredukowany, zabielamy go śmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Placki z dyni z cheddarem 93

Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki(...)łyżki, na grubość około 7-8 mm. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty i przewróć na drugą stronę. Z braku śmietany w lodówce swoje placuszki zjadłam z sosem tatarskim i kaparami. Było pycha

Delicious Place
Pulpety w sosie pomidorowym 224

jęz. włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne(...)Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu

Zasmakuj Kuchni
Sos z grzybów leśnych i wędzonego boczku. 79

Sos z grzybów leśnych doskonale podkręca aromat wędzonego boczku. Jego największym atutem jest smak świeżozebranych  grzybów. Jak widzisz nie szlalałam z przyprawami. Te produkty, które dodałam miały tylko podkręcić smak grzybów leśnych. Tu nie trzeba nic udoskonalać, jedynie wydobyć naturalne piękno smaku grzybów. Sos grzybowy będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków, makaronów, pieczywa. W wersji keto można go podać(...)Zmniejszyć grzanie pod patelnią i dusić grzyby przez ok. 15 minut, aż bulion zredukuje się o połowę. Dodać śmietanę i pieprz ziołowy, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić sos solą i pieprzem jeśli będzie to konieczne. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 154

jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz(...)pulpetów. Całość gotujemy jeszcze kilka minut (około 10-15). Z pulpetów odlewamy szklankę bulionu. Mieszamy z wodą, śmietaną i mąką. Ponownie wlewamy do mięsa. Mieszamy i czekamy aż sos delikatnie zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Gulasz z policzków wołowych w czerwonym winie z kanią 211

trzeba tych przerostów usuwać bo w nich jest właśnie mnóstwo dobroci. Wystarczy tylko cierpliwie takie mięso przyrządzić, a odwdzięczy się smakiem i delikatnością. Do takich duszonych policzków i winno grzybowego sosu idealnie pasują knedle . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tagliatelle z grzybami – poznaj mój przepis! 75

płaskie wstążki (stąd właśnie wywodzi się jego polska nazwa). Doskonale komponuje się on z sosem grzybowo-śmietanowym. Koniecznie przetestuj mój przepis! Jakie grzyby pasują do tagliatelle? Do tagliatelle pasuje wiele sosów, jednak moim ulubionym sposobem jest połączenie tego pysznego makaronu z sosem grzybowym. Choć przepis, który podajemy poniżej, zawiera na liście składników kurki, z powodzeniem możesz je wymienić na inne(...)smaku Jeśli zamierzasz przygotować tagliatelle z grzybami i kurczakiem, to do listy zakupów dodaj też 500 g filetu z piersi z kurczaka. >> Spróbuj też: Kurczak w sosie kurkowym – przepis Tagliatelle z grzybami – przygotowanie Przygotowanie dania rozpocznij od dokładnego wyczyszczenia i umycia grzybów. Najprostszym sposobem jest namoczenie na 5 minut obranych grzybów, a następnie umycie ich pod bieżącą wodą

Rozdomowiona
Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka 62

podczas smażenia racuszki rosną i robią się pulchne. Dużą zaletą przepisu jest jego prostota, ale jeszcze większą – uniwersalność. Racuszki z serem można jeść na słono, na przykład z sosem grzybowym, ale równie dobrze smakują na słodko, oprószone cukrem pudrem, albo posmarowane dżemem. Danie podaje się na gorąco, choć i zimne nieźle smakuje. Polecam ten przepis ze względu na łatwość przygotowania(...)jajka oraz sól. Krótko zarabiamy ciasto. Formujemy niewielkie racuszki grubości około 1 cm i obtaczamy je w mące pszennej. Smażmy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy gorące ze słonymi sosami lub na słodko, z cukrem pudrem albo dżemem. Racuszki z serem – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Naleśniki z grzybowym farszem 255

Delikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy.   Składniki na farsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej   Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta(...)bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron.    Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku.Smacznego

Maminek kulinarny
Smażone boczniaki w wegańskiej panierce 88

smażone boczniaki w roślinnej panierce, czyli “wegańskie schabowe” Idealne zarówno do obiadu, jak również jako pyszna przekąska. Polecam Polecam również smażone grzyby boczniaki , gulasz adobo z boczniaków i tofu , sos grzybowy z boczniaków z brokułami , koreański bulgogi z boczniaków . Składniki: 250 g grzybów boczniaków 1/4 szklanki (60 ml) mleka sojowego 1/2 łyżeczki (2 ml) czosnku granulowanego dwie szczypty drobnej soli(...)Smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Smażone boczniaki podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubiona surówką. Świetne również jako przekąskę np. podana z pikantnym koreańskim sosem BBQ . Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB Śledź

Lamarida.pl
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 180

pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie,  załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide(...)jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie Ranczo  to miejsce dobre na  obiad z rodziną gdyż spędza się tam dużo czasu w oczekiwaniu na dania. Wystrój przyciąga swym ciepłem, przytulnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki