sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:21/154)

Klopsiki w sosie grzybowym 123

zależności od sosu takie klopsiki mogą smakować inaczej: można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle możliwości, że chyba nigdy się nie znudzą;)  Polecam również inne przepisy na dania(...)mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki kottbullar  Leniwe gołąbki (bez zawijania)  Kotlety mielone mojej babci Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Drobiowe kotlety w serem Klopsiki w sosie grzybowym  Składniki (na 5-6 porcji): 500g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka

Obiad gotowy
Makaron z sosem grzybowym 143

Szybki przepis na lunch czy obiad w biegu? Ten jest idealny o ile macie już wcześniej przygotowany wyśmienity śmietanowy sos-grzybowy. Jeśli nie, to całe danie zajmie wam godzinę, ale smak z pewnością wynagrodzi poniesiony trud. To proste danie, które powstało z połączenia naszego sosu grzybowego do mięs z potrzebą zrobienia czegoś... bez mięsa

Milion Smaków
Wyróżnienie w konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata". Nagroda za makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. 171

inspirującym konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata". Do konkursu zgłoszono, aż 93 przepisy. Tym bardziej czuje się ogromnie wyróżniona, że mój przepis na "Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie" zyskał uznanie jury. Jeśli chcielibyście przygotować taki szybki obiad w orientalnym stylu zapraszam Was serdecznie na przepis: "Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie

Słodkie okruszki
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 173

pieczarkami i selerem naciowym (4 osoby) Składniki: 4 duże papryki 1 szklanka kaszki kuskus 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 kostki bulionowej warzywnej żółty ser pieprz, grzybowy sos sojowy, cząber, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, oliwa z oliwek Farsz przygotowujemy zaczynając od pokrojenia w kosteczkę pieczarek i cebuli, które razem przesmażamy z dodatkiem odrobiny grzybowego sosu sojowego

vegetanie
Sos boczniakowy 187

boczniaków nie należy zbyt długo dusić - powinny zachować swoją jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką(...)muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać nie trzeba) i dusić 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sól i grzybowy sos sojowy i dusić jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę i zredukować sos do pożądanej konsystencji

W SMAK
Placki ziemniaczane z gulaszem grzybowym 105

Placki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko   sos:  ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, tymianek(...)potrzeby zagęszczamy mąką (rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, aby nie było grudek, mieszamy) i gotujemy jeszcze około 15 minut co kilka chwil mieszając. Placki polewamy sosem grzybowym

Lena Gotuje
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 159

więcej czasu (na namaczanie i klejenie) to spróbujcie zabawić się w kuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D Soczewiaki z sosem grzybowym 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 1kg obranych mączystych ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule(...)olej rzepakowy sól pieprz Sos grzybowy: 1 szklanka suszonych grzybów 2 szklanki wrzątku 2 suszone listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1,5 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 134

fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki(...)móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie

vegetanie
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 179

pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając(...)grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście

vegetanie
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 156

ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem(...)ugotowany ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 141

Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną

VioletoweKucharzenie
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 191

Dziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)Składniki na kotlety(...)zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną

Bon Appetit Małgorzaty
Sos grzybowy 352

sos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybk Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 141

imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się(...)wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Teraz wyciągamy z lodówki ciasto francuskie pojedynczo

vegetanie