Uwielbiam spaghetti. Ten prosty makaron jest bazą do wielu pysznych i szybkich obiadów. Dziś zapraszam Was spaghetti w czerownym paprykowo-serowym sosie . Uwielbiam takie proste, ale wyjątkowo smaczne połączenia. Taki obiad u nas znika równie szybko, jak się pojawia. Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 1 porcję; zwiększyć w zależności od liczby osób) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 cebuli(...)pomidorowego* 5 łyżek startego żółtego sera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie na kurczaka w paprykowo-pomidorowym sosie Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowy pokrojoną cebulę. Zmniejszamy gaz. Dodajemy ugotowany gorący makaron (u mnie 1 i 1/2 sitka
Słodkie okruszkiokary pozostałej po produkcji domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich sojowych pulpecików :) Od razu też pomyślałam, że fajnie sprawdziły by się w spaghetti z sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć co zrobić(...)spaghetti ~70g passaty pomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody. Gdy będą już miękkie dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku. Bazylię drobno posiekać i również dodać do sosu
chili & sugarJeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron(...)porcja to ok. 510kcal , węglowodany: 43g, białko: 31g, tłuszcz: 24g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,3WW i 3,4WBT Smacznego! Artykuł Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologmakaronowe za szybkość ich przygotowania – u mnie to zawsze pomysł na obiad na ostatnią chwilę, kiedy czasu brak a jeść się chce. Dzisiaj bardzo prosty przepis na spaghetti w sosie pomidorowym z ciecierzycą. Prezentuję wam tutaj przygotowanie tego dania krok po kroku, by jeszcze łatwiej było je zrobić. Spróbujcie! PRZEPIS NA MAKARON Z CIECIERZYCĄ Składniki: 500g makaronu spaghetti(...)kosteczkę cebulkę. Następnie do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną marchewkę i ciecierzycę z zalewą. Gotujemy 3 minuty, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 3 minuty. Potem sos doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, octem winnym. Zaraz potem do makaronu dodajemy odcedzony makaron z ziemniakiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł Makaron z ciecierzycą – przepis krok po kroku pochodzi
Dorota SmakujeSpaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych(...)patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory, passatę, zioła, chili, paprykę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać. Pod koniec dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimoim stole często gości ryż i makaron. Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z tradycyjnym bolognese. Ostatnio postanowiłam zrobić spaghetti w troszkę innej wersji. W lodówce znalazłam puszkę kukurydzy i... dalej wyobraźnia sama już zadziałała. W kilka chwil powstał pyszny sos kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę(...)się jedynie podgrzać. Podczas podgrzewania próbujemy, jeśli uznamy, że sos jest mało doprawiony możemy dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Ugotowany makaron spaghetti nakładamy na talerze. Na wierzch nakładamy odpowiednią ilość kukurydzianego sosu. Posypujemy całość posiekanym porem i opcjonalnie kilkoma całymi ziarnami kukurydzy. Od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiCacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo mielonego pieprzu oraz wody z gotowania makaronu. Składniki: 300 g makaronu np. spaghetti, bucatini 200 g sera Pecorino Romano sól, 2 łyżeczki świeżo mielonego lub roztartego
wyzwania kuchenneJestem wielką fanką spaghetti w sosie Bolognese ( przepis ), dlatego gdy zobaczyłam przepis na boloński garnek to wiedziałam, że muszę go przygotować! Jest on prostszy i szybszy w przygotowaniu, ponieważ nie musimy czekać, aż makaron(...)się ugotuje, tylko od razu wrzucamy surowy na patelnię. Boloński garnek, podobnie jak sos boloński przygotowujemy z wieprzowego mięsa mielonego. Ja dodatkowo sos wzbogaciłam marchewką z groszkiem i porem. Boloński garnek to świetny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na spaghetti Bolognese, ale nie mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Mojemu Mężowi boloński
Danka Pichcijedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych. Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana... Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii. Smak delikatny, rozpływający się w ustach. A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię(...)mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką. Podawać np z sałatką. Smacznego
ChilliJemyświeżego rozmarynu 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka oregano pieprz czarny sól morska Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów (800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 1/2 papryczki chili 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru oliwa Dodatkowo: 1 op. makaronu spaghetti 60 g parmezanu lub Grana Padano listki bazylii do dekoracji Mięso przekładamy(...)chili oddały aromat, ale nie przyrumieniły się. Wlewamy pomidory wraz z zalewą (ja na koniec do jednej z puszek wlewam niewielką ilość zimnej wody, potrząsam puszką, by zebrać resztki sosu ze ścianek, przelewam do drugiej puszki i również potrząsam; następnie zawartość wlewam na patelnię) . Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy sos przez około 20 minut. Pod koniec doprawiamy cukrem, niewielką ilością
Smaki Na Talerzupollo con carote e albicocche secche al forno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii(...)zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape
La grande e la piccola cuocapapryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać, bo wykrojenie papryk trwa dosłownie kilka minut. Potrzebny jest nóż z ostrą końcówką i spaghetti z ulubionym sosem. Ja proponuję sos z pieczonej papryki, bo fajnie dopełnia wygląd kubeczków :-) Składniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był(...)zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron łączymy z sosem i nadziewamy nim kubeczki z papryki. Podajemy gorące. Ps. Paprykę z spaghetti w środku można zapiec w piekarniku, ale tylko przez kilka minut. Smacznego! :-) Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 60-70 dkg szynki wieprzowej 1 czerwona cebula 2 papryki 1/2 cukinii 4 pomidory 100 g świeżego szpinaku 200 g
czarrna od kuchninaszym spaghetti. Dodajemy do warzyw posiekaną natkę pietruszki. Oliwę, sok z cytryny, sól, oraz pieprz mieszamy ze sobą w małej miseczce, do połączenia składników, a następnie polewamy powstałym sosem, warzywne spaghetti. Artykuł Spaghetti z marchewki i białej rzodkwi pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plrazem z suszonymi śliwkami, mieszamy z fasolą i kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich(...)wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę. Mąkę smażymy
Kryzysowa Książka Kucharska