sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:162/630)

Greckie wakacje 206

jest Wam obce! Może dzięki dzisiejszemu menu zafundujecie sobie wspomnienia z cudownych, greckich wakacji ...  Koniecznie pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie na chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ...  Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula  100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek(...)przypadku użycia plastrów cytryny - dusić do czasu, aż cytryna puści sok.  Bon appetit!  P/s. My lubimy makarony, zatem znalazłam wiosenne tulipanki na talerz ... A do makaronu koniecznie sos, więc przecedziłam całość i dodałam słodkiej śmietanki oraz kilka listków świeżej szałwii ... Mmmm ...  Danie można również podać ze świeżym pieczywem

Garniec Magalie
Tarteletki z kurkami, tymiankiem i parmezanem 127

Uwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę startego parmezanu i łyżeczkę listków tymianku. Gotować razem 3-5 minut na wolnym ogdniu. Sosem napełniać tarteletki. Na wierzchu ułożyć po gałązce tymianku i posypać pozostałym parmezanem. Roztopić pozostałe masło i posmarować nim brzegi ciasta, aby w piekarniku ładnie się zrumieniły. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Inspiracje
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 134

rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów(...)minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego

Kucharzyca
Najlepsze purée z dyni. Po co dodawać purée z dyni do wypieków? 138

roku królowa dynia opanowała moją kuchnię i to nie tylko w formie naszej ulubionej, aromatycznej zupy-krem czy kremowego sosu do makaronu , ale stała się także ważnym składnikiem słodkich wypieków. Żeby jednak było to możliwe najpierw przygotowuję purée z dyni, co wcale nie jest czynnością skomplikowaną i wymagającą większej filozofii, ale dzisiaj, w ramach formalności, postanowiłam przepis opublikować na blogu(...)każdej dostępnej odmiany, oczywiście jadalnej. Zapytacie pewnie, po co sobie utrudniać życie i dodawać purée z dyni do ciast? Bo o tym, że może być bazą pysznej zupy czy sosu na pewno wiecie Otóż przede wszystkim poprawia walory smakowe, ciasta są bardziej wilgotne, miękkie i aromatyczne, wzbogaca również o wartościowe składniki odżywcze i tutaj kolejny bonus – dynia nawet

Fitsweet.me
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 221

szynka się zarumieni.Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do miseczki wlać(...)szklankę zimnej wody (250 ml), dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą

Gospodyni Miejska
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 173

świetnie komponują się ze szpinakiem, a w dodatku są świetnym źródłem białka, witamin B, E oraz kwasów Omega-3.  Tutaj również nie pożałowano nasion słonecznika. Pasta pasuje do makaronu, zastępując pesto. * z komosą ryżową i papryką Niezwykle chrupiąca, bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej(...)pewnością ich spróbuję! *** Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio,  możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy,  sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne

Poranek na słodko
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 161

również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)Składniki(...)piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy, gdy postoi w lodówce przez godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Podawaj do chipsów, pizzy, grzanek, nachosów i innych przekąsek

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami 112

rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz do włoskich ravioli czy sos do makaronu. Do potraw ze szpinakiem najczęściej dodajemy startą świeżą gałkę muszkatołową oraz świeżomielony czarny pieprz. Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Składniki: kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje 250 g młodego

Moja smaczna kuchnia
Sos słodko- kwaśny 211

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Ajvar ale pachnie! 207

zapachu, takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam z tego przepisu. Składniki: 3kg czerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów(...)niego olej i dodajemy posiekane warzywa. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, również posiekane ostre papryczki, sól i pieprz. Gotujemy na mały ogniu, pamiętamy a ciągłym mieszaniu. Ja czekałam aż sos zgęstnieje przez ok. 2h. Po koniec dodajemy ocet (ja o nim zapomniałam). Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez

Brzuszki Łakomczuszki
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 195

Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowy sos pomidorowy 161

Przy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę , upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co z typowego kartonika, jaki dostaniecie w sklepie. Wykorzystajcie sos do Spaghetti napoli . Przepis na sos pomidorowy Print Recipe Serves: 2-4 Cooking Time: 60 minut Ingredients 1 kg pomidorów pół główki czosnku oliwa

Kuchnia Bazylii
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 94

gotujemy bez dodatku soli, odcedzamy i układamy porcję na talerzu. Nie polewamy go zimną wodą, wtedy lepiej połączy się z sosem. Gorgonzolę kroimy w małą kostkę. Na gorący makaron wlewamy porcję sosu, dodajemy kilka kostek sera i połamane orzechy włoskie

Gotowanie i blogowanie
Tata, tata jest frittata!!! 115

dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata oznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna(...)mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję

I tu będę miała takie te
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 154

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny.Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos. Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna