Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze
Kraina Tysiąca SmakówPierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają używanie dużych ilości śmietany, dlatego zastępuję ją jogurtem. Stąd pomysł na sos jogurtowo-grzybowy, który nie jest "uboższą wersją", a wręcz przeciwnie, jest po prostu świetny! Wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy maślaków
Kraina Tysiąca SmakówSosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to wyzwanie kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru(...)godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się
Buniabaje w kuchniChicken in tomato sauce with capers Składniki. 2 piersi 1 łyżka mąki 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki wina białego 150ml
Kulinarny karnet ChristopheraSmaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam
zielonacukinkamiałam pomysł na deser, ale ochota na deser mi przeszła, a w zamian przyszło mi do głowy danie, które Wam teraz prezentuję, a którego nigdy nie robiłam, bo kurczaka pieczonego z sosem dotąd nie serwowałam. Danie wywołało zachwyt w mojej rodzinie; córka nawet się wyraziła, że danie jak z restauracji, przy czym jest to, gdyby ktoś miał wątpliwości, super komplement
Zdrowa Kuchnia SowyFilet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek(...)puszczą wody. 3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię. 4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy masło, doprawiamy
Kraina Tysiąca SmakówBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje(...)patelni grillowej układamy zamarynowaną pierś i smażymy po 6-7 minut z każdej strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora
Mango PapajaZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła(...)dłuższych główek do dekoracji - paprykę pokrój w kosteczkę - czosnek posiekaj - pierś z kurczaka podziel na 6 równych filetów (małych) - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło, podsmaż paprykę, przeciśnięty czosnek i szparagi, czas smażenia około 5-6 minut maksymalnie, warzywa mają być jędrne i chrupkie
SMYKWKUCHNIodpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Dlatego świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło na imprezie, może Sylwestrowej? :-) Miękki filet w połączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz(...)Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajko, dodajemy musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę. 3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety
Szefowa kuchniPołączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać! Składniki: 70 dag filetu zpiersi kurczaka 500 ml jogurtu greckiego 2 cebule 1 ogórek zielony wąż 4 zabki czosnku szczypta chili peczek koperku pieprz Kamis sól Kamis Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku(...)siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st. Sos:ogórka ścieramy na tarce,koperek i pozostały czosnek siekamy,łączymy wszystko z reszta jogurtu.Doprawiamy solą i pieprzem. Szaszłyczki podajemy z ćwiarteczkami upieczonych
Z Majeczką w kuchniyczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna
Bernika - moj kulinarny pamietnikdoceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Udka umyć i osuszyć. Majonez i ketchup wymieszać, dodać przyprawę do kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Udka przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego
Świat Smakupasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki. Najprostszy sos curry: W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać
Kulinarny karnet ChristopheraSavarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu(...)łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony
Kulinarny karnet Christophera